Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Majitelé LG CD-ROM, pozor na Mandrake Linux 9.2!

LG logo
Na webu Mandrake Linuxu je varování pro majitele CD-ROM mechanik značky LG, protože instalace Mandrake Linuxu 9.2 vám vaši mechaniku může znefunkčnit. A jelikož LG je poměrně oblíbeným dodavatelem na OEM trh (například pro Dell, HP, IBM), buďte tedy obzvláště opatrní v případě, že máte nějaký značkový počítač.

Celý problém leží v použití příkazu FLUSH CACHE z ATAPI specifikace. Ten je povinný pro všechna zařízení, která jsou schopna číst i zapisovat a nepodporují posílání příkazů v paketové podobě (typicky disky; nezaměňujte s packet writingem na CD-RW). Zařízení podporující zasílání příkazů v paketové podobě (např. optické mechaniky) mají příkaz FLUSH CACHE jako volitelný, mohou ho tedy podporovat, nebo nikoliv.

Lidé okolo Mandrake Linuxu zjistili, že když se některým LG CD-ROMkám pošle příkaz FLUSH CACHE, tak ty místo toho, aby neudělaly nic, protože cache pro zápis žádnou nemají, tak očekávají nahrávání firmware. Díky tomu se pak dostanou do jakéhosi divného stavu a (zatím) jen LG ví, jak je potom napravit.

Celý problém by samozřejmě neexistoval, kdyby si ony některé LG CD-ROM mechaniky příkaz FLUSH CACHE nevysvětlovaly jako příkaz pro nahrání firmware. Také u Mandrake se vyjadřují tak, že celý problém padá na hlavu LG, jelikož se díky tomuto jejich mechaniky nechovají dle specifikace. Snad nebudu příliš odvážný, když řeknu, že mám pro zběžném prolistování ATAPI-6 dokumentace názor spíše opačný.

V dokumentaci jsem totiž nalezl, že každé ATAPI zařízení o sobě musí říci, zda-li příklaz FLUSH CACHE podporuje, nebo nikoli. Ovšem už jsem tam nenalezl žádnou zmínku o tom, co se má stát, pokud u nějakého zařízení bude zavolán příkaz, který nepodporuje. Předpokládám, že zmíněné LG CD-ROM mechaniky o sobě navracejí informace v pořádku (jednak proto, že jde o opravdu základní věc a že by to jistě u Mandrake nezapomněli zmínit), že tedy FLUSH CACHE příkaz nepodporují. V takovém případě by jim za žádných okolností neměl být takový příkaz poslán.

Na druhou stranu musím říci, že LG mělo nějaký takový možný problém předpokládat a pro nahrání nového firmware mělo vybrat poněkud bezpečnější kombinaci více příkazů, které normálně vůbec nedávají smysl. V konečném efektu bych tedy vinu za vzniklý problém viděl na obou stranách. Kde víc, to už nechám na vašem zvážení, ale rozhodně to neprospěje ani jedné ze zmíněných firem. Mandrake už stačila vydat novou verzi kernelu, který řeší tento problém (byl sem zanesen s přidáním podpory pro packet writting u CD a DVD mechanik) a já předpokládám, že i u LG urychleně vydají ke svým CD-ROM mechanikám nový firmware, který tento nedostatek vyřeší.

Seznam postižených mechanik z webu Madrake sem nemá smysl dávat, protože se patrně stále budou doplňovat informace o tom, které mechaniky jsou postiženy a které nikoliv (resp. s jakým firmware), takže v tomto směru doporučuji se podívat na konec této stránky.

Diskuse ke článku Majitelé LG CD-ROM, pozor na Mandrake Linux 9.2!

Žádné komentáře.