Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MSI chystá levnější desku s čipsetem Intel X58

MSI X58 Pro

Čipset Intel X58 je a nejspíše ještě hodně dlouho (ne-li trvale) bude jediným čipsetem desek pro procesory Core i7. Dá se vůbec říci o jediném čipsetu, že je „nejdražší“? Asi ano (ono se dá také říci, že je i nejlevnější – ono se dá také říci, že na čipsety pro procesory Core i7 má Intel nefalšovaný monopol, ale to teď nebudeme řešit). Důležité je, že desky pro procesory Core i7 zpravidla nejsou levné, jelikož je celá tato platforma brána jako výkonnostní špička. Firma MSI by se však ráda zařadila na druhý konec žebříčku, kde jsou desky s čipsetem Intel X58 naopak nejlevnější.

V současné době lze v našich e-shopech nalézt nejlevnější kousek od firmy Gigabyte (GA-EX58-DS4) za necelých 5 400 Kč. Fudzilla tvrdí, že MSI se svou deskou X58 Pro míří někam ke 190 €, což by po přepočtu dělalo nějakých 5 300 Kč, takže si nejsme tak docela jisti, jestli se nakonec třeba u nás s tou cenou opravdu podaří dostat pod Gigabyte. Parametry vás asi moc nenalákáme, tři PCI Express ×16 sloty budou dobré tak nanejvýš pro Radeony HD, neboť nemáme zatím náznaky, že by deska měla „zaplacenou certifikaci pro SLI“, zbytek, jako je 8kanálové HD audio, šest SATA portů, jedna Gbitová síťovka, eSATA, FireWire, 12 USB 2.0 portů nebo onboard tlačítka Power, Reset a Clear CMOS, vás asi nepřekvapí. Tak snad se vám alespoň zalíbí ta netradiční hnědka, v níž je deska vyvedena. Co si budeme vykládat, na deskách pro Core i7 toho opravdu moc vymyslet nelze, zejména má-li se hledět na cenu. Tak doufejme, že se alespoň ta vydaří.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MSI chystá levnější desku s čipsetem Intel X58

Úterý, 3 Únor 2009 - 15:25 | WIFT | >> r-man: Mně se naopak myšlenka...
Úterý, 3 Únor 2009 - 15:09 | rman | No to ja taky :-D Spis by me zajimalo, proc...
Pondělí, 2 Únor 2009 - 00:59 | Jan Ukulele | Hnědka :-) Nemůžu si pomoci, ale když slyším...

Zobrazit diskusi