Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nástin mobilní platformy AMD Trevally

Popis mobilní platformy AMD Trevally

Redaktoři serveru ChileHardware si opět nebrali žádné servítky a s klidným svědomím vypustili do světa plány připravované mobilní platformy AMD „Trevally“, která je založena na současných Turionech 64 X2 pro socket S1 a čipsetu ATI „RS690T“, jehož jméno bude ve finále AMD M690T. Grafika, kterou bude obsahovat, dostane podle našich předběžných odhadů jméno „Radeon X1270“ a výkonnostně na tom má být srovnatelně s Radeony X700. Jak také víte z dřívější zprávy, měl by čipset disponovat „technologií SidePort“, což není nic jiného než možnost přidat integrované grafice vlastní paměť (v tomto případě typu DDR2).

Skrze PCI Express ×8 rozhraní bude nakonec přeci jen možné přímo k severnímu můstku připojit v případě potřeby grafiku lepší, počítá se přitom s MXM moduly (čistě pro připomenutí – na jejich bázi jsme tu už měli poměrně zajímavou duální grafiku MSI Geminium). Pro ExpressCard slot, případně PCI Express gigabitovou síťovku či jiné věci, je k dispozici další PCI Express linka. Nakonec poslední čtyři PCI Express linky jsou speciálně vyhrazeny na komunikaci s jižním můstkem, kterým je SB700. Že by se však dalo zmíněných osm PCI Express linek využít i jinak než pro lepší grafiku, zatím raději nepředpokládejme, původní zpráva hovořila ve smyslu, že tyto linky mají být vnitřně použity právě pro účely integrované grafiky.

Jižní můstek SB700 pak oproti SB600 přináší především další Serial ATA porty, zde jich má být celkem šest, dále pak až dvanáct USB 2.0 portů. Chybět nebude ani nějaké to starší PATA rozhraní, podpora pro HD Audio a další běžné věci. Zatím však nechtějte vědět, kdy notebooky na této platformě založené spatří světlo světa.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nástin mobilní platformy AMD Trevally

Středa, 7 Únor 2007 - 11:19 | zero8324 | Ten názov sa mi nezdá ja by som povedal, že je...
Úterý, 6 Únor 2007 - 21:55 | Michal Javora | Jo k tem USB portum mam nutkani&nbsp...
Úterý, 6 Únor 2007 - 17:52 | Michal Javora | Zrovna tyto porty se docela muzou hodit. I u...
Úterý, 6 Únor 2007 - 16:40 | Ivan Kapustik | Áno. Šesť SATA a dvanásť USB, to je to čo...
Úterý, 6 Únor 2007 - 15:06 | potooczech | AMD potrebuje poradny vlastni chipset do...

Zobrazit diskusi