Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia NV50/G70

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009

Zatímco o R520 od ATI se toho dozvídáme v posledních měsících opravdu požehnaně, o připravované NV50/G70 od nVidie toho zatím mnoho nemáme, i když je fakt, že se již v únoru objevila údajná specifikace. Podobně jako ATI i nVidia hodlá svou novinku představit také v červnu letošního roku.

NV50/G70 by měla být vyráběna 90nm výrobním procesem a mělo by se prý jednat o dvoujádrový čip se 32 pipeline. Vzhledem k jednoduché možnosti přidávání více pipipeline v jednom jádře si tedy dvoujádrovost vykládám tak, že půjde o dva oddělené kusy křemíku, které budou mezi sebou propojeny v jednom pouzdře a nikoliv v dvoujádrovém procesoru z jednoho kusu křemíku. Důvodem bude patrně snaha o snížení nákladů při výrobě, kdy chyba v jednom jádře bude znamenat vlastně poloviční škodu. Také se s tímto přístupem budou moci jednodušeji tvořit čipy pro střední třídu - bude stačit použít jedno jádro.

Referenční chladič pro NV50/G70 prý působí opravdu mohutně a využívá 4 heat-pipe a k tomu má i velký větrák, takže asi půjde o energeticky náročný kousek. Zajímavá je též informace, že nVidia hodlá využít Turbo Cache technologii druhé generace od těch nejlevnějších čipů až po ty nejnadupanější.

Zdroje: 

Diskuse ke článku nVidia NV50/G70

Pondělí, 18 Duben 2005 - 17:14 | Anonym | 2Macros Presne ako vravis, pocet tranzistorov...
Pondělí, 18 Duben 2005 - 16:19 | Anonym | ???? energeticky náročný kousek ??? To jsou snad...

Zobrazit diskusi