Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

openSUSE 12.1 se blíží, vyšla beta

openSUSE
Snad abychom nepůsobili dojmem Ubuntu-fanatiků, připomeňme si krátce i další linuxovou distribuci, která nás brzy poctí finální verzí. Na 11. listopadu je v plánu vydání openSUSE 12.1, přičemž nyní se objevila beta verze…
openSUSE 12.1 beta

Ta kromě jiného vylepšuje podporu souborového systému btrfs, který snad jednoho dne nahradí stávající výchozí Ext4. Vedle kernelu řady 3.0 jsou zde například prostředí KDE 4.7, GNOME 3.2, "v podpalubí" operačního systému pak běží věci jako GCC 4.6 či balíčkovací systém založený na RPM verze 4.9. Tvůrci také pokračují v přechodu na systemd (a také Grub2). V openSUSE 11.4 se v omezené míře objevil systém pro rolling updates zvaný Tumbleweed, verze 12.1 již přinese kompletní podporu.

K desktopovým prostředím dodejme zajímavost, a sice to, že pro openSUSE je připravována jako alternativa i prostředí Ubuntu Unity. Pokud se vše stihne, mělo by se Unity objevit v přídavném repozitáři. Pokud vše klapne, tak se také 12.1 stane první linuxovou distribucí obsahující programovací jazyk Google Go.

Pokud chcete openSUSE 12.1 beta vyzkoušet, stahujte z domovských stránek, k dispozici jsou jak instalační DVD, tak živá CD s KDE či GNOME.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku openSUSE 12.1 se blíží, vyšla beta

Žádné komentáře.