Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

P.A. Semi představuje svůj dvoujádrový 13W procesor

PWRficient logo
Kalifornskou firmu P.A. Semi u nás asi znát nejspíše nebudete. Vznikla v roce 2003 a velí jí Dan Dobberpuhl, člověk, který před založením P.A. Semi býval prezidentem a generálním manažerem divize broadband procesorů ve společnosti Broadcom, kam se dostal v roce 2000, kdy Broadcom koupila firmu SiByte. Dobberphul má za sebou také 20 let ve firmě DEC, kde byl uznávaným vedoucím designérem procesodů Alpha a energeticky velice slušných procesorů StrongARM. Sama P.A. Semi nemá žádnou vlastní továrnu na výrobu procesorů (nechává si je dělat). Tato firma dnes představuje prakticky svůj první pořádný produkt, dvoujádrový procesor založený na Power Architecture, kterou si licencovala od IBM (jinými slovy s Windows na něm nepočítejte, tedy určitě ne nativně, spíše se dá srovnávat s UltraSPARC T1 či T2 od Sunu). Vyráběn je dnes již nikoli výjimečnou 65nm technologií, ovšem co asi výjimečné bude, je jeho spotřeba. Ta je totiž faktorem, na kterém si P.A. Semi hodně zakládá. Typicky se totiž pohybuje mezi 5 až 13 W, v krajním případě si prý řekne až o 25 W. Firma o něm tak hovoří jako o nejefektivnejším procesoru (co do spotřeby) vyráběném 65nm technologií.

Procesor PA6T-1682MPWRficient PA6T-1682M, jak se procesor jmenuje, totiž není jen samotným procesorem, integruje toho v sobě poněkud více. Vedle dvou jader (každé s vlastní dual-integer, floating-point a VMX vektorovou procesní jednotkou) běžících na 2 GHz a 2 MB sdílené L2 cache jsou v něm dva DDR2 paměťové řadiče (podpora až DDR2-1066) a hardwarová podpora akcelerace TCP/IP, bezpečnostní technologie a počítání CRC a XOR pro RAID pole. Tím to však nekončí, přítomen je i PCI Express řadič s osmi linkami a dvě 10Gigabitové a čtyři Gigabitové síťovky, které (spolu s PCI Express řadičem a dalšími komponentami) sdílí celkem 24 konfigurovatelných SERDES linek. Těch 25 W si tedy procesor vezme při zátěži úplně všech součástí naráz.

Popis procesoru PA6T-1682M

P.A. Semi již také nabízí vzorky, a to jak samotných procesorů, tak také referenčních základních desek, kde je již tento 1 156pinový procesor připájen (pouzdro je PBGA), takže žádné nožičky, jen kuličky). Cena vzorku samotného procesoru je 700 dolarů (zhruba 16 000 Kč), se základní deskou je to již poměrně dražší, za kompletní vývojový KIT chce P.A. Semi 8 500 dolarů (což už po přepočtu a přidání DPH koketuje se čtvrt miliónem korun). Konečné verze hodlá firma prodávat ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Referenční deska s procesorem PA6T-1682M

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku P.A. Semi představuje svůj dvoujádrový 13W procesor

Úterý, 6 Únor 2007 - 10:02 | Anonym | Johny3: podpora Linuxu neni otazkou casu, uz je...
Pondělí, 5 Únor 2007 - 16:00 | Anonym | Jako hezka serverova platforma pro unixy to muze...
Pondělí, 5 Únor 2007 - 13:26 | Anonym | no ked bude behat na 200MHz, tak preco nie

Zobrazit diskusi