Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pinová kompatibilita některých čipsetů Bearlake

Intel logo
Poměrně zajímavé zprávy o některých čipsetech „Bearlake“ přináší čínský server HKEPC s odkazem na informace od výrobců základních desek. Ti teď totiž nevědí, zda mají jásat, nebo ne. Prý totiž dostali od Intelu informace o změnách v čipsetu Intel G35, jehož uvedení je plánováno na třetí čtvrtletí tohoto roku (vzorky by mohly být k dispozici v první polovině dubna).

Původní zprávy hovořily o tom, že by celá rodina čipsetů „Bearlake“ měla spolupracovat s novými jižními můstky řady ICH9. Nyní se dozvídáme, že „Bearlake-G+“ alias Intel G35 s integrovanou grafikou GMA X3000 bude pinově kompatibilní se současným čipsetem Intel G965. To s sebou nese pozitiva, ze kterých budou výrobci základních desek těžit. Prakticky nemusí vymýšlet nic nového, stačí vzít desku s čipsetem G965 a místo severního můstku G965 na ni „lupnout“ G35. Hotovo, nový produkt je na světě.

A nyní ta negativa. Oproti původním informacím nebude G35 spolupracovat s jižními můstky řady ICH9, bude si muset vystačit s rodinou ICH8. Dále z toho vyplývá absence DDR3 paměťového řadiče, G35 tedy bude mít pouze DDR2. Třetí „nemilá věc“ je, že „Bearlake-G“ alias Intel G33 už bude pinově nekompatibilní s řadou „Broadwater“ (tedy i965), takže tady už se bude muset nová deska vymyslet. Coby jižní můstek to jistí něco z řady ICH9 a možná dojde i na podporu DDR3 pamětí, avšak moc pravděpodobně to nevypadá. Sada G33 + ICH9x by nakonec měla být levnější než G35 + ICH8x, takže výrobci desek budou mít jisté dilema, co vybrat.

A nakonec je tu ještě informace o rozšíření rodiny „Bearlake“ o jeden „ještě low-endovější“ čipset, než jaký bude G33. Hovoříme o čipsetu Intel G31, který má nahradit i945G. I ten bude s něčím starším pinově kompatibilní, konkrétně s i946GZ, ke kterému však pasuje ještě starší jižní můstek řady ICH7. U tohoto čipsetu můžete sice čekat podporu až DDR2-800 pamětí, naopak raději neuvažujte o podpoře čtyřjádrových procesorů (ostatně kdo by je do takto low-endového stroje dával…).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pinová kompatibilita některých čipsetů Bearlake

Úterý, 30 Leden 2007 - 23:47 | Anonym | FMGsk - jo a nejlepe k nějakému beerlake :-)
Pondělí, 29 Leden 2007 - 15:16 | Anonym | Pekne sa to cita ale zase kupovat vsetko nove...

Zobrazit diskusi