Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plextor PX-W 2410A (24×10×40, IDE)

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Jsme velmi rádi, že nám dodala k testování firma Servodata tento poslední model Plextora k testování. A to hned ze dvou důvodů. Jednak je to vůbec první mechanika, kterou jsme od Servodat dostali (věříme, že naše spolupráce bude nadále jen vzkvétat :-) a druhak se o téhle mechanice nesly zvěsti, že si poradí se SafeDisc 2, což jsme si rádi sami vyzkoušeli. Ale jak to všechno vlastně bylo, a co mechanika opravdu dovede, najdete v naší dnešní recenzi.

Kapitoly článků

1.  Úvod
3.  Testy
4.  Testy

Přehled

Co si v krabici přinesete?

  • Přepisovačku Plextor PX-W2410TA (na krabici označenou PlexWriter 24/10/40A)
  • CD s programy PlexTools 1.09 a návodem na instalaci (PDF) a to i v češtině!!
  • CD s programem Nero Burning ROM 5.5.3.5 (již v češtině), InCD 2.26.1 a samozřejmě i NeroMediaPlayer, CDspeed a databázi FreeDB a také CoverDesigner a UDF driver.
  • 1ks média CD-R 74min Plextor
  • 1ks média CD-RW 74min Plextor High speed 4×-10×
  • Jednoduchý obrazový návod na instalaci (anglicky, německy, francouzsky, holandsky, italsky, španělsky, portugalsky, řecky, maďarsky, česky, polsky, slovinsky, norsky, dánsky, finsky, turecky)
  • Návod jak provést řádně RMA reklamci (ve všech výše uvedených jazycích)
  • 4 šroubky, jeden náhradní switch a nástroj na nouzové vysunutí plotny
  • Audio kabel (se dvěma různými konektory pro připojení ke zvukovce)
  • IDE kabel se třemi konektory

Plextor přichází se standardním vybavením, kde nic nepřebývá, ale teké nic nechybí. Nenajdete zde haldy instalačních CD, jako u vypalovaček HP, ale pouze dvě. První s Nerem a jeho pomocnými utilitami CDspeed, InCD (pro packet writing), CoverEditor (pro úpravu obalů CD) i s přehrávačem NeroMediaPlayer a to druhé s PlexTools (je na něm i návod k instalaci v češtině).

Program PlexTools se skládá v z osmi částí:

  1. General Information: Zde se dozvíte vše co se dá z hardwaru vaší vypalovačky nebo CD-ROM vyčíst. Verze firmware, IDE setup, Buffer, ...).
  2. Drive Settings: Tak tady zase můžete nastavovat co se dá. Rychlost čtení (14-32 CAV, 10-24 CAV, 8× CLV, 4× CLV, 1× CLV), Spin down (32minut až 125ms, nebo vypnout), BURN Proof on/off, Audio Output (Lock channels, hlasitost pro oba kanály, Eject, Load ale i zablokování vysouvání plotny).
  3. CD-Info: Tato část vám poví, jaké médiu máte ve vypalovačce (ATIP) i z jakých částí se skládá (session info).
  4. Multimedia Player: Je opravdovým univerzálním přehrávačem. Dovede spostu formátů (avi, wav, mid, midi, rmi, mp3, mov, mpg, mpeg, dat, mpe, CD-DA). Jak tedy asi správně tušíte, přehrává nejen audio, ale i video.
  5. Digital Audio Extraction: Pro stažení hudby z vašeho CD-DA do formátu WAV nebo MP3 s editací ID3 tagů. Jak pro WAV, tak i pro MP3 je možné nastavovat i další parametry, jako kvalitu, vynechávání mezer, externí kodek atd. Můžete si tu nechat detekovat chyby, případně si uložit více tracků do jednoho souboru.
  6. Audio CDMaker: Který vám zase z WAVů vypálí regulérní CD-DA. Možné je doplnit i CD-Text, UPC/EAN a ISRC informace.
  7. CD Copy: Je klasický kopírovací program. Zde si můžete nastavit rychlost čtení zdrojového CD i rychlost vypalování, případně si i nastavit text pro CD-Text. Samozřejmě se dá připravené CD nejen vypálit ale i odsimulovat vypalování. Kopírovat se dá přímo, tedy z CD na CD, ale i přes image. Podporován je rovněž overburn.
  8. CD-RW Function: Slouží pro mazání CD-RW média ve dvou módech: Quick a Full.

Koho program zajímá ještě hlouběji, pro toho tu mám ke stažení anglický manuál v pdf (325kB).

První co mne překvapilo, byla přítomnost češtiny přímo na krabici. Ano, už na ní se dočtete, co najdete uvnitř, ale také, že na mechaniku se poskytuje dvouletá záruka, což je u vypalovaček věc naprosto ojedinělá. Hned po rozbalení jsem se jal pídit po tištěném slově, a ani zde jsem nebyl zklamán. Rovněž na přiloženém instruktážním obrázkovém návodu k instalaci a popisu, jak případně mechaniku reklamovat, byly všechny informace v češtině! Taktéž na přiloženém CD najdete v pdf o něco podrobnější návod taktéž v naší mateřštině. Třešinkou na dortu je pak česky lokalizovaný Nero v poslední verzi 5.5.3.5 (Evžen ale stále tvrdí, že ta jeho, kterou najdete u nás je lepší :-). O preciznosti firmy pak svědčí i takové drobnosti, jako nástroj pro nouzové vysouvání plotny (kdybyste třeba doma neměli kancelářskou sponku, což se ale klidně může stát) a náhradní switch (mrška, někdy se na koberci ztratí a ne a ne ji najít).

CD-R médium je jen 74min bez udání maximální rychlosti, ale věřme, že by Plextor k mechanice nedal médium, které by 24× speed nezvládlo (což nakonec měření CDspeedem opravdu potvrdilo). Jen by již mohlo mít kapaitu 80minut. CD-RW je klasické 74minut. Obě Made by Ricoh, což je jistě zárukou výborné kvality.

ATIP 97m 27s 66f
Disc Manufacturer Ricoh Company Ltd.
Reflective layer Phthalocyanine Type 6
Media type CD-Recordable
Recording Speeds max. 24×
nominal Capacity 651.86MB (74:12:00f / LBA: 333 750)
Overburn capacity 78:23:46f
ATIP 97m 27s 00f
Disc Manufacturer Ricoh Company Ltd.
Reflective layer Type 0
Media type CD-ReWritable High speed
Recording Speeds min. 4 - max. 10×
nominal Capacity 651.86MB (74:12:00f / LBA: 333 750)
Overburn capacity 76:53:64f
Kapitoly článků
1.  Úvod
3.  Testy
4.  Testy

Diskuse ke článku Plextor PX-W 2410A (24×10×40, IDE)

Středa, 10 Květen 2006 - 03:13 | Anonym | mam ji :-)

Zobrazit diskusi