Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podtaktovaná z výroby - GeForce GTS 450 ECO od Zotacu

Zotac GeForce GTS 450 ECO
Na trhu s grafickými kartami je poslední měsíce opravdu řádné sucho. Téměř od začátku letošního roku totiž ani světlezelený ani tmavozelený tábor nevydal žádný skutečně zajímavý produkt (za všechno samozřejmě může TSMC - tedy skoro za všechno ;-), a tak si výrobci samotných karet snaží vypomoct, jak se dá. Zotac s GeForce GTS 450 protentokrát oprášil staré (a ne příliš úspěšné) přízvisko ECO…

Když si koupíte grafickou kartu s podporou DirectX 11, víte, co dostanete. Podobně tak když upgradujete kvůli podpoře hardwarového přehrávání HD videa, nebo vás zaujala karta, která podporuje PhysX, Eyefinity… To všechno jsou technologické termíny, které jsou poměrně přesně definované a uživatel ví, co od produktu s takovou samolepkou čekat.

„ECO“ je trochu něco jiného. Když začali uživatelé brát ohledy na to, jakou spotřebu má grafická karta ve 2D i ve 3D, aby zbytečně neprotáčela elektroměr, pustil se do lepení zeleného loga ECO na low-endové karty pomalu každý druhý výrobce. S ohledem na to, že u každé značky znamenalo něco jiného (a u většiny z nich vůbec nic, než přítomnost dané samolepky), tahle zkratka v očích většiny uživatelů poměrně zdevalvovala a není divu, že za poslední roky téměř vymizela.

Někdy ale není zbytí, a tak Zotac - zřejmě podle známého sloganu „když musíš, tak musíš“ - vydal GeForce GTS 450 ECO edition, která je tak zvaně energeticky efektivní. Co to znamená v praxi nám v tomto případě řeknou samotné specifikace. Grafický čip běží na 600 MHz (namísto referenčních 783 MHz), 192 stream-procesorů na 1200 MHz (namísto 1566 MHz) a GDDR5 moduly na 3600 MHz nahradily levnější DDR3 běžící (či spíše loudající se) na 1333 MHz. Paměťová sběrnice zůstala na 128 bitech (byť OEM verze referenční karty, která na DDR3 taktéž staví, používá 192bit sběrnici). To všechno vede k úspoře 33% energie.

Karta nese výstupy HDMI, DVI a DisplayPort, s pomocí přibalené redukce rozšíříte podporu i o analogový D-SUB. Cena zatím nebyla stanovena.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Podtaktovaná z výroby - GeForce GTS 450 ECO od Zotacu

Středa, 24 Srpen 2011 - 22:26 | Milan Jelito | ani bych se nedivil, kdyby cena byla vyssi ne u...
Středa, 24 Srpen 2011 - 22:01 | LosMajklos | Toto je vážně mrzáček. Já mám od Zotacu...
Středa, 24 Srpen 2011 - 16:51 | rman | Nechci byt sprosty, ale tohle je kokotina jak...

Zobrazit diskusi