Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První obrázky AMD „Zambezi“ s jádry „Bulldozer“, „Llano“ a socketu FM1

AMD „Llano“ (A-Series) - vzorek
Když jsme vás před pár dny informovali o tom, že AMD vyslala do světa první dodávky procesorů AMD A-Series („Llano“), bylo nám jasné, že je objevení se nějakých těch obrázků, případně benchmarků otázkou času. O to první, tedy obrázky, se již postarala čínská fóra, konkrétně diybbs.zol.com.cn, kde však už nejspíše zasáhl kdosi výše postavený, neboť obrázky odtud již zmizely. Jenže znáte to, co se na internet jednou dostane…

Podíváme se nejprve na „Bulldozer“, tedy přesněji řečeno „Zambezi“, korektním jménem AMD FX-Series procesor.

AMD „Zambezi“ (FX-Series) - vzorek AMD „Zambezi“ (FX-Series) - piny

Zdá se, že v AMD se vrátili ke hnědému substrátu (tedy PCB, na němž je aplikováno jádro, patřičné tištěné spoje a další drobné součástky a samozřejmě z druhé strany piny. Ty byly dlouho předmětem sporů, neboť i od samotných výrobců desek máme informace o tom, že původně se skutečně nepočítalo s kompatibilitou AM3+ procesorů s AM3 deskami. A vidíte, nyní už všichni velcí výrobci oznámili, že jejich AM3 desky procesory AM3+ podporovat budou. AM3+ procesory sice obsahují o dva piny více než AM3 (celkem jich mají 940), avšak do AM3 socketu stále pohodlně zapadnou (ten má 942 dírek).

Srvonání procesorů AMD AM2+, AM3, AM3+
Spodní strany procesorů AMD: zleva AM2+, AM3, AM3+

Procesor „Llano“ pro socket FM1 má zespodu celkem 905 pinů. Samotný socket FM1 (který má také 905 dírek) vzdáleně připomíná starý socket 754, pouze uprostřed chybí menší množství pinů. Rozměr procesoru je stejný jako doposud, stejně jako rozteč pinů.

AMD „Llano“ (A-Series) - piny

Vrchní strana procesoru nepřinese žádné překvapení, změny v designu heatspreaderu se nekonají, není důvod. O to zajímavější bude sledovat, zda budou také na socket FM1 pasovat stávající chladiče (tedy zda bude stejné uchycení). Ani k tomu by neměl být důvod. To ostatně neměl být ani u Intelu při přechodu z LGA775 na LGA1156 a přeci ke změně došlo.

AMD „Llano“ (A-Series) - vzorek

Na značení zatím nehleďte, jde o vzorky, nikoli finální produkty. Už se také objevil screenshot z CPU-Z, ten ale není příliš zajímavý s ohledem na fakt, že program tento procesor v podstatě nezná. Poněkud pochybujeme o zjištěném napájecím napětí, 0,396 V zní dost nízko.

AMD „Llano“ - CPU-Z screenshot

Každopádně se vedou řeči na téma pravosti, neboť na diybbs.zol.com.cn se obrázky objevily prvního dubna. Když nic, tak alespoň socket FM1 skutečně vypadá nefalšovaně, stejně jako spodní strana procesoru „Llano“, což je asi to nejzajímavější na celém leaku. Je každopádně zajímavé, že socket FM1 má tak málo pinů, když má stále dvoukanálový paměťový řadič a navíc i PCI Express řadič. Chybí HyperTransport, místo něj je zde jen PCIe ×4 konektivita do jižního můstku.

Jinak firma Gigabyte v jednom interním slajdu v souvislosti s podporou AM3+ procesorů zmiňuje, že procesory AMD FX-Series budou uvedeny 7. června po Computexu.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První obrázky AMD „Zambezi“ s jádry „Bulldozer“, „Llano“ a socketu FM1

Pátek, 8 Duben 2011 - 11:25 | kypec | No to si veru počkáš, to máš pravdu.
Pátek, 8 Duben 2011 - 09:38 | WIFT | Mírně upraveno... buďto se v GB spletli, nebo je...
Pátek, 8 Duben 2011 - 00:37 | Archvile | Počkám si na test
Pátek, 8 Duben 2011 - 00:17 | Tralalák | 7. června na Computexu? Computex 2011 je v dňoch...

Zobrazit diskusi