Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zapomeňte na diskety!

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Schyluje se k tomu už poměrně dlouho. Začalo to opatrnou integrací vypalovaček do PC sestav u velkých firem jako HP nebo Compaq asi před dvěma lety. Loni se houfně začaly objevovat vypalovačky i v noteboocích. Poslední odhady o dodávkách vypalovaček v tomto, a především v následujícím roce, ale již přímo říkají: "Zapomeňte na diskety!".

Vzpomeňte si, kdy jste naposledy používali vlastní disketovou mechaniku. Nebo kdy jste vůbec měli v ruce disketu. Vsadím se, že valná většina z vás bude muset pátrat v paměti hodně hluboko. FDD se již v počítačích objevuje v poslední době jen díky setrvačnosti a především zvyku. Nebo si vybavte, kdo z vašich známých a přátel nemá v PC CD-ROM mechaniku. Myslím, že se vám možná vybaví jen pravěký PC vaší účetní, která stále používá oblíbené Účto pod DOSem.

Je tedy asi pomalu na čase na diskety zapomenout. Koneckonců ceny čistých CD-R médií zase o tolik vyšší než diskety už nejsou. Navíc máte s CD většinou jistotu, že data přečtete skoro všude, což se u disket nedá rozhodně tvrdit. Vše navíc podporují i odhady prodeje vypalovaček v tomto a příštím roce. Pojďme se na to tedy podívat konkrétně, a věřte, že ta čísla vás určitě ohromí.

Ačkoli se žádný velký boom v prodeji vypalovaček v tomto roce nepředpokládal, zdá se, že vše nakonec bude úplně jinak. Například jen z Taiwanu expedovali v prvním kvartálu letošního roku 1,21 miliónu CD-RW mechanik. V druhém kvartálu se již očekává 2,05 miliónu a za celý rok by to mělo být celkem 10,6 miliónu. A to by měla být celá jedna pětina celosvětového prodeje. Tedy více než 50 miliónu kusů! Je to zapříčiněno zvýšenou poptávkou největších prodejců PC sestav v USA: HP, Apple a Gateway. Odborníci navíc předpokládají, že se na Taiwanu v roce 2002 vyrobí již více než 62 miliónu vypalovaček (celosvětově tedy 300 miliónů?)!!! Pravděpodobně to ale oddálí nasazení DVD rekordérů o nějaký ten rok. Že by to Sony s Philipsem nějak potichu podporovali? Zvýšení licenčních poplatků za CD-R média výrobcům na Taiwanu by tomu také nasvědčovalo (budou větší zisky) :-)

Ale pokračujme dalšími údaji. LiteOn získal velkou objednávku od Apple, očekává tedy v tomto roce výrobu více než 5 miliónů CD-RW mechanik. BTC, druhý největší výrobce na Taiwanu, předpokládá, že prodá přes milión kusů. Stejně tak optimističtí jsou i další výrobci a to dokonce v horizontu několika dalších let! Vychází právě z toho, že CD-RW mechanika se stane standardním vybavením každého počítače.

Doufejme, že jejich vize a předpoklady jsou správné a opravdu k mohutné ofenzívě dojde. Z hlediska naší čtenářské obce bych se měl jistě radovat. Ale vidím v tom jeden negativní efekt. Tím je logické zatlačení hromadné implementace DVD rekordérů do pozadí. Nerad bych věřil tomu, že za vším je zákulisní hra filmových studií a firem vlastnících patenty na DVD. Je totiž klidně možné, že se tím snaží, jak se říká, ucpat ústa chtivým uživatelům. Nechtěl bych jim rozhodně brát iluze, ale mám ten dojem, že vlak se už rozjel, a jen tak někdo ho asi nezastaví. Když to nebude DVD rekordér, určitě se houfně začnou objevovat kopie filmů ve formátu Divx (což se právě v posledních měsících děje způsobem, řekl bych, nevídaným). Nástup s šíření Divx-ových filmů se mi totiž jeví ještě masivnější, něž před lety MP3.

HOWGH (i když jsem se někde dočetl, že to v indiánské řeči značí ženské přirození a nikoliv ukončení hovoru, jak se nyní indiáni snaží vysvětlit).

Diskuse ke článku Zapomeňte na diskety!

Žádné komentáře.