Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Modus operandi průměrného Youtubera přes fotografii?

Digitalizace fotografie a masové rozšíření internetu daly světu nejen G.A.S., ale také fenomén lidí, co na YouTube plácají o věcech, které neovládají.
blog

Nemám na mysli „uřvance a primitivy“ - to je moje osobní označení pro lidi typu - TechRax, PewDiePie ad. Ti, nechť si užívají svoji slávu a klidně žijí ve světě, který mě zcela míjí, stejně jako je míjí moje malá bezvýznamná maličkost. Tak je to v pořádku.

Na co ale kvůli souvisejícím videím a pseudointeligenci Googlu v tom, co mi hodí na titulku YouTube, neustále narážím, jsou další a další lidé, co si koupili foťák a mají potřebu se hned o to podělit se světem.

Nevím, kým to začalo, tak hluboko moje personalizovaná titulka na YouTube nesahá. Tajně si tipuji, že u lidí, které YouTube luxusně živí jako Jared Polin či Ted Forbes. Tihle dva jsou celkem krásná ukázka toho, jak se dá žít v digitálním světě. Ten první propaguje tu či onu značku foto výbavy (je to pořád ještě Nikon? Nevím a nemám chuť to zkoumat) a strašlivě přehrává (což je součást jeho „imidže“). Ten druhý každým třetím videem ukazuje, že foto technice prakticky nerozumí, nicméně musím uznat, že už mě párkrát nasměroval na výborný nový zdroj informací či dosadil některé věci do souvislostí, které jsem neznal.

Pak je tu třeba Eric Kim, internetová hvězda přes street fotografii. Anebo v poslední době zoufalec jménem Ken Wheeler (za chvíli o něm více).

Všichni mají své věrné kritiky. Nejzvláštnějším z nich je nejspíš ale jistý Chuck Jines. Rovnou se ale přiznám, že toho volného času moc nemám, takže se omlouvám, pokud míjím nějaké další jiné velké foto hvězdy YouTube světa, já s pobavením stíhám sledovat jen tuhle jednu malinkou dějovou linii.

Chuck Jines je velký kritik jak Forbese, tak Kima a nově zejména Wheelera. Přitom tomu není víc než pár let, kdy naopak Wheelera doslova adoroval. Ken Wheeler, alias The Angry Photographer je zvláštní potentovaný tlustý pán z USA, který ve svých videích plácá páte přes deváté a jen v náznacích trousí informace o tom, jak tuhle X hodin fotil modelky na zakázku atd. Přitom se nijak neliší od jiných třetiřadých vystupujících hvězdiček YouTube světa. Pouze v tom, že se jej v poslední době podařilo usvědčit z toho, že asi nikdy nic nevyfotil, neb za své fotografie vydává snímky jiných. Přesto jeho modus operandi odpovídá ostatním.

Takřka každý, koho pohltí digitální fotografie, chytí Gear Acquisition Syndrome. Odporná nemoc (no-X by mohl vyprávět :-). A pokud se nestydí postavit před sebe kamerku a uploadovat vzniklá videa, tak se objeví nový člověk na YouTube, který hovoří o foto technice (které často příliš nerozumí), který se náhle zamiloval do nějaké své kamery. Později ji vymění za jinou, o něco později za další. Nezřídka se na západ od nás stává, že pak dotyčný přejde na jedinou správnou víru (tj. koupí full-frame Canon či Nikon), nebo dokonce přejde do sekty nejsektovatější a obstará si Leicu).

Anebo objeví film, filmovou Leicu, Zeissovy objektivy, Případně v případě středoformátu objeví Rolleiflexe. Pak se jeho kanál trochu změní, začne mít období filmové, často provázené video posty s poselstvími á la, že film je lepší než digitál, černobíle je to lepší než barevně, střední formát dává lépe scénu než kinofilm atd.

No a po nějaké době tu máme návrat do starých kolejí. Každopádně někde uprostřed procesu se typicky objeví ve videích malé reklamní vsuvky, to když milého YouTubera osloví nějaká firma a začne jeho videa sponzorovat. Zrodí se nový báječný zdroj příjmů. Dotyčný pak typicky nechce žádnou kontroverzi v diskusích pod videi a maže a maže a … cenzuruje. Jako Ted Forbes.

Jenže jsou i výjimky. Rovnou dopředu říkám, že Chucka Jinese je mi líto. Zašel příliš daleko.

Tohohle pána jsem objevil nějakou náhodou skrz související videa. Točil v SD rozlišeních (často dával na web jen 360p) a bylo očividné, že je to prostě chlap ze Chicaga, který už nějakou dobu fotí, má celkem vyjasněno, co je jeho oblíbený nástroj a má svůj unikátní pohled na svět. Vždy o sobě říkal, že je spíš filosof s foťákem, ne fotograf. Chybělo mu pár zubů, v Chicagu fotil místní komunitu mladých lidí závislých na tvrdých drogách, z čehož zjevně vzešel jeden velký a soudě dle několika fotografií, co jsem viděl, povedený projekt.

Zkrátka už před lety s obyčejným Nikonem dokázal fotograficky daleko víc než Ted Forbes, Eric Kim a Ken Wheeler dohromady.

Měl jsem jeho kanál rád, protože byl politicky zcela nekorektní, rejpal do všeho, fotil na film, volal v Rodinalu (upraveném), měl rád manuální Nikony a většina z toho mu zůstala i když nastoupil částečně na digitální vlnu (tj. k Nikonu F2 přidal Nikon D700). Pak se ale věci začaly měnit.

Dnes, o zhruba 2 roky později, žije Chuck Jines v Arizoně, uprostřed pouště v off-grid baráčku, který postavil vlastníma rukama z velké části z materiálu ze starých zdemolovaných budov. Pořád rejpe do všeho, pořád je politicky nekorektní až hrůza, jenže ubylo foto věcí a tématicky se motá pořád dokola na tomtéž (tedy: „Ken Wheeler, Ted Forbes, Eric Kim, John Free a další nejsou fotografové, nemají dobré portfolio, pokud mají vůbec nějaké, a jen plácají na YouTube svoje chybné informace“). Svůj původní kanál kompletně smazal, na druhém měl chvíli desítky divných videí, které později smazal a de facto zde už jen poutá na svůj web.

Jeho modus operandi se totálně liší od všech těch, kteří podkuřují foto firmám a vyhýbají se jakékoli kontroverzi, která by je odstřihla od příjmů od Googlu (za což může hlavně PewDiePie). Zatímco jiní mají statisíce followerů na YouTube a tedy i obrovské příjmy, Chuck Jines má jen svůj web a na něm sekci pro předplatitele za 15 dolarů / rok. Vlastně bych ve výsledku řekl, že si svojí karmu, narozdíl od těch ostatní, nepokazil. Než plácat zbytečnosti v haldě videí jen kvůli tomu, aby vznikl obsah a vydělával na příjmech od YouTube tím, že polaská konformitu diváků, obrátil o 180° a svůj obsah nabízí z velké části jen těm, kteří o něj opravdu stojí. Je to pro něj jistě složitější materiálně i finančně, ale smysl to dává. Jen musíte být připraveni na to, že to nevyjde. To třeba takový Ted Forbes bohužel asi není.

Je otázka, kdo vám osobně vyhovuje nejvíce. Mě pořád ten Chuck Jines, ač už ho vlastně ani nemohu sledovat.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Modus operandi průměrného Youtubera přes fotografii?

Pondělí, 3 Červenec 2017 - 15:31 | Charlesjic | I guess you are a bride-to-be, looking after...
Čtvrtek, 29 Červen 2017 - 10:44 | Ano Ano | inych fotografov nesledujem, nezaujima ma ako...
Úterý, 27 Červen 2017 - 11:42 | tz | Ale z istých dôvodov sú recenzie a ľahké...
Úterý, 27 Červen 2017 - 11:23 | s3icc0 | tak tak, všechny tyhle foto kanály je třeba brát...
Úterý, 27 Červen 2017 - 11:10 | Mich Nem | Tak s rezervou je potřeba brát každého. Vnáší...
Úterý, 27 Červen 2017 - 09:48 | s3icc0 | Já myslím, že opravdu "o focení" je na...
Úterý, 27 Červen 2017 - 09:30 | franzzz | Tak tim se zivi spousta lidi.... trebars takove...
Úterý, 27 Červen 2017 - 09:03 | Dan8 | Jo taky jsem si říkal, že je autor dost odvážný,...
Úterý, 27 Červen 2017 - 08:25 | MystiX | I toho bych bral trochu s rezervou, jednak...
Úterý, 27 Červen 2017 - 08:08 | Mich Nem | Ohledne fotografovani a yt bych urcite doporucil...

Zobrazit diskusi