Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na co se připravit a co váš čeká po odchodu z facebooku

Žádná apokalypsa, žádný soudný den. Možná jen pocit vlastní nejistoty a nepochopení ze strany bližních. A možná ani to ne. Záleží na tom, co pro vás facebook znamenal.
blog

Pokud se jako já rozhodnete odejít z facebooku, čeká vás pochopitelně několik věcí. Samotnou realizaci odchodu do toho nepočítám, to je poměrně banální záležitost.

Jednou z prvních věcí, se kterou budete zápasit, budou buď vaše vlastní abstinenční příznaky, nebo nepochopení okolí. Abstinence se dostavuje vždy při pokusu o ukončení závislosti, ať již jde o alkohol, tvrdé drogy, kofeinové nápoje, World of Warcraft či třeba ten facebook. Velmi pravděpodobně vás přílišná abstinence nepotká, protože lidé se ve většině dělí na dva druhy: ty, kteří facebook využívali sporadicky a tudíž si na způsobu života s ním spojený nevypěstovali návyk, a pak na ty, kteří návyk mají, ti pak ale typicky nijak neřeší variantu kompletního odchodu, tedy kompletní změny vlastního životního stylu.

Do první skupiny spadám já, za ten týden od odchodu jsem se přistihl, že pouze asi 4× jsem nevědomky/bezděčně zadal do prohlížeče fa + Enter, aniž bych si uvědomoval, co dělám. To je poměrně zajímavé, jelikož to ukazuje, že na občasnou návštěvu tohoto serveru jsem byl i já „naprogramován“, ač moje programování bylo mnoho-řádově mírnější, než u lidí majících smartphone, mobilní tarif a prakticky permanentní přítomnost na fb. Abstinence jako taková se ale u mě nedostavila. Znamená to snad, že mi lidé z mých kontaktů nechybí, že jsem spálil mosty? Nikoli, s 95 % z nich jsem / mohu být v kontaktu i jinak (e-mail, jabber, …), případně jde o lidi, s nimiž něco diskutuji tak jednou za X týdnů až měsíců.

Druhý typ lidí to má složitější. Když si uvědomíme, že dnes existují tak šílená zařízení jako Polaroid SocialMatic či Canon PowerShot N, tedy přístroje přímo předurčené ke sdílení zachycených dat, pak je jasné, že mnoho lidí se na fb pravidelně dělí s řadou všedních zážitků, jako fotografií snídaně, fronty na zastávce, námrazy na zábradlí či čehokoli jiného bezvýznamného. Tahle sociální síť je z velké části zaplavena doslova zbytečným plevelem tohoto typu. Spočítejte si sami, kolikrát jste za svůj život, od pořízení prvního digitálního fotoaparátu, kupříkladu pořídili fotografii nějakého svého jídla. facebook toto jen obohatil o ten rozměr moci tuhle fotku snadno sdílet s celým světem. A pokud fb dotyčný člověk používá ke každodennímu sdílení naprosto všedních věcí už pár let, pak si logicky „pokřivil“ svůj vlastní přístup k životnímu stylu. V takovou chvíli je, obávám se, prakticky nemožné facebook opustit. Dvojnásob to platí, pokud většina kontaktů daného člověka je podobného založení.

Jistě jste sami viděli alespoň jednou za posledních několik let, nějakou skupinku mladých lidí (obecně řekněme „náctiletých“, kteří ač jsou spolu (sedí u jednoho stolu, na jedné lavičce), spolu vlastně přímo nekomunikují. Oči mají zabořené do displeje smartphonu a v komunikaci přinejlepším těkají mezi očním kontaktem s kamarády a očním kontaktem s LCD svého přístroje. V horším případě zcela převažuje to druhé.

Pak v případě odchodu typicky nastoupí právě ono nepochopení. Ne každý člověk je nastaven na to, aby se omezoval ve svém životě na základě nějakých licenčních ujednání či osobnostních práv. Mnoho lidí jako důvod odchodu z facebooku nepochopí prakticky nic z toho, co jsem minulý týden vyjmenovával v blogu. Je to stejné jako ta skutečnost, že jen opravdu málokdo po koupi počítače s předinstalovanými Windows nejenže odmítne licenci EULA, ale vůbec si ji přečte. Je to stejné jako to, že spousta lidí používá Photoshop bez zakoupení platné licence - přestože by jim plně stačil GIMP či bezplatná starší verze třeba Zoner Photo Studia - a dělají tak prostě proto, že „Photoshop je nejlepší“. Já osobně jsem se s nepochopením nesetkal, ale to bylo/je dáno tím, že můj okruh známých jsou podobní IT magoři jako já a fb jsem prakticky nepoužíval. Tedy pokud pominu ty rádoby vtipné poznámky v diskusi pod oním blogem, resp. na redakčním fb profilu, kde se mě někteří z vás snažili usvědčit z nějakého pokrytectví či co. Ale to píši jen aby to nevypadalo, že se tomuto tématu vyhýbám.

Dospěl jsem k poznání, že to jak moc bolestivý bude váš případný odchod z facebooku, nezávisí ani tak na vás samotných, jako spíš na těch, které tam máte mezi svými kontakty. Protože nesporným faktem je, že s mnohými lidmi můžete být v kontaktu jen na facebooku, protože nikdy nepochopí, proč jej nechcete používat a místo toho jim vnucujete neefektivní e-mail, jabber, skype či jakoukoli jinou síť, do které je nutíte se registrovat. facebook opravdu daleko efektivněji propojil lidi, to mu upřít nelze.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Na co se připravit a co váš čeká po odchodu z facebooku

Středa, 10 Prosinec 2014 - 22:51 | f3lix | Obzvlášť věnuje-li se autor psanému projevu...
Středa, 10 Prosinec 2014 - 16:53 | t117 | ..to byste rovnou mohl obvinit George Orwella, ze...
Středa, 10 Prosinec 2014 - 12:33 | sumix | Fotky dát do vlastní galerie, nejlíp s omezením...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 18:17 | Lojza Suchánek | a tak zase....umim si docela představit, pravda,...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 18:05 | HKMaly | Jestli ono nebude ten figl v tom, ze party nejsou...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 16:52 | Lojza Suchánek | Stejne, jak to, ze lidstvo uz davno nevymrelo,...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 16:37 | Josef Kufner | ... ono totiž existuje několik use-case, kde...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 14:52 | Lojza Suchánek | No...pokud by nejaka firma například resila moje...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 14:38 | Artael | Ad. icq, mirandou jsem úspěšně blokoval onen...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 13:45 | AndyF1 | Coby predpovedal, to bol jasny navod vladnucim...

Zobrazit diskusi