Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Opravujeme monitor (z rychlíku): Acer AL1916W podruhé

Acer AL1916W tu již jedenkrát byl, tentokrát je ovšem vnitřek poměrně výrazně odlišný. Samozřejmě, monitor také nefungoval, jinak by nebylo moc o čem psát…oprava byla mírně komplikovanější, ale povedlo se.
blog
Origo

Zatímco první AL1916W měl elektroniku v podstatě stejnou jako model AL1717,  tentokrát je vše poměrně výrazně jinak. Parametry jsou sice stejné, tedy panel TN s rozlišením 1440×900 bodů (16:10) a odezvou 8 ms, v tomto případě (stejně jako minule) bez reproduktorů, ale jinak je uvnitř vše jiné.

Na štítku je další jedno logo navíc, celkem je jich 19. Stále to dojelo z Číny a stále to zemřelo po nějakých šesti letech (možná ani ne, pán ho měl nějakou dobu doma a nějakou dobu ležel u mě), čili v tomto rozdíl veškerý žádný.

Z venku je takřka stejný, stačí sundat podstavec na čtyřech šroubech, pak povolit tři šrouby dole (na obrázku je pravý) a rozloupnout kryt. Uvnitř je už ale dost jiná kostra, kterou je nutné po stranách odšroubovat. Všimněte si také šroubů uchycení vstupní vidlice a šestihranů u D-Sub, ty musí rovněž dolů.

Kryt pak lze sundat a je hend vidět, že skutečně desky pouze kryje, ty jsou přišroubované na hlavní kovovou kostru, dneš už ne moc obvyklý koncept. Kondenzátory jsou samozřejmě "zblité" a rovněž se v tomto případě upekl jeden duální tranzistor (SP8M3) v invertoru. Problematickým by mohl být i transformátor se dvojím vinutím na jednom jádře, to se stává poslední dobou často.

 Jinak deska má klasickou topologii pro zdroje o těchto nízkých výkonech, na výstupu je nižší větev (+5 V) pro signálové obvody (to jsou tuším dva nebo tři kondenzátory) a vyšší, něco kolem 15 V (jestli mne paměť neklame) pro invertor, to je ten zbytek.

Kromě kondenzátorů a tranzistoru bylo nutné vyměnit i pojistku, ta byla odpálena. Původně tam byla ještě menší, jak 1808, kterou jsem použil, ale rozměrově už je na tom poměrně slušně a vešla se. Vypadá to trochu jak pěst na oko, ale tranzistor je na tom hůře, minimálně jednu tenoučkou cestičku jsem utrhnul a krapet to tam šteloval drátky…Ale funguje to, to je hlavní. :-D

Na tranzistory jsem nalepil pasivky, mělo by se jim teď fungovat poněkud šťastněji.

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Opravujeme monitor (z rychlíku): Acer AL1916W podruhé

Pátek, 31 Leden 2014 - 18:56 | kurtd | Chi mei Innolux panel a mizerná čínská...
Pátek, 31 Leden 2014 - 16:58 | Vladimír | Osmivývodové DIP pouzdro bych nenazýval...

Zobrazit diskusi