Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tak nám zabili Nokii…

…řekla posluhovačka panu Švejkovi. A sakryš, mám pocit, že podobný článek už jsem někdy psal, tehdy v souvislosti s Palmem.
blog
Nokia 6310i

Ano, je to tak. Poslední evropský mobilně-technologický gigant se poroučí a v budoucnu se ve Finsku budou zase vyrábět maximálně tak barevné holínky. V tom Finsku, které bylo dáváno celé Evropě jako příklad, kam to může díky vzdělání a technologiím dotáhnout i malý stát, ovlivňovaný po dekády sousedstvím se Sovětským svazem. Doufám, že si na to dělníci v gumárnách během svačinové pauzy radostně vzpomenou.

Podrobněji o prodeji:

Kromě politicko-ekonomicko-nostalgického hlediska, ze kterého plyne, že Evropa teď už neudává směr vůbec v ničem a starý kontinent hraje ve světě pouze housle vyšších řádů, je tu ještě pohled nejrůznějších analytiků a technických redaktorů většinou netechnických médií, kteří s rozhledem sobě vlastním celou věc náležitě hodnotí. Na schön, aber haben sie Recht?

Nejčastěji bývá omílána věta: Nokia nezachytila včas nástup chytrých telefonů. To je samozřejmě blbost kvadratických rozměrů. Nokia přišla s vlastním chytrým telefonem už v době kdy většina těchto analytiků analyzovala početní úlohy na základní či střední škole a Apple se po prvním finančně neúspěšném roce zamýšlel, zda nekoupit nějaký operační systém i s autory. Psal rok 1996 a telefony se tenkrát používaly v podstatě jen k telefonování, ve státech kde ještě frčelo NMT to vlastně ani jinak nešlo. Do této situace vpadl komunikátor Nokia 9000 a definoval zcela nový segment trhu – segment telefonů s operačním systémem (GEOS), výkonnějším procesorem (i386 v době, kdy konkurence měla sotva osmibitové mikrokontroléry), velkým displejem, přístupem na Internet a QWERTY klávesnicí. Nokia tedy skutečně nástup chytrých telefonů nezachytila, ona ho iniciovala. Bohužel tenkrát byla množina těch, kteří chápali, k čemu by to mohlo být dobré velmi malá a množina těch, kteří by to zaplatili ještě menší.

nokia9000Nokia_9210
Nokia Communicator 9000 a 9210

Čas neúprosně běžel, na N9000 navázala N9110 a na ní po vstupu Nokie do konzorcia Symbian o základu nová N9210. Právě tohoto se týká další často opakované prohlášení: Symbian je pomalý, nestabilní a nepřívětivý systém. V době před Nokií to ovšem zdaleka nebyla pravda, verze 5 (EPOC32) byla plně dotyková a běžela i na strojích s frekvencí procesoru v řádech několika málo desítek MHz s pamětí v jednotkách MB a přesto nebyl problém s plnohodnotným multitaskingem ani bateriovou výdrží. Inženýři Nokie byli ovšem postaveni před věru nelehký úkol: tento systém upravit tak, aby vypadal prakticky stejně jako stávající hloupější firmware obyčejných telefonů. Dotykové ovládání bylo zrušeno, nastavení systému rozházena do celkem nelogických celků a při tom všem se navíc systém ještě tak zpomalil, že procesorově rychlejší 9210 byla uživatelsky pomalejší než stará 9110. Podobně na tom byly i desítky dalších modelů, u kterých uživatelé často ani nevěděli, že jde o chytrý telefon.

Časem se to začalo opět zlepšovat, dotyk byl vzat na milost a znovu implementován, GUI bylo přepsáno do přívětivějšího a otevřenějšího Qt a pak někdo rozhodl a ze dne na den vše zahodil a začal rozvíjet paralelně existující projekt MeeGo. I když jsem tento systém znal, nevěřil jsem, že v roce 2010 může Nokia zopakovat úspěch a protlačit zcela nový systém, byť skvělý. Na to jak to dopadne nebylo třeba dlouho čekat, protože celý projekt byl novým vedením zahozen a Nokia přešla na Windows Phone.

Tenkrát jsem jim dával celkem naději, byť bylo jasné že ve světě líbivého iOSu a customizovatelného Androidu se tohle už nikdy mainstreamem nestane. Nokia ovšem i tady zaváhala, slovy experta: Lumie byly dobře zpracované, ale technologicky zaostávaly a stále zaostávají za nejlépe vybavenými mobily konkurence. I tohle je kardinální konina, to že systém nepotřebuje hodně jader a hodně paměti a proto je prostě telefony nemají musí každý jen trochu soudný člověk považovat za lepší, než když telefon ta jádra má a stejně je peklo scrollovat delší webovou stránkou.

Tváří v tvář názoru médií je mi tedy jasné, že Nokia se dopustila těchto osudných chyb:

  1. Hodně invence a málo reinvence – je totiž populárnější sledovat dlouho existující trh a pak ho s několika schopnými vývojáři líbivě změnit k lepšímu, než vymyslet trh nový a riskovat, že budu nepochopen.
  2. Hodně vlastní práce a málo kopírování – ještě jednodušší je totiž počkat až trh někdo změní a pak to udělat skoro stejně. Pak vás sice žalují, ale i to je vlastně reklama.
  3. Hodně optimalizace a málo výkonu – protože nikoho nezajímá, že to je rychlé, když to má o šest jader méně než konkurence, která ale neumí plynule projet telefonní seznam.
N800_frontside1_upraveno

Za to, kde Nokia je nemůže žádný její operační systém, nemůže za to chytrost ani hloupost jejích telefonů ba nemůže za to ani počet procesorových jader. Může za to management. Ten zcela nedávný management, který v posledních třech letech třikrát změnil platformu, na které budou telefony postavené. Ten dřívější management, který v roce 2007 nepochopil, že stačí vzít čtyřpalcový internet tablet Nokia N800, na kus volného plošňáku připájet UMTS čip a je na světě telefon o několik generací lepší než měla tehdejší konkurence (včetně Apple). I ten ještě dřívější management, který měl celou dekádu v rukách kvalitní multitaskový dotykový Symbian a nevěděl co s ním.

Snad jim to v gumárenství půjde lépe.


Zdroj obrázků: Wikipedia #1, #2, #3

Tagy: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Tak nám zabili Nokii…

Sobota, 28 Září 2013 - 17:50 | John Doe | "Zásadní a zdaleka největší chybou Nokie byl...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 00:57 | John Doe | To jediné. Hudbu tam sync programem nedáš,...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 00:55 | John Doe | Nic ti nebrání koupit si něco s mrtvý odladěným...
Úterý, 10 Září 2013 - 11:51 | Václav Novotný | Nejlíp se na ní podívat po stránce rozumové, což...
Úterý, 10 Září 2013 - 08:35 | sumix | Ano, nejlíp se na ni podívat jinak, než jak ji...
Pondělí, 9 Září 2013 - 00:19 | Lojza Suchánek | Každý clovek kazdym svým cinem ma snahu...
Pondělí, 9 Září 2013 - 00:15 | Lojza Suchánek | Hmm, pouzivam HTC Touch PRO 2 a normalne mi...
Pondělí, 9 Září 2013 - 00:09 | Lojza Suchánek | No, ja se potrebuju občas pripojit na net na...
Neděle, 8 Září 2013 - 22:07 | nameless1 | Přesný komentář.
Neděle, 8 Září 2013 - 18:21 | Jan Valec | "... se tohle už nikdy mainstreamem nestane...

Zobrazit diskusi