Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zbankrotuje AMD do roku 2020, nebo ne?

Tak se nám zase po nějakém čase objevila studie, která prorokuje na rok 2020 konec AMD. Firma je na pokraji svého života a ani nastoupené trendy v její restrukturalizaci nepovedou ke kýženému výsledku.
blog

Se studií lze jistě souhlasit, stejně jako ji ostře odmítnout. Faktem je, že AMD se na poli výkonných x86 procesorů, mezi než aspirovala odjakživa, plácá v problémech již řadu let. Kde jsou ty doby, kdy chytří, jenž měli hlouběji do kapsy, kupovali AMD 486 DX5-133MHz, kde jsou doby poměrně levných procesorů AMD K6 / K6-2, kde jsou doby, kdy AMD doslova drtila Intel kvalitou a poměrem výkon/cena u svých procesorů Athlon / Duron. Intel tehdy spal na vavřínech a dělal velice chybná rozhodnutí (přechod na Slot-1, architektury jako „Netburst“/„Prescott“, …), jenže to je již 10 let stará historie.

Přiznejme si na rovinu, že AMD už řadu let neumí na výkonném poli uvést na trh CPU, které by bylo buď alespoň tak výkonné za podobnou cenu jako má Intel, nebo alespoň s podobně dobrým poměrem výkon/spotřeba. Procesory AMD jsou pomalé, nenasytné, nijak zvlášť levné a firemní platformy jsou tak nějak … zastaralé. Nic na tom nezmění ani čipy s integrovanými výkonnějšími Radeony, neboť když se podíváme na výkonové „skoky“ mezi generacemi Llano → Trinity → Richland → Kaveri, tak se chce člověku plakat.

Jediné z výkonných věcí, co umí AMD hodně luxusně, jsou grafické karty Radeon (FirePro). Zde dokáže nejen držet krok s konkurencí, ale i být lídrem trhu který jako první uvádí klíčové novinky, ať už třeba v současnosti „vyhypované“ paměti HBM, nebo třeba kdysi Radeon HD 4770, vůbec první grafiku s GDDR5.

AMD je dlouhodobě spíše ztrátová, občasné vyhoupnutí do černých čísel na celkově zadluženosti moc nemění. Můžeme debatovat, do jaké míry je za to zodpovědný Intel svými nečestnými obchodními praktikami, za které vyfasoval miliardovou pokutu a do jaké míry neschopnost až skoro diletantsví určitých dřívějších šéfů AMD (Hector Ruiz).

Firma postupem let zachraňovala situaci leckdy stupidními, leckdy výhledově dobrými rozhodnutími. Stupidním byl z pohledu AMD, nynějšího vlastníka firmy ATI, prodej ultramobilní grafické divize Qualcommu, stupidním bylo celé pojetí příchodu Athlonů 64 na trh, které firma i přes jejich zjevnou kvalitu nedokázala prosadit a podle mého se jednou stupidním ukáže i prodej/oddělení výrobní divize do samostatné společnosti GlobalFoundries. Sporným krokem byl právě onen nákup firmy ATI, která stála AMD obrovské peníze, ale na druhou stranu, kde by dnes AMD byla bez Radeonů. Sporným také je ono „co by kdyby“ v podobě údajně zvažovaného/chystaného koupení AMD firmou Nvidia. Kde by dnes AMD byla, kdyby ji Nvidia koupila a celku šéfoval Jen-Hsun Huang? Těžko říci, ale osobně se domnívám, že Intel by cítil větší konkurenci než nyní.

Ale zpátky k analýze o bankrotu AMD. Ten má nastat zhruba v roce 2020, tedy za nějakých 5 let. A nevidím důvod proč tomuto datu nevěřit. Nikoli však jako datu bankrotu, nýbrž datu, kdy už AMD tak jak ji známe, nebude existovat. Její role se změní, její postavení na trhu se změní a možná opravdu změní majitele. To, co provozuje nyní, je pomalý ústup z desktopové slávy, který Radeony nemohou zachránit. Kdo dnes staví herní PC, či počítač na zpracování fotek/videa, ten automaticky sahá po Intelu. AMD jako tvůrce x86 procesorů ale dle mého bude i po roce 2020 existovat už z prosté povahy věci, kdy Intel nemůže být zcela majoritním držitelem trhu, neboť by se na něj jako supi vrhly antimonopolní úřady.

AMD bude existovat i nadále, ale možná v jiné formě a pod jiným jménem. Ať již (zejména) procesorovou a grafickou část firmy získá Samsung, Apple, Nvidia, nebo kdokoli jiný, vše poběží i nadále. Pamatuji doby, kdy AMD byla výrobcem levnějších alternativ k Intel x86 procesorům pro stejné sockety. Pamatuji doby, kdy AMD dělala vlastní severní můstky, kdy ATI byla zcela nezávislá společnost vyrábějící sama své čipsety pro Intel platformu. Pamatuji doby, kdy Nvidia dělala ty nejlepší čipsety pro AMD procesory. Nic z toho už dnes neplatí, trh se zcela změnil, a to uběhlo jen 10 až 20 let. Za dalších 10 může být vše úplně jinak a v roce 2020 budeme vidět první náznaky změn.

Racionální člověk dělá jediné: kupuje to nejvýhodnější na trhu. Ať už to bude v roce 2020 x86 procesor Intelu, AMD, Samsungu, nebo třeba mnohojádrový ARM od někoho jiného, ať již budou existovat samostatné hi-end Radeony, nebo ne, nemá smysl se rozhodovat podle slepé loajality ke značce. Vybírejte to nejlepší pro vaše potřeby, ať již to vyrobil Losna, nebo Mažňák. Na nich je, aby si svého zákazníka získali.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Zbankrotuje AMD do roku 2020, nebo ne?

Úterý, 19 Leden 2016 - 21:17 | peliculiar | Podle mínusů bylo tedy Intel Pentium III a 4 a...
Neděle, 4 Říjen 2015 - 09:53 | Miňo | Rozhodující je jak to bude s PC trhem za 5 let,...
Úterý, 8 Září 2015 - 12:32 | trodas | <i>Ale nějak nevím o hře, která byla na...
Úterý, 8 Září 2015 - 11:28 | trodas | <i>že by nakonec Amiga ten flame o tom, že...
Pátek, 14 Srpen 2015 - 01:54 | peliculiar | AMD bylo zajímavé v době Athlon XP pro socket A,...
Pátek, 12 Červen 2015 - 10:31 | Martin Kalenda | a v naší se nakoupilo serverů s amd asi za 9.5mio...
Sobota, 30 Květen 2015 - 02:18 | Wladows | Nedá mi to: jellyfish = medůza jelly bear / gummy...
Pátek, 29 Květen 2015 - 08:01 | Virtualizátor | "ať již to vyrobil Losna, nebo Mažňák"...
Čtvrtek, 28 Květen 2015 - 22:25 | Michal Hak | tak ted je mi jasny proc maj firmy jako Intel,...
Čtvrtek, 28 Květen 2015 - 12:31 | Cotije Dotoho | se nedivím že je svět IT tak primitivní, když...

Zobrazit diskusi