Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

$199 tablety se na $149 dostanou, ale za cenu méně kvalitních komponent

nookhd03
Proti snižování cen tabletů se z principu nedá nic namítat. Pokud je ovšem tento pokles rychlejší než vývoj, který by umožnil dané komponenty vyrábět levněji, nezbývá, než jít dolů s kvalitou…

Tabletům v cenové relaci kolem $199 a méně (<5000 Kč) vzrůstá popularita. 7” modely již nejsou jen doménou původních dvou skupin, tedy prodejců Amazon a B&N spolu s čínskými OEM výrobci, ale nabízí je čím dál více firem, jejichž značky známe buďto ze sféry konzumní elektroniky nebo mobilních počítačů.

Výrobci však narážejí na drobný problém: Pokud se má 7” tablet vyrobit za použití stávajících kvalitativních standardů, není možné se s prodejní cenou dostat výrazněji pod hranici dvou set amerických dolarů. Při zachování rámcových parametrů, které zpravidla výrobky prodávají (úhlopříčka, rozlišení, procesor), by bylo třeba použít méně kvalitní komponenty.

BnN Nooks
Barnes & Noble a Amazon si díky službám mohou dovolit prodeje bez marže na hardwaru.
Klasičtí výrobci musejí šetřit jinde. Na snímku B&N Nook Color.

Pokud poptávka zavelí, jsou výrobci připraveni jít následujícím směrem: Namísto stávajících panelů, které jsou zodpovědné zhruba za 1/3 ceny tabletu (například FFS TFT optimalizované pro dobrý poměr spotřeba / kvalita obrazu), by došlo k použití běžných TN (maximálně s vylepšenými pozorovacími úhly), jež stojí zhruba polovinu. Jako další by utrpěly moduly operační paměti - mobilní čipy optimalizované pro nižší spotřebu by nahradily běžné (levnější). Úspora by se týkala i NAND Flash úložiště, kde by došlo na levnější verze MLC.

Jmenované úpravy by se ze stádia úvah do stádia výroby mohly dostat v roce 2013 - jsou tedy doslova za dveřmi. Do jaké míry zhorší tyto změny výdrž baterie (případně hmotnost - v případě použití baterie s vyšší kapacitou), si netroufáme odhadovat. Nepochybujeme však o tom, že se popsané zhůvěřilosti dříve či později dostanou na pulty. Okamžikem, kdy se hlavním prodejcem nového typu zboží stanou supermarkety, je to se scénářem vývoje kvality produktu vždy stejné.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku $199 tablety se na $149 dostanou, ale za cenu méně kvalitních komponent

Pondělí, 17 Prosinec 2012 - 23:50 | Damel | +1
Pondělí, 17 Prosinec 2012 - 13:01 | nosmo | za snížením cen může být ale daleko více faktorů...
Pondělí, 17 Prosinec 2012 - 12:44 | Noxik | Obavam se, ze to tak skonci nejen u levnyhc...

Zobrazit diskusi