Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries a Samsung nabídnou 14nm FinFET společně, pravidla jsou hotová

14nm XM je mrtvý, ať žije 14nm FinFET. Obě firmy se rozhodly jít společnou cestou a zvýšit tak konkurenceschopnost vůči Intelu a TSMC. GlobalFoundries ovšem zahodí výsledky několikaletého vývoje…

Zapomeňte na všechny roadmapy, které GlobalFoundries za poslední dva roky vydala. Věříme, že to asi nebude problém, protože neznáme mnoho lidí, kteří by si je vůbec brali do hlavy :-). Prakticky od okamžiku oddělení od AMD si roadmapy křemíkového výrobce začaly žít vlastním životem, který nijak neodrážel realitu. Vlastně si nepamatujeme, že by samostatná GlobalFoundries uvedla jediný proces v souladu s předem zveřejněnými plány. V tomto ohledu tedy nejde o nic nového - možná ale vedení společnosti udělalo první krůček k tomu, aby se situace změnila.

Vraťme se na začátek loňského roku, kdy společnost zveřejnila výše uvedenou roadmapu s tzv. XM (eXtra Mobile) procesy, jež ověnčila superlativy snad po všech stránkách. Jako první mělo v letošním roce dojít na tzv. 14nm XM. Nedojde. GlobalFoundries se Samsungem uzavřela dohodu, která v podstatě navazuje na předchozí snahy o sjednocení kompatibility procesů a zlepšení postavení obou firem na trhu. Původně tuto ideu jako třetí partner zastávala i IBM, ale ta je už z kola - zbavuje se vlastních výrobních kapacit.

GlobalFoundries a Samsung, které doposud pracovaly na 14nm odděleně, se dohodly své úsilí sjednotit a nabídnout ve svých továrnách jeden proces, aby zákazník, jehož požadavky přesahují kapacity jednoho z výrobců, mohl expandovat i k druhému a nepřecházel ke konkurenci (tou je především TSMC, případně Intel). Není třeba žádných složitých úvah, aby vyšlo najevo, že tím obě firmy míří především na Apple, který může po dlouhá léta fungovat jako stabilní zdroj příjmů.

Vraťme se k technologické stránce. Samsung pracoval na 14nm FinFET procesu, GlobalFoundries na 14nm XM (rovněž ale zakládal na FinFET). Oba partneři došli k závěru, že nejvýhodnější bude zaříznout 14nm XM GlobalFoundries a v obou továrnách najet na variantu vyvinutou Samsungem, protože ta má určitý vývojový náskok a navíc i určitou výhodu v dosažitelném počtu tranzistorů na jednotku plochy (vyšší denzita).

Podle bližších informací, které k tématu zjistil web SemiAccurate, hovoří prezentační materiály o dvou variantách procesu. Obě však cílí na low-power segment (liší se zřejmě dosažitelnými takty a energetickými nároky), takže prozatím můžeme vynechat spekulace na téma, zda a jak by jich mohla využít AMD pro hypotetické další generace samostatných procesorů nebo nejvýkonnějších APU. 14nm FinFET à la Samsung by měl oproti běžnému 20nm procesu nabídnout o 20 % vyšší takty, o 35 % nižší spotřebu (SemiAccurate dodává, že zde půjde o „buď, a nebo“) a o 15 % nižší plochu. Pouze 15% snížení plochy je v souladu s dosavadními zvěstmi, že 14nm proces těchto firem bude reálně stát proti 16nm procesu TSMC - obojí je totiž de facto postavené na vylepšené 20nm technologii a spíš než úsporu po stránce spotřebovaného křemíku přináší mírný výkonnostní či energetický bonus.

AMD se i přesto vyjádřila, že rozhodnutí obou společností vítá; přecijen má ve svém portfoliu i řadu produktů, které by z přechodu na 14nm výrobu mohly značně profitovat, jmenovitě ultramobilní SoC řady Kabini a Temash, které brzy doplní výkonnější a zároveň úspornější duo BGA SoC Beema a Mullins. Lze předpokládat, že následující generace, která bude uvedena někdy na jaře 2015, by mohla 14nm procesu vyvinutého Samsungem využívat.

Krom AMD může samozřejmě procesu využít libovolný zákazník. Po výrobě testovacích vzorků GlobalFoundries se Samsungem uzavřela pravidla a doporučení, kterých by se při návrhu čipu měl zákazník držet, pokud vyžaduje, aby proces vykazoval proklamované vlastnosti. Zákazníci mohou výrobce požádat o vývojové kity a připravovat se na spuštění masové výroby nachystané na konec letošního roku.

Diskuse ke článku GlobalFoundries a Samsung nabídnou 14nm FinFET společně, pravidla jsou hotová

Sobota, 19 Duben 2014 - 01:53 | BTJ | Tak intel uz loni na podzim zacal obesilat...
Sobota, 19 Duben 2014 - 00:56 | Gath G | Myslím, že tomu procesu se kdysi říkalo "...
Pátek, 18 Duben 2014 - 22:22 | Robin Seina | šance je o to reálnější, že se všichni soustředí...
Pátek, 18 Duben 2014 - 21:47 | Bespi | Pokud to takhle pujde dal tak AMD snad bude...
Pátek, 18 Duben 2014 - 17:27 | Mirda Červíček | And Samsung is one.
Pátek, 18 Duben 2014 - 16:50 | HKMaly | Business is binary. You're a one or a zero.
Pátek, 18 Duben 2014 - 15:27 | Gath G | Ono to čím dál tím víc vypadá, že žijeme v...
Pátek, 18 Duben 2014 - 15:00 | Anonym | GF asi moc inovativni firma nebude, kdyz musi...

Zobrazit diskusi