Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

16nm FinFET výrobní proces TSMC úspěšný v získávání čínských zakázek

Nejen velkými americkými odběrateli živo jest TSMC. Tchaj-wanská megapekárna 300mm waflí má 10 nových velkých zákazníků z řad čínských návrhářů čipů. Zahrnují celé spektrum využití.

TSMC je v Číně stále více a více aktivní, ostatně není divu, jde o obrovský a stále rostoucí trh. Nové zákazníky si firma pochvaluje a jak dodává její čínský vicepresident Roger Luo, poptávka je velká a mezi novými zákazníky jsou jak firmy z oblasti mobilních čipů a síťových komunikací, tak i výrobci FPGA či procesorů pro bitcoin mining.

Přitom ale v Číně má TSMC velmi silnou poptávku i po poslední planární technologii, 28nm výrobních procesech.

Podle agentur je přitom čínský trh stále významnější. Mezi 50 největšími firmami bez vlastních výrobních kapacit je jich rovnou 9 z Číny. A právě to jsou ta „čínská zlatá vejce“, která hledají ty nejlepší výrobní kapacity za své peníze. Ještě v roce 2009 mezi onou padesátkou byly pouze dvě čínské společnosti.

Čínu táhne hlavně mobilní segment, což souvisí aktuálně i s pozvolným přechodem země na 4G sítě. V minulém roce tvořily čínské zakázky 7 % z příjmů TSMC, v roce 2013 to bylo 6 %, rok předtím 5 % a v roce 2011 4 %. Trend je jasný. Příjmy z Číny za loňský rok znamenaly pro TSMC v absolutních číslech něco přes 53 miliard nových tchajwanských dolarů (v přepočtu zhruba 39 miliard Kč). TSMC má nyní v Číně jednu 300mm továrnu v Šanghaji, čínském nejlidnatějším městě. Její měsíční výrobní kapacita přesahuje 100 tisíc waferů, výrobní linky pak pracují na výrobě čipů pro mobilní přístroje, tablety, spotřební elektroniku, TV i IoT.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 16nm FinFET výrobní proces TSMC úspěšný v získávání čínských zakázek

Pátek, 16 Říjen 2015 - 03:08 | trodas | Čína je největší ekonomika světa. Není divu, že...

Zobrazit diskusi