Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

25W Beema bude, ale pouze pro vybrané partnery

Při vydání nové generace úsporných APU vyšlo najevo, že 25W model, o kterém hovořily prakticky všechny roadmapy, vlastně neexistuje. Co se s ním stalo a proč jej AMD oficiálně nevydala?

APU Kabini bylo dostupné v rozmezí TDP 9 až 25 wattů a stejně tak měla na 25 wattech končit Beema:

Loňská i letošní roadmapa uváděly maximální TDP APU Beema 25 wattů

V rámci oficiálního vydání, k němuž došlo minulé úterý, ale AMD potvrdila pouze 10 a 15wattové řady. Z hlediska zákazníka je to v podstatě pozitivní zpráva (15W top model A6-6310 dokázal přinést vyšší procesorový i grafický výkon než 25W Kabini A6-5200), z hlediska AMD je to také přínosné (přímější konkurence platformě BayTrail, marketingově uchopitelná výhoda oproti předešlé generaci…).

Jenže je tu ještě jeden subjekt a tím jsou výrobci notebooků dalších zařízení, ve kterých má Beema místo. SoC je totiž pinově kompatibilní s předchůdcem, takže někteří z těchto výrobců mají hotová PCB či celé systémy od vydání minulé generace, která chtějí dále používat doplněná o nová APU. Některé z těchto systémů byly připravené právě pro 25W Kabini a jejich chlazení a celkové proporce byly dimenzovány na odvod až 25 wattů tepla. S 15W Beemou by sice fungovaly, ale jejich potenciál dimenzovaný na jádro generující vyšší množství odpadního tepla by zůstal nevyužitý.

AMD se proto rozhodla na výslovné přání („for select opportunities“) pro tyto situace nabídnout 25W model Beemy, který bude mít nastavené o něco vyšší takty (přesné specifikace zatím ven neprosákly). Poznat půjde snadno - zatímco 15W modely spadají maximálně do řady A6, 25W Beema ponese označení A8. Předpokládáme, že výkonnostní rozdíl mezi 15 a 25W modelem nebude velký (podobně jako tomu bylo u Kabini); procesorová jádra Jaguar / Puma+ nejsou optimalizována pro dosahování maximální efektivity na nejvyšších taktech, kdy spotřeba stoupá výrazně rychleji než výkon.

Modely A8 byly zmíněné například v tiskové zprávě Lenova, které potvrdilo novou řadu laptopů s APU Beema již minulý měsíc.

Tagy: 

Diskuse ke článku 25W Beema bude, ale pouze pro vybrané partnery

Neděle, 11 Květen 2014 - 19:23 | Tralalák | 25W TDP modely môžu byť kľudne pre AM1 platformu...
Čtvrtek, 8 Květen 2014 - 10:40 | Tiktak | Asi jsem již hodně zahořklý, když mne spíš...

Zobrazit diskusi