Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 35W Ryzen 7 8700GE: Spotřeba klesla o 52 %, výkon CPU o 11 %, GPU o 23 %

Ale maximální spotřeba nevypovídá nic o spotřebované energii na úlohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akože pri hre výkonnejšie APU = kratší čas hrania?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale ak mas k dispozicii dve cisla (spriemernenu spotrebu a cas), tak si vies vypocitat pomer vykon/spotreba energie a zistis ci je tento pomer horsi alebo lepsi ako u ineho CPU.

Napr. na nejaku konkretnu ulohu (tresnem zbrucha vypocet SuperPI na 32M desatinnych miest) jeden CPU spotrebuje 20 Wh a druhy 35 Wh energie, je jasne ktory je lepsi. A je pritom uplne jedno ze prvy to pocital 5 hodin a druhy pol hodinu ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevíš, který je lepší, víš, který je úspornější. Kdybych si měl vybrat, jestli chci na dokončení úlohy 0,5h nebo 5h, tak rozhodně beru tu variantu 0,5h i za cenu 2x větší spotřeby na její dokončení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle bylo spíše ad absurdum. Ono to v realitě bude spíš tak, že to bude pomalejší třeba o 25 – 30 % při např. poloviční spotřebě. Takže pokud jde někomu o efektivitu, tak není co řešit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O ničem, sorry jako.
Buď potřebuju ten výkon toho 65W procesoru a potom kupuju ten. Nebo mi stačí výkon o 15% nižší a potom mě zajímá cena, protože předělat ten 65W na takový procesor, abby nešla spotřeba nad 35W pravděpodobně nebude problém. Ale když bude mít ten GE s 35W v základu nižší zajímavější cenu, tak proč bych si hrál s podtaktováním a podvoltováním toho G, že. A cenu neznáme.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

mě se líbí jak tu všichni teoretizujete, přitom víte prd a neplánujete pořízení ani 65W, ani 35W GE verze.
Dovolím si tedy doplnit názor někoho, kdo alespoň má opravdový usecase pro tahle CPU:
Aktuální fanless HTPC v Akasa Maxwell pro mě jede na tdp ručně nastaveném 5700G a plánuju samozřejmě upgrade na 8700(G/GE).
A co z těch dvou preferuji? GE, jednoduše proto, že nad tím nebudu muset trávit tolik času s nejrůznějšími tdp limity, které jsou na čipletu 3 a na APU další 2 (celkem 5 nebo 6). Najít optimální frekvence, limity napájení, teplotní limity, aby vše bylo stabilní a při vytížení obojího a to tak, aby hlavně iGPU mohlo být v tom vše ještě mírně OC, to bylo opravdu peklo na spousty hodin, takže za mě GE i za menší příplatek.
Jedinné mínus 35W je pak to, že až morálně doslouží, dávám to celé do normálních mini/micro desktopů spolu s grafickou kartou. Tam se zase zvýšené TDP 65W může hodit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že GE sa neoplatí, v biose jednoducho nastavíš limit na menší 65/45/35W, vo väčšine biosov je tam jedna položka, nič viac. No keď potrebuješ výkon tak to jednoducho prepneš.... GE je pre OEM, kde v biose nemáš nič..... a na robotu v banke im stačí výkon GE a ušetria na chladení a je to tichšie. Mám HP počítač s 2200GE a v biose nieje ani prd.....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... to protože máš HP a ne např. Gigabyte řady Aorus kde jde nastavit úplně všechno
btw proč by na robotu v banke kupovali G nebo GE, na zobrazovadlo stačí 2CU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Phoronixu vyšel test výkonu 8500G/8600G/8700G při sníženém TDP (35W, 45W vs. 65W).
https://www.phoronix.com/review/ryzen-8000g-35w-45w

"When taking the geometric mean of all the benchmarks carried out successfully on all of the processors, dropping the Ryzen 7 8700G from 65 to 45 Watts yielded a 7% hit to the performance while at 72% the original power consumption. Or the Ryzen 7 8700G at 35 Watts took a 19% hit to the performance compared to the out-of-the-box performance while consuming 57% the CPU power. The Ryzen 5 8600G results were similar to that of the 8700G for really drive up the power efficiency at 35 / 45 Watt levels."

Každý si tak může vyrobit GE sám přes cTDP.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Každý si tak může vyrobit GE sám přes cTDP."

To tvrdim taky
https://diit.cz/clanek/chysta-se-usporny-phoenix-pro-desktop-35w-apu-ryz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Majú 35W modely tiež limit o 30% vyšší, čiže dajú sa nastaviť až na 45 W? Samoz. je to nezmysel, lebo 45 W podporujú aj 65W modely, ale zo zvedavosti ma to zaujíma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kromě OEM typu DELL, HP atd význam těch desktop "T" a podobných procesorů moc nechápu.
Pokud z nějakého důvodu chci uškrtit 65W 8700G na 35W, tak mu prostě snížím power limit a mám +/- 35W procesor.
Hlavní výhoda je, že se mohu kdykoli vrátit zpět.

Mít 35W i7-14700T je úplná zhovadilost. Procesor běží 30s bomby na PL2 a pak padne na 35W PL1 a konec. Konec protože to pak má možná ani ne 2GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli to neni spis pro oem, kde dostanou jakous takous jistotu kremiku, protoze orezat takhle tdp a cekat podobne vysledky vykonu na vsech vyrobenych cipech nejde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když bude 35W procesor levnější než ten 65W, a já budu vědět, že chci 35W třeba kvůli chlazení, tak proč kupovat 65W. Píšu to o něco výš, ale protože to píšu já, tak mi tam někteří místní kamarádi nahazují mínusy místo nějaké odpovědi, proč by na ceně nemělo záležet. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim že 35W bude levnější (protože jich bude málo), možná bude stát stejně jako 65W, nebo 35W bude o trochu dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, proto jsem psal, že bez znalosti ceny se to nedá hodnotit. Nakonec sám tu máš koment, že přeci není problém si z 65W vyrobit 35W sám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě si můžeš u 65W přidat TDP (zapneš PBO).
Ale u 35W si PBO nemůžeš zapnout, je to v biosu zakázaný, ale nejsem si jistej jestli to píšu dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo "T" a "S" procesory nejsou nějak levnější.
Prostě mají seřízlý power limit a dle toho snížené takty a boost. S "kvalitou křemíku" to taky nemá nic.
Ale furt to působí dobrým dojmem protože """ i7-14700T"""..

Samozřejmě pokud chce DELL po Intelu CPU s dvaceti jádry a chce to narvat do SFF, nabídneš jim "T" a hotovo.
Při převodu videa pak takový CPU jede dejme tomu 1.8-2GHz..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OT komentář ... "Dále se od Asusu dozvídáme základní takty. / Pokud uživatel nevyžaduje vysloveně 35W TDP a stačí mu 45W, může si je jednoduše vyrobit ze stávajících 65W modelů aktivací funkce ECO mode."

<= Já bych rád pochopil některá nastavení v BIOSu ... CPU Core Ratio je násobek základní frekvence, obvykle 100 MHz, ale "CPU Core Ratio" určuje základní frekvenci a nebo maximální (boost / turbo) ? Za jakých okolností má smysl na to šahat? Nejde mi o přetaktování za cenu vyššího příkonu, voltáže a odpadního tepla, ale o undervolting, tedy dramaticky snížit spotřebu a odpadní teplo s minimálním vlivem na výkon. Na to téma jsem našel X článků a YT videí, ale v tomto mám hokej. Někdo používá i toto nastavení, někdo PBO, někdo zas ne, ... Uff!

K tomu dále zmíněnému ECO mode - já například toto nastavení v BIOSu na desce s B350 nemám, nicméně lze nastavit PPT (a taky EDC + TDC) a tím se dostat na 35W, nicméně ani u již vydaných "GE" APU jsem nikde nenašel tyto hodnoty, aby si to někdo mohl nastavit podle nich a z "G" APU udělal po všech stránkách "GE", tedy se tomu nepokoušel jen přiblížit.

PS: Zkouším to znovu, když to tady http://diit.cz/clanek/chysta-se-usporny-phoenix-pro-desktop-35w-apu-ryze... ... neklaplo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU Core Ratio v BIOSu představuje maximální frekvenci, na kterou budou jádra CPU běžet. Přes ni se pak nedostanou v žádné zátěži, ať už ST nebo MT.
Například pro mě je toto ideální způsob, jak si vyladit spotřebu/zahřívání CPU undervoltingem. Nemám totiž rád tu dynamickou automatiku, která do toho někdy pere zbytečně velké napětí. Nastavím si požadovanou frekvenci a potom zkouším, jaké minimální napětí to ještě bez problémů zvládne. Takto mám na Ryzenu 5 Pro 4650G v idle pod 10W a v max. zátěži se to motá kolem 60W. (3,6 GHz při 1,050V) Na druhou stranu mám zvednutou frekvenci iGPU z 1900MHz na 2300MHz při 1,250V pro SoC část (obsluhuje i grafiku a paměti).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Paráda, díky za odpověď. Mohl bys sem hodit nějaký odkaz, kde je dobře undervolting pro Ryzeny vysvětlen, ideálně i pod Linuxem, protože nemám ty testovací programy, které jsou Windows-only. Našel jsem toho dost, ale "každý pes jiná ves" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem to dělal pod Win10 manuálně. Takže jsem dal v BIOSu natvrdo frekvenci + odhadem napětí a to potom otestoval zátěží v OCCT na stabilitu. No a hledal jsem nejnižší napětí, kdy je to ještě v pohodě. Nic jinýho jsem nepoužíval. To OCCT je zatím jen na widle, ale píšou, že od další verze bude i na Linux. Jinak další dobrej prográmek na zátěž CPU je tohle, a je to i pro Linux:
https://www.techpowerup.com/download/linpack-xtreme/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.