Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

9,6GHz LPDDR5 se stávají realitou, chce s nimi uspět Hynix i Micron

Zdroj: Micron

V posledních letech se rychlé LPDDR paměti stávají mimo jiné klíčem ke zpřístupnění podstatně rychlejších integrovaných grafik. Velkým krokem vpřed, byť v rámci řady LPDDR5, budou „9,6GHz“ modely…

Primárním účelem LPDDR pamětí bylo po dlouhá léta zpřístupnit maximální paměťovou propustnost při minimálních energetických nárocích a v rámci minimálního prostoru (jednoho čipu), díky čemuž byly hlavní volbou jako řešení operační paměti pro chytré telefony.

Vývoj tímto směrem vytvořil výrazný výkonnostní náskok oproti klasickým DDR, byť za vyšší cenu. To se však postupem času stalo akceptovatelné u produktů pro vyšší cenovou hladinu, a tak se LPDDR dostaly i do notebooků. Nabízejí tam vyšší datovou propustnost, čímž vycházejí vstříc výkonnějším integrovaným grafikám, zlepšují poměr energetické nároky / výkon a díky vyšší denzitě umožňují dosáhnout vyšší kapacity RAM při zabrání stejného nebo menšího prostoru než klasické DDR.

LPDDR5T (Hynix)

Začátkem letošního roku oznámila společnost Hynix, že chystá paměti LPDDR5T-9600, kde „T“ (namísto dosavadního „X“) značí Turbo, tedy vyšší rychlost. Jde o posun oproti široce rozšířeným LPDDR5X-7200 a donedávna nejrychlejším LPDDR5X-8533. Paměti od Hynixu jsou de facto vícečipovými pouzdry, tzn. jeden černý čtvereček integruje několik kousků křemíku o celkové kapacitě 16 GB. Zmíněná rychlost je přesně dvojnásobkem toho, co přinesly první DDR5 (tj. DDR5-4800) a stačí jim napětí v rozmezí standardu JEDEC (1,01-1,12 V).

Hynix v současném roce pracoval na testování a validaci těchto LPDDR5T-9600 ve spolupráci se společnosti Qualcomm. Nyní obě strany uznaly, že vše zdárně proběhlo a tyto paměti se dostávají do komerční fáze. To fakticky znamená, že by se v nepříliš vzdálené budoucnosti mohly začít objevovat na komerčně dostupném hardwaru, zprvu nejspíš párované se SoC Qualcommu. Testování probíhalo na platformě Snapdragon 8 Gen 3, ale připomeňme, že společnost chystá i výkonnější řešení pro PC.

Obratem poté, co Hynix oznámil komerční fázi, vydal tiskovou zprávu Micron, kde oznámil distribuci vzorků vlastních LPDDR5X-9600 partnerům. Micron tedy své paměti, byť stejné rychlosti, řadí k LPDDR5X, nikoli LPDDR5T. Stejně jako u Hynixu dosahují kapacity až 16 GB na pouzdro.

Dál už jde o klasickou marketingovou omáčku v podobě „nejpokročilejšího“ 1β procesu (pod čímž si můžeme představit leccos - problém je, že to s tou pokročilostí bude všelijaké, neboť Micron podle dostupných informací oproti východním výrobcům ještě nenasadil EUV litografii), dále (stejně jako Hynix) hovoří o spolupráci s Qualcommem (rovněž jde o Snapdragon 8 Gen 3) a navrch sype pozlátko v podobě frází o AI. AI samo o sobě nemá vztah ke generickým pamětem - z jejich pohledu jde o data jako každá jiná.

O dostupnosti zatím nepadla zmínka, takže to vypadá, že řešení od Hynixu bude na trhu s nemalým předstihem.

Diskuse ke článku 9,6GHz LPDDR5 se stávají realitou, chce s nimi uspět Hynix i Micron

Žádné komentáře.