Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

O Fire Phone není valný zájem, Amazon o něm nechce mluvit

Amazon Fire Phone měl zaujmout „holografickým“ menu i kvalitním fotoaparátem se stabilizací a stát se důstojným konkurentem produktů jako iPhone nebo Galaxy S. Zatím to ale optimisticky nevypadá.

Téměř po měsíci od zahájení prodejů není o Fire Phone slyšet. Nejen v České republice, kde není dostupný, ale ani v USA, kde měl nabídnout alternativu k produktům Applu a Samsungu. Přílišné ticho montivovalo Charlese Arthura z The Guardian k provedení vlastní analýzy, která měla odhalit, kolik Fire Phonů se vlastně od červencového uvedení prodalo.

Arthur vyšel z dat společností Chitika (provozovatel reklamních služeb) a ComScore (poskytovatel dat o uživatelích smartphonů v USA). Na základě různého zůsobu vyhodocení dat došel k závěru, že se během prvních tří týdnů od dostupnosti Fire Phone prodalo 26 až 35 tisíc kusů. Když autor analýzy vyzval Amazon, zda by se k těmto číslům chtěl před publikací vyjádřit, nedočkal se žádné reakce. Samozřejmě kdyby byla realita výrazně lepší, měl by výrobce zájem výsledky analýzy dementovat.

Amazon Fire Phone Performance

Pro zasazení do souvislosti vězte, že iPhone 5 se prodaly 2 miliony jen za prvních 24 hodin od uvedení a přes 5 milionů za první dva měsíce. Zájem zhruba 100× slabší ve srovnání s produktem, kterému měl Fire Phone konkurovat, je hodně slabý výsledek a Charles Arthur tak první telefonní počin Amazonu zařadil do škatulky „kuriozita“ spíš než „trhák“.

Fire Phone přitom má co nabídnout - integrovaný fotoaparát se stabilizací je schopný realizovat méně zašuměné snímky než přímí konkurenti a pseudoholografické prostředí je přecijen něco, co tu ještě nebylo a co mohlo oslovit zákazníky slyšící na „trendy“ technologie.

Jenže každá mince má dvě strany. Aby Fire Phone utáhnul 3D („holografické“) rozhraní, sáhl Amazon pro displeji s rozlišením 1280×720, který poněkud zaostává za Full-HD displejem Samsungu. Druhým problémem může být vydání pouze na půdě USA. Třetí pak spočívá v tom, že jedinou možností, jak telefon pořídit, je na smlouvu s AT&T (poskytovatel telefonních služeb) a to navíc za cenu $200, což je totožná částka, za kterou lze na smlouvu získat iPhone 5S nebo Galaxy S5.

Diskuse ke článku O Fire Phone není valný zájem, Amazon o něm nechce mluvit

Sobota, 30 Srpen 2014 - 00:27 | mm | preco na s5 nezapli OIS tiez? :)
Pátek, 29 Srpen 2014 - 09:20 | Mac | Pri takej cene aku ma sa ani necudujem. Vypada to...

Zobrazit diskusi