Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD: x86 Bald Eagle, ARM Hierofalcon a Radeony HD 9000 pro rok 2014

AMD Embedded roadmap 2013 2014 07
AMD představila své plány pro příští rok zaměřené na dění v embedded segmentu. Společně s nimi se ale dozvídáme také několik informací, které se můžou týkat i desktopu…

I když není embedded sféra zrovna to, co koncové zákazníky zajímá nejvíce, staví obvykle na čipech, které jsou vyvíjené primárně pro desktop, a tak leccos napoví o produktech, které půjdou zanedlouho na trh. Začněme produktovou roadmapou:

AMD Embedded roadmap 2013 2014 01

Dozvídáme se čtyři základní informace: Čekat mám APU Bald Eagle (x86 Steamroller), dále SoC Hierofalcon (ARM jádra), do energeticky úsporné sféry míří APU Steppe Eagle (x86 Jaguar) a nakonec (ale jako první ze všech novinek) půjde na trh i samostatná grafika nazvaná pracovně Adelaar.

APU Bald Eagle (x86)

Začněme nejvýkonnějším x86 čipem. Jde de facto o embedded verzi APU Kaveri, které dělí od vydání jen několik měsíců. Jde o kombinaci 2-4 procesorových jader nové generace Steamroller doplněné o integrovanou grafiku s vylepšenou verzí architektury GCN (až 512 stream-procesorů podle dosavadních informací). TDP v rozsahu 17-35 wattů se zůstává beze změny.

AMD Embedded roadmap 2013 2014 04

Na první pohled tedy nic nečekaného - vylepšený power-management a podpora ECC nejsou ničím, co by nás u produktu této generace mohlo překvapit. Zajímavější je zmínka „Radeon HD 9000 Series GPU“. Především s ohledem na to, že mnohé zdroje tvrdily, že název „Radeon HD 9000“ pro další generaci grafik použitý nebude a namísto něj nastoupí nové číslovací schéma podobné jako u APU. Buďto se tyto zdroje mýlily, nebo se změna názvu embedded segmentu netýká.

SoC Hierofalcon (ARM)

AMD Embedded roadmap 2013 2014 03

Mírně nižší energetické nároky s sebou přinese ARM SoC Hierofalcon, který integruje 4-8 64bit ARM jader (Cortex-A57) doplněných o integrovaný ethernet. O grafice není v prezentaci ani čárka - nějaká jistě přítomná bude, ale v případě čipu určeného pro datové servery a podobná zařízení zřejmě nebude tím nejpodstatnějším prvkem. Starší informace zmiňovaly, že první generace ARM procesorů od AMD poběží zhruba na 2 GHz. TDP jednotlivých modelů se vejde do rozpětí 15-30 wattů.

APU Steppe Eagle (low-power x86)

Úsporné čipy Steppe Eagle vycházejí z druhé generace procesorových jader Jaguar. Od té se očekává především vylepšená energetická efektivita v důsledku implementace rozsáhlejších technologií pro úsporu energie (vyvažování TDP mezi různými částmi čipu, turbo apod.). To se s největší pravděpodobností bude týkat i embedded verze.

AMD Embedded roadmap 2013 2014 05

Grafické jádro zřejmě zůstane takové, jaké jej známe z APU Kabini, tzn. až 128 stream-procesorů architektury GCN(+). Spodní limit TDP klesl z 6 na 5 wattů, horní (25 W) zůstává.

GPU Adelaar

GPU pro embedded sféru chystá AMD ve trojím provedení: Jako grafickou kartu pro PCIe slot (se čtveřicí obrazových výstupů), jako MXM modul a jako MCM, tedy čip s pamětí umístěnou na pouzdru.

AMD Embedded roadmap 2013 2014 06

Není zcela jasné, o jaké GPU ale jde. AMD uvádí „GCN based“, což nevylučuje použití některého ze stávajících modelů. Podle fotografie jsme se pokusili odvodit rozměry jádra (rozteč otvorů pro chladič je známá) a vychází nám, že by mělo jít o jádro velké zhruba 100 mm². AMD v současné nabídce GPU Mars o asi 80 mm² a GPU Cape Verde o 123 mm². Toto nám vychází přesně mezi. S ohledem na omezené rozlišení fotografie sice není měření kdovíjak přesné, přesto nelze vyloučit ani tu možnost, že by šlo o nový čip. Připomeňme, že AMD nějakou novou grafiku se 128bit GPU k vydání chystá, takže by to dávalo smysl. S jistotou víme pouze to, že tato novinka ponese 2 GB paměti a při na propustnosti 72 GB/s musí jít o kombinaci 128bit sběrnice a 4500MHz GDDR5 pamětí.

Zdroje: 

prezentace AMD

Diskuse ke článku AMD: x86 Bald Eagle, ARM Hierofalcon a Radeony HD 9000 pro rok 2014

Žádné komentáře.