Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU Carrizo prý doplní 20nm HMB paměti

GDDR5M jsou pasé, DDR4, které nepřekonávají a ještě dlouho nepřekonají DDR3, rovněž nejsou řešením, a tak se nasazení HBM pamětí jeví jako docela logické vyústění ze situace…

Podle redakce bits'n'chips skutečně přinese Carrizo, nástupce APU Kaveri, podporu rychlých HBM pamětí, které vyřeší limitaci výkonu ze strany úzkého hrdla DDR3. Že dříve či později k použití HBM v rámci výkonných APU dojde, před časem potvrdila i AMD, ale tehdy zmínila, že prioritu dostanou GPU, kdežto APU se na řadu dostanou až později. I když ani takový scénář není nereálný - Carrizo je produktem roku 2015 a do jeho vydání se na trh dostane ještě jedna generace grafických čipů - je to zkrátka tak nějak brzy, respektive dříve, než se čekalo.

AMD 2015 APU roadmap

Pokud by se tak ale stalo, hovoří zdroj o tom, že APU zůstane na 28nm (což jsme již věděli), ale HBM budou 20nm. Tyto paměti dosahují výrazně nižších latencí i výrazně vyššího výkonu než DDR4, takže jsou teoreticky optimálním řešením - problém ale může být v ceně, kterou navyšuje nutná přítomnost destičky spojující jádro a HBM čipy (křemíkový interposer). Podle zdroje by ale došlo k úspoře křemíku na úrovni jádra - Carrizo má být menší než Kaveri, což je s ohledem na použití stejného výrobního procesu a přítomnost integrovaného čipsetu poměrně zajímavé.

APU Carrizo bude vyráběné u GlobalFoundries a pokud AMD nezmění plány, sníží TDP ze stávajících 95 na 65 wattů. Předpokládáme, že k vydání dojde jako tradičně během pozdního jara, patrně v květnu 2015.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku APU Carrizo prý doplní 20nm HMB paměti

Středa, 16 Červenec 2014 - 21:05 | TyNyT | tohle mě napadlo taky jako první logické...
Středa, 16 Červenec 2014 - 16:23 | del42sa | http://www.computerbase.de/2014-07/amd-carrizo-...
Středa, 16 Červenec 2014 - 13:43 | del42sa | https://semiaccurate.com/forums/showpost.php?p=...

Zobrazit diskusi