Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD FirePro S9150 v čele Green500, žebříčku nejefektivnějších superpočítačů

AMD se podařilo překvapit, když se na první místo žebříčku Green500 dostal superpočítač postavený na akcelerátorech FirePro S9150 s GPU Hawaii a překonal Keplery od Nvidie a Xeony Phi od Intelu…

Green500 je žebříček superpočítačů, který na základě poměru spotřeba / výkon vytváří seznam pěti set energeticky nejefektivnějších strojů. Mezi prvními dvěma desítkami převládají systémy postavené na kartách Nvidia Tesla K20x (velký Kepler s 2688 SP na ~732 MHz s 6 GB GDDR5), kolem 20 místa se objevují Xeony Phi v různém provedení vycházející z aktuální 22nm verze Larrabee. V první stovce se nacházel jen jediný superpočítač osazený hardwarem AMD: SANAM (King Abdulaziz City for Science and Technology) vybavený duálními FirePro S10000. Ty sice stále disponují velmi zajímavým výkonem (~1,5 TFLOPS double-precision), ale jsou již na světě dva roky a zakládají na vůbec prvním 28nm grafickém čipu: Tahiti.

Novější FirePro S9150 díky druhé generaci architektury GCN dosahuje přes 2,6 TFLOPS v double-precision a to při nižším TDP (karta je jednočipová), takže logicky cílí na vyšší příčky. Zajímavé je jednak to, že přistála rovnou na prvním místě a především fakt, že dokázala překonat superpočítač Suiren - ExaScaler (High Energy Accelerator Research Organization /KEK) postavený na specializovaných obvodech PEZY-SC. Jednoúčelové čipy se sice už v superpočítačích objevují poměrně vzácně, ale z principu mají potenciál dosahovat vyšší efektivity než univerzální grafické čipy. To se PEZY-SC dařilo, nabízel poměr výkon na watt o více než 11 % nad „nej“ systémem vybaveným Teslami K20x. SANAM s FirePro S9150 jej ale překonal ještě o téměř 7 % (resp. téměř o 18 % při srovnání s týmž).

Jak dlouho může prvenství AMD vydržet? Vzhledem k tomu, že nejde o výkon, ale poměr spotřeba / výkon, je třeba brát v potaz dva prvky: výrobní procesy a architektury. Ze strany Intelu - Xeonu Phi - v nejbližší době žádné novinky, které by v tomto směru přinesly výraznější změnu, čekat nemůžeme. Než se čipy těchto proporcí dostanou na 14nm proces, projdou všemi validacemi a začnou na nich vznikat velké servery, uteče minimálně rok. U Nvidie bude situace zajímavější. Do ≤20nm procesoru je sice ještě daleko, ale jsou tu novinky, které mají potenciál dosáhnout výš i na 28 nanometrech. Je to jednak velký Maxwell (podle některých informací vyjde na 28 nm, podle jiných až na 16 nm) a je tu i nový čip postavený na architektuře Kepler: GK210, jímž budou po dvojicích osazeny Tesly K80. Jedna duální K80 má s celkem 2× 2496 stream-procesory dosahovat výkonu až 2,91 TFLOPS v double-precision při TDP 300 wattů. Bude to na překonání stačit? Mohlo by, minimálně teoretický poměr výkon na watt (resp. DP FLOPS ku TDP) dopadá o chlup (1,8 %) lépe ve prospěch Tesly K80. Tento rozdíl je ale tak minimální (variabilita chápání pojmu TDP tak široká a vliv ostatních komponent nezanedbatelný), že k jednoznačnému závěru zatím dojít nelze - ukáže jej až praxe.

Tagy: 

Diskuse ke článku AMD FirePro S9150 v čele Green500, žebříčku nejefektivnějších superpočítačů

Pondělí, 24 Listopad 2014 - 20:30 | Lukáš Kohout | no. 1 to je masakr v kostkách... http://www....
Pondělí, 24 Listopad 2014 - 13:32 | no-X | Díky za upozornění, samozřejmě je to tak.
Pondělí, 24 Listopad 2014 - 12:53 | Rajnoha | V tejto vete je chyba: "Jak dlouho může...

Zobrazit diskusi