Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD GCN Radeony HD 7000 také podporují Bindless textures

Nvidia GK104 prezentace 112 - Bindless textures
„Pozdě, ale přece.“ Tak by se dalo charakterizovat téma technologie Bindless textures ve vztahu k AMD. Ačkoli o ní v oficiálních materiálech k Radeonům HD 7000 není ani zmínka, čipy ji podporují…

Tento článek můžete brát jako doplnění pojednání o architektuře čipů AMD GCN (28nm Radeony HD 7000) a Nvidia Kepler (GeForce GTX 680) o informaci, která v době jejich vydání nebyla známá.

Nvidia GK104 prezentace 111

O technologii Bindless textures jsme poprvé slyšeli na uvedení architektury Nvidia Kepler v San Franciscu, vám čtenářům jsme vše mohli přetlumočit 22. března při skončení NDA: Podstatou je umožnění aplikace libovolného množství textur v pixel shaderu (dosud omezeného na 128).

Až po vydání Kepleru se Dave Baumann z AMD nechal slyšet, že architektura GCN (tzn. v současnosti Radeony HD 7700, 7800 a 7900) podporuje tuto technologii rovněž - využívá k tomu skalární ALU, která je přítomna v každé CU (compute unit):

GCN CU compute unit

Podle Baumanna považovala AMD za zbytečné o této technologii média a uživatele informovat. Společnost předpokládala, že podpora jiné (podobné) technologie - partially resident textures (PRT), tedy hardwarové akcelerace Carmackova megatexturingu - bude v očích koncových uživatelů a médií vnímána jako zajímavější. AMD z toho důvodu zpravila pouze vývojáře.

I když Radeony nakonec zvládají obojí, je třeba mít na paměti jednu zásadní věc: Technologie Bindless textures není podporovaná v rámci DirectX 11, podle všeho nebude zahrnutá ani v DirectX 11.1, takže se její implementace pravděpodobně dočkáme až v rámci další verze - patrně DirectX 12. Jiná situace je samozřejmě v OpenGL, kde je možné pomocí extensions zajistit podporu výrazně rychleji.

Zdroje: 

AMD / Dave Baumann

Diskuse ke článku AMD GCN Radeony HD 7000 také podporují Bindless textures

Pátek, 4 Květen 2012 - 06:14 | kypec | Dobrý názor, len doplním úplné znenie: Zlaté AMD...
Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 18:19 | Exhumanizator | zlate AMD, Kepler neh sa strci

Zobrazit diskusi