Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Polaris 10 a 11 již mají třetího sourozence, high-endový prototyp za $1640

Dvojici 14nm GPU Polaris 10 a 11 v tichosti doplnil třetí model, o kterém AMD doposud nehovořila. Prototyp této novinky je 7× dražší než Polaris 10 a skoro 3× dražší než Polaris 11.

S již avizovanými grafickými čipy je to jasné. Polaris 10 umožní vznik tenkých energeticky nenáročných notebooků o výkonu současných herních konzolí, Polaris 11 zase nabídne výkon potřebný pro virtuální realitu a nižší cenové relaci a při nižší spotřebě než Radeon R9 290 a GeForce GTX 970. Co bude mít na starost třetí čip? Evidentně desktopový herní high-end a možná i ten profesionální.

V online databázi zásilek Zauba se totiž po vzorcích karet s GPU Polaris 10 (C91/C92) a Polaris 11 (C98) objevil produkt s doposud nepoužitým označením C99, který je pojištěn na částku několikanásobně vyšší než předešlé produkty. Může jít o high-endový čip, o kterém se doposud hovořilo pod kódovým označením Greenland a Vega 10, ale objevily se i spekulace, které připouštějí, že by mohlo jít o duální kartu osazenou dvěma GPU Polaris 11. Třetí spekulaci - že se jedná o duální Radeon Fury X2, tedy high-endového nástupce Radeonu Fury X - můžeme vyvrátit: Fiji a tedy celá rodina Radeonů Fury totiž spadá do řady s produktovým číslem začínajícím na C8x.

Zcela jistě tedy jde o produkt s novou architekturou určený pro nový výrobní proces typu FinFET, otázkou je pouze to, zda mluvíme o jednočipovém (Greenland / Vega 10) nebo duálním (2× Polaris 11) řešení. Nedávné potvrzení existence duálního Radeonu Fury X2 by indikovala spíše jednočipové řešení. AMD za celou svoji historii vydala dvě duální karty s méně než ročním odstupem jen v jediném případě a to už hodně dávno (náhrada Radeonu HD 3870 X2 Radeonem HD 4870 X2 v roce 2008).

Pokud bychom připustili, že jde o kartu s jedním monolitickým grafickým čipem - tedy třetím z FinFET GPU, pak by bylo možné vysvětlit i slova Raji Koduriho z AMD, který podle webu Forbes v polovině listopadu slíbil vydání dvou nových GPU v roce 2016. Zpětně se už může zdát jasné, proč slíbil dvě GPU a nikoli tři: Zatímco Polaris 10 a Polaris 11 již tehdy prokazatelně existovaly a AMD měla vzorky GPU v laboratořích, třetí čip ještě společnost neměla v rukou. Teprve nyní poslala z kanadské pobočky první dvě osazená PCB. Dva čipy byly už v listopadu prokazatelně funkční a Koduri si mohl dovolit příslib jejich vydání v roce 2016, u třetího ještě nebylo jasno.

Zatímco zásilky s prototypy s Polaris 10 AMD pojišťovala na částky mezi $225-270 (za kus) a zásilky s Polaris 11 na $600-$705, nový prototyp (C99) je pojištěný na $1640 za kus. To jen pro ilustraci cenového rozdílu - o koncových cenách nám tato čísla mnoho neprozradí (snad jen že budou zhruba poloviční). Podobně obtížné je odhadovat, jaké má AMD s kartou plány. Polaris 10 a 11 máme čekat v polovině roku, high-endová karta by pak mohla cílit na předvánoční trhy a vhodně doplnit Zen.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Polaris 10 a 11 již mají třetího sourozence, high-endový prototyp za $1640

Žádné komentáře.