Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD má prý v záloze „plnotučnou“ Hawaii XTX, novou vlajkovou loď

Hawaii Wave
Není žádným tajemstvím, že na letošní rok chystá AMD minimálně dvě novinky: nový mainstream (Tonga) s výkonem Radeonu R9 280 a dále high-end s výkonem přesahujícím R9 290X…

V posledních dnech se objevily dvě vlny zpráv o onom high-endovém produktu. První odstartoval overclocker „8 Pack“ na diskusním fóru webu OCUK. Konstatoval (doslova přeloženo), že „[Radeon R9] 290X není plnotučný“ a dále naznačil, že o novém produktu má informace, ale NDA mu brání je dále sdělovat. Až potud nelze nic namítat, o novince se už nějakou dobu mluví.

Řada webů informaci přejala a vyložila si jí poměrně svérázně - jakožto potvrzení lednové fámy, že GPU Hawaii nese fyzicky 3072 stream-procesorů. S tím původně přišel web DG's Nerdy Story, který své sdělení „doložil“ údajným mikrosnímkem jádra - ve skutečnosti namalovaným obdélníčkem, jenž neměl ani tvar odpovídající skutečnému GPU Hawaii. Tento nesmysl jsme vyvrátili, stejně tak zástupce AMD, který konstatoval, že: „Radeon R9 290X staví na čipu Hawaii v plné konfiguraci.“

Hawaii 3072 sp

údajný mikrosnímek čipu Hawaii podle udteam (vpravo)

Je možné připustit, že GPU Hawaii obsahuje více než 2816 stream-procesorů, ale v takovém případě by bylo pravděpodobné, že bloky navíc slouží jako záložní, které lze využít namísto bloků poškozených výrobním defektem (poměrně běžný postup pro zvýšení výtěžnosti). V takových případech obvykle nelze záložní výpočetní bloky používat zároveň se základními (zde 2816), protože čip zkrátka není dimenzován na řízení více než onoho základního počtu (2816).

Pokud bychom připustili, že novinka skutečně ponese 3072 stream-procesorů, pak by muselo jít přinejmenším o novou revizi čipu, která umožňuje využití všech dostupných výpočetních bloků naráz (nemáme důvod nevěřit oficiálnímu vyjádření AMD, podle kterého nese současný R9 290X plně aktivní GPU). Méně pravděpodobné se zdá, že by měla přijít nová verze čipu, která fyzicky zvýší počet výpočetních bloků o 9 %. Společnost by jistě neinvestovala do nového GPU pro <9 % výkonu navíc - toho lze dosáhnout i daleko levnějším a rychlejším způsobem (např. zvýšením taktů).

zprávy o plnotučné Hawaii vykládají různé zdroje svérázně a po svém

Jako pravděpodobnější se proto jeví jiná možnost. Vzpomeňme třeba na přechod APU Kabini -> Beema. Po stránce výrobního procesu (28 nm) i základních parametrů jde o tentýž čip, ale Kabini byla vyráběná u TSMC, kdežto Beema pochází z GlobalFoundries. Protože přesun mezi výrobci vyžaduje úpravu návrhu v souladu s výrobními pravidly a doporučeními, využila AMD tohoto zásahu k implementaci nových úsporných technologií, které zajistily vyšší výkon při nižší spotřebě. Podobná situace potkala GPU Pitcairn (Radeony HD 7800), které se přerodilo v parametrově nerozeznatelné GPU Curacao (Radeony R9 270). Tam došlo k náhradě paměťového řadiče dimenzovaného na GDDR5 do 5,4 GHz za nový, který zvládá 6 GHz+.

Změna takového charakteru může (možná i v kombinaci s přesunem výroby z TSMC ke GlobalFoundries) potkat právě i Hawaii - bez zásahů do základních parametrů lze realizovat energetické optimalizace, díky nimž bude čip schopný dosahovat vyšších taktů a tím i vyššího výkonu bez přidání dalších výpočetních bloků. Ke konzervativnějším výhledům se kloníme už z toho důvodu, že má jít o další 28nm produkt a jak je známo, výkon čipů jako Tahiti, Hawaii nebo GK110 od Nvidie spíše než množství výpočetních jednotek omezují limity TDP.

Bez ohledu na to, jaká možnost se potvrdí, můžeme považovat za fakt, že Radeon R9 290X nebude nejvýkonnějším jednočipovým produktem AMD v tomto roce. Příchod novinky, kterou podle webu VideoCardz vybaví výrobci ode dne vydání nereferenčními chladiči, očekáváme ve druhé polovině léta, případně začátkem podzimu.

Tagy: 
Zdroje: 

VideoCardz (1, 2), KitGuru

Diskuse ke článku AMD má prý v záloze „plnotučnou“ Hawaii XTX, novou vlajkovou loď

Čtvrtek, 26 Červen 2014 - 19:23 | del42sa | http://blackholetec.com/main/article/hawaii-xtx-...

Zobrazit diskusi