Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Iceland / Topaz, mobilní GPU třetí generace GCN, se v tichosti blíží

Po GPU Tonga přichází další grafický čip řady GCN třetí generace: GPU Iceland, jehož cílem je primárně mobilní sféra. Bude základním modelem doplňujícím notebooky postavené na platformě AMD.

V tomto a minulém týdnu se začaly objevovat četnější zmínky o grafickém čipu Iceland, respektive jeho mobilní verzi nazvané Topaz. Tyto názvy mohou být našim stálým čtenářům povědomé, bez bližších detailů jsme je zmínili v průběhu loňského léta.

Prakticky s jistotou lze říct, že jde o menší čipy vyrobené 28nm procesem, které nesou 384 stream-procesorů, 24 texturovacích jednotek a 8 ROP. Sběrnice dosahuje šířky 128bit, podporuje DDR5; předpokládat samozřejmě lze i varianty vybavené DDR3 nebo 64bit variantou pro nejnižší cenové segmenty.

  • Topaz PRO: Radeon R5 M255
  • Topaz XT: Radeon R7 M260 / M265

O čipu Topaz se nyní začalo mluvit především díky zmínce „Added preliminary support for AMD Topaz GPU“ v seznamu změn aktuální verze (v0.8.0) prográmku GPU-Z. Co je vlastně toto GPU zač, se pokusila rozklíčovat třeba redakce webu WCCFTech, ale skončila konstatováním, že nedokáže rozlišit, zda jde o nový produkt, nebo přejmenovaný čip Oland / Mars, který disponuje obdobnými parametry.

Díky utilitce Code XL ale vyšlo najevo, že čipy IcelandTopaz patří do třetí (nejnovější) generace architektury GCN, tudíž jde o nové produkty. AMD je z nějakého důvodu (patrně docházející zásoby Oland / Mars) začíná prodávat v rámci existující řady mobilních Radeonů R7 M260 / M265, kde nahradí zmíněné předchůdce. Což je důvodem, proč se jejich podpora objevila v ovladačích a následně v rámci různých utilit.

Můžeme předpokládat, že v rámci těchto produktových řad nebudou mít čipy Topaz aktivované všechny nové fíčury; zatím jde pouze o náhradu starší generace produktu. V případě, že dojde na podobný scénář jako s GPU Bonaire (Radeon HD7790 -> Radeon R7 260X), bude Topaz později vydaný včetně oficiální podpory feature-setu třetí generace GCN, v rámci řady Radeonů R7 (M)300.

Diskuse ke článku AMD Iceland / Topaz, mobilní GPU třetí generace GCN, se v tichosti blíží

Žádné komentáře.