Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD mění logo Radeon

Po čtyřech letech se AMD rozhodla ke změně podoby loga grafických karet Radeon. Zdá se, že karty druhé generace Navi s architekturou RDNA2 již ponesou novou verzi…

ATi a později AMD čas od času upravila logo svých grafických karet. Motivace, které vedou k rozhodnutí „právě teď a právě takto“ logo změnit, většinou zůstávají neznámé, ale tentokrát se jeden zjevný důvod nabízí. V červenci společnost oslaví přesně 20 let od vydání svého prvního Radeonu s jádrem R100 neboli (postaru) Rage 6C. Vydán byl v podobě karet jako Radeon (256) DDR, Radeon (256) SDR, All-in-Wonder Radeon (256) a z herního hlediska vlajkové lodi Radeon (256) DDR VIVO, která byla vybavena nejvyšší kapacitou paměti v kombinaci s nejvyššími takty této generace. Šlo o technologicky nejvybavenější GPU této éry a pokud by Microsoft ponechal specifikace tehdy připravovaných DirectX 8, jak původně zamýšlel, nepodporovalo by „jen“ kompletní DirectX 7, ale také Pixel Shader. Nakonec se ale požadavky změnily (tuším, že z požadavku na násobení matic 3×3 se staly 4×4). GPU mělo jednu slabinu: Nezvládalo stabilně asynchronní takty jádra a pamětí, takže všechny modely byly taktovány synchronně. Slabina to byla proto, že jádro tím bylo bržděné (reálně zvládalo takty hodně přes 200 MHz, ovšem paměti nikoli) a 183MHz paměti byly dost drahé, takže pokud mělo jádro běžet alespoň na tomto taktu, musely být použity nejdražší dostupné paměti, což kartu prodražilo. Zbytečně. Jádro R100 totiž jako první u klasických GPU (těmi neklasickými je myšlen tile-based rendering od PowerVR) podporovalo technologie pro snížení nároků na paměťovou propustnost. Stačily by mu mnohem pomalejší paměti, rychlé jen zvyšovaly cenu bez podstatného vlivu na výkon. Přesto šlo o produkty, kterými tehdy ATi vystoupila ze zástupu zhruba deseti výrobců, kteří koncem 90. let navrhovali grafické čipy, a postavila se po bok Nvidie a tehdy již končící 3Dfx jakožto výkonnostních leaderů.

Osobně jsem zvědavý, zda si AMD na toto výročí vzpomene, ale právě změna loga by mohla indikovat, že ano. Objevila se totiž nová verze, která jde v duchu vizuálního konceptu použitého pro procesory Ryzen:

Popravdě nevypadá špatně, na druhou stranu nevypadalo špatně ani stávající logo, které s námi bylo od vydání Polaris před čtyřmi lety (byť nové je možná trochu výraznější). Vzpomenout můžeme i ještě o generaci starší logo z éry Radeon HD 6970 až Radeon R9 Fury X, které na rozdíl od ostatních nebylo přijato příliš vřele a bylo mu přezdívání „RADEDN“ (níže uprostřed):

Grafika výše pochází z webu VideoCardz a rekapituluje loga od nejnovějšího po nejstarší. Je však potřeba dodat, že nejde o kompletní výčet. Pokud mě Alzheimer neklame, chybí éra od Radeon HD 2900 XT až Radeon HD 5870, která by patřila mezi druhé a třetí odspodu. Dále (a především) chybí logo, které vidíte právě na úvodním obrázku v podobě krabice od multimediálně nejvybavenějšího modelu první generace.

Naopak obloukové logo, které je v seznamu na posledním místě, se ve skutečnosti příliš nerozšířilo. Je evolucí oválového loga generace Rage a objevilo se na PCB prvních Radeonů a v některých technologických demech, ale na krabicích už bylo upozaděné (či „urožené“) a hlavní logo vypadalo jinak. ATi se tehdy nejspíš rozhodla logo změnit ve fázi, kdy již běžela výroba karet, ale ještě nebyly hotové obaly.

Ani s touto variantou se ale ATi nespokojila a hned refresh v podobě Radeonů 7000 přinesl logo nové, které vidíte v grafickém seznamu od VideoCardz na druhém místě odspodu. Ve skutečnosti však bylo provedeno u chlup štíhlejším fontem. Vydrželo docela dlouho, až do vydání Radeonů HD 2000, to znamená od roku 2001 do 2007. Podobně dlouhou životnost mělo pouze logo „RADEDN“ - vychází mi od roku 2010 (vydání Radeon HD 6970) až po vydání Polaris v roce 2016. Polarisové logo s osmiúhelníkovým „O“ pak od roku 2016 do 2020 vypadá na čtyři roky.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD mění logo Radeon

Úterý, 16 Červen 2020 - 15:30 | bager | RADčON
Úterý, 16 Červen 2020 - 11:50 | Pajka | vypadá to že jo :D ale dneska by mělo být vydání...
Úterý, 16 Červen 2020 - 11:36 | Libor Míšek | Jaj! Snad jste s tou deskou B550 nešlápli do NDA...
Úterý, 16 Červen 2020 - 11:18 | DRK | Popravdě když kupuju grafiku tak nějaké logo je...
Úterý, 16 Červen 2020 - 09:19 | Tom Buri | skoda, zes nepridal hlasovani.. to novy bych...

Zobrazit diskusi