Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD připravuje Nolan a Amur, 20nm APU s x86 a ARM jádry

Nasazení 20nm výroby v segmentu osobních počítačů a x86 procesorů je sice ve skluzu, ale v příštím roce by už měla být v použitelném stavu. Materiály AMD v souvislosti s 20nm hovoří hned o dvou APU…

První z čipů nese kódové označení Nolan. Není nám úplně neznámý, již jsme jej zmiňovali jako první 20nm čip, který bude mít AMD v nabídce. Jde o úsporné APU, které figuruje jako nástupce Beema (a zřejmě i tabletového Mullins) - zároveň jde o onen čip, který uvádí ultramobilní roadmapa z roku 2012 jako poslední produkt na své časové ose - SoC s TDP pod 2 watty:

AMD ULP APU roadmap 2014

Amur je pro nás novinkou, v podstatě jde ARM protějšek Nolanu (x86 architektura Puma+) v rámci projektu SkyBridge. Cílem tohoto projektu je sjednocení infrastruktury APU do té míry, aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86 jádra (= Nolan), tak ARM jádra (= Amur).

Amd Skybridge K 12 01

V obou případech tedy jde o 20nm čip s totožnou grafikou (třetí generace GCN), totožnou technologickou výbavou a zřejmě i paticí - pouze s rozdílnou procesorovou architekturou. Oba čipy můžeme očekávat v průběhu třetího kvartálu. Před jejich vydáním přijde ještě pro desktop a notebooky 28nm APU Carrizo kombinující procesorovou architekturu Excavator s grafickým jádrem GCN třetí generace.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD připravuje Nolan a Amur, 20nm APU s x86 a ARM jádry

Žádné komentáře.