Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Opteron A1100 - podrobněji k architektuře

Amd Seattle Opteron A 1100 Ball Grid Array Package
AMD tento týden v souvislosti šestadvacátým ročníkem technologického sympozia Hot Chips odhalila technologické detaily ARM Opteronu A1100. Pojďme se na některé podívat…

Opteron A1100 alias Seattle vzniká u GlobalFoundries na 28nm linkách a staví na osmi jádrech architektury ARM Cortex-A57. Potud nic nového. AMD se ale rozhodla nevytvářet jen „další z mnoha“ ARM čipů, ale vybavit novinku určitou přidanou hodnotou:

Amd Seattle Opteron A 1100 Diagram

Tou je koncept „SoC v SoC“, kdy se o chod čipu stará integrované jádro Cortex-A5, lépe řečeno integrovaný SoC postavený kolem jádra Cortex-A5. AMD jej nazývá SCP, neboli System Control Processor. Vybavený je vlastní RAM, ROM a I/O rozhraními, k nimž jsou připojena další zařízení. 

SCP má za úkol řízení spotřeby, konfiguraci systému, zahajuje bootování systému a funguje jako obslužný procesor pro řízení systému. Krom toho slouží jako zabezpečovací prvek s podporou technologie TrustZone - podobně jako v případě x86 SoC Beema a Mullins - podrobněji ve článku: Padá NDA na APU Beema a Mullins, přinášejí 2× vyšší efektivitu). Podobně jako ve zmíněných x86 SoC nechybí ani zde kryptografický koprocesor podporující šifrování, dešifrování, kompresi a dekompresi.

Amd Seattle Opteron A 1100 Simple

Opteron A1100 disponuje dvěma 64bit kanály paměťového řadiče. Podporují jak DDR3, tak DDR4 a to až do taktovací frekvence 1866 MHz. Mimochodem, Seattle je tak prvním produktem AMD s podporou DDR4. SoC je připraven na paměti typu SODIMM, UDIMM i RDIMM a použít lze čipy / moduly o celkové kapacitě až 128 GB. Podporované jsou režimy jednoho i dvou modulů na kanál. Nechybí ECC.

Z dalších rychlých rozhraní je k dispozici PCIe 3.0 o celkovém počtu osmi linek. Ty jsou obsluhované trojicí nezávislých řadičů, takže je možné tyto linky využívat společně jako x8, případně odděleně jako ×4 + ×4 nebo ×4 + ×2 + ×2.

Integrované jsou dva kanály 10GB ethernetu, konkrétně 10GBASE-KR, k dispozici je dále 1000BASE-KX (1GB ethernet). Pro obsluhu úložišť nese SoC osm linek SATA 3.0 6Gb/s.

Amd Seattle Opteron A 1100 Floorplan

Závěrem se ještě vraťme ke konfiguraci procesorových jader, respektive systému cache. Každá dvě jádra sdílejí 1MB L2 cache, což při osmi jádrech znamená 4 MB. Společná všem pak je L3 o celkové kapacitě 8 MB. Jak je patrné z layoutu jádra, je právě L3 největším prvkem celé SoC.

Amd Seattle Opteron A 1100 Reference System

První referenční systém postavený na Opteronu A1100 je de facto NAS, server sloužící primárně jako datové úložiště. Jde o 2U rack obsahující jeden Opteron a až osm pevných disků. AMD se tedy alespoň prozatím rozhodla ARM Opterony prezentovat jako energeticky efektivní řešení pro datová úložiště. Zda představí i referenční systém pro „dense-servery“, tedy systémy koncentrující maximum výpočetního výkonu v minimu plochy, zatím není jasné - v minulosti ale o takových plánech hovořila. Je možné, že design takového řešení vyžaduje více času než tradiční NAS a k odhalení dojde s odstupem - stejně tak lze připustit, že pro microservery chystá trochu jinou variantu procesoru. Na to si ale budeme muset počkat.

Zdroje: 

AMD

Diskuse ke článku AMD Opteron A1100 - podrobněji k architektuře

Středa, 20 Srpen 2014 - 00:52 | Martin Bruoth | Nemyslím si, že by AMD dělal referenční NASky....
Středa, 20 Srpen 2014 - 00:47 | Martin Bruoth | Na rozumný výkon se ZFS deduplikací potřebuješ...
Pondělí, 18 Srpen 2014 - 20:03 | LEADFOOT | Mozna by stacilo prohodit zadni sadu disku se...
Pátek, 15 Srpen 2014 - 10:15 | Kert | Pěkná pravěká koncepce NAS. To jako při selhání...
Čtvrtek, 14 Srpen 2014 - 13:59 | Peter Fodrek | >AMD tento týden v souvislosti šestadvacátým...

Zobrazit diskusi