Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD představuje strategii vedoucí k otevřeným Catalystům

Amd Otevrene Catalysty 007
Doslova revoluční změnu prodělají s Radeony R9 300 linuxové Catalysty. AMD opravdu hodlá sloučit uzavřený kód s open-source ovladačem. Představuje nový kernelový driver AMDGPU.

Pro současné Radeony se nic nemění, zde je již cesta vyšlapaná: klasická kombinace vlastnostmi chudého, ale srdcem otevřeného kernelového ovladače, nebo uzavřených Catalystů s kompletní implementací včetně nejnovějšího OpenGL a OpenCL. Pro generaci příští ale AMD přichází s novinkou. Nový kernelový ovladač (kernelový = open-source) bude částí Catalystů, která spojí open-source základ ovladače s možnou closed-source nadstavbou, kterou použijí ti, kdož budou potřebovat plnohodnotnou funkcionalitu. Například tedy též uživatelé karet FirePro. To vše v roce 2015.

Nový ovladač amdgpu bude onou kernelovou částí (současný open-source ovladač je označován jako radeon). Cílem AMD je mít co největší množství kódu v upstreamu (tedy neustále hrnutou do linuxového jádra) a v uzavřené nadstavbě pouze to, co není možné otevřít. Catalysty od AMD tak postupem času přejdou na základ (vy)tvořený současným open-source ovladačem, tedy věci jako TTM, DRM, GBM, DRI a GLAMOR bude mít nadále pod palcem komunita, vývoj odpovídajících uzavřených částí pro Catalysty nebude probíhat v AMD za zavřenými dveřmi.

Ovladač, tedy přesněji next-gen Catalysty, budou ve své podstatě modulární. Základní zcela otevřený modul (amdgpu) bude sídlit v kernelu a nad ním budou možné dvě nadstavby: uživatelská („non-pro“) a profesionální („pro“). Uživatelská část bude binární blob obsahující uzavřenou část Catalystů, tedy věci kolem OpenGL, OpenCL a hardwarové akcelerace videa. Profesionální, též binární (uzavřená) nadstavba bude tvořena věcmi specifickými pro karty typu FirePro. Současnou generaci xf86-video-ati pak v budoucnu nahradí xf86-video-amdgpu DDX.

Jedním z pozitiv nového přístupu bude open-source podpora nových GPU / grafik v den jejich vydání. AMD již nějakou dobu doprovází novinářské testovací kity i linuxovými Catalysty, nově se díky tomu, že základ ovladače bude otevřený a přímo v kernelu, tedy budou grafiky těšit podpoře hned od 1. dne. Definitivně tak jsou pryč dávné doby, kdy se na podporu čekalo i několik měsíců.

V AMD toto vše připravují na GPU generace Sea Islands, což je generace OEM a mobilních grafik řady Radeon HD 8000, resp. APU řad Richland / Kabini. Nové Catalysty se ale do světa dostanou až s generací příští, tedy Radeony R9 300 řady Pirate Islands.

Tagy: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD představuje strategii vedoucí k otevřeným Catalystům

Sobota, 11 Říjen 2014 - 22:30 | JoHnY3 | Nezda se to, ale tohle je docela elegantni reseni...
Pátek, 10 Říjen 2014 - 10:42 | Peter Fodrek | Dnes mate dve moznosti. 1. Plny 3D vykon,...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 20:25 | Vladimír Čunát | Když se podíváme třeba na to jak významně a...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 20:19 | Vladimír Čunát | Já to pochopil tak, že půjde zůstat na starých...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 19:20 | Hadas | a co presne za prinos to bude mit pro hrace ?...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 18:50 | HKMaly | ... takze se starou kartou mam smulu a budu muset...

Zobrazit diskusi