Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vydá 7nm Vegu 20 ještě letos

tak mě napadlo, pokud VEGA12 není kódové jméno čipu pro chystaný Radeon Vega Mobile (vysvětlovalo by to zvýšení počtu úrovní DPM digital power management, stupně řízení spotřeby na 16 z původních 8), tak možná by to GPU mohlo být APU Fenghuang Raven (?)

Páč zatím máme pouze tři samostatné GPU čipy:
Vega10
Vega 20
a Vega 12

Vega 11 je označení GPU integrovaného v APU, čili této se ty 3 kódové jména vůbec netýkají. Protože u samostatných GPU čipů písmeno na konci neindikuje počet CU v čipu je logické pouze to, že pujde o čip menší jak Vega10

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Mícháš kódová označení GPU (tj. „Vega **“) a jména grafických karet (tj. „Radeon RX Vega **“). Raven Ridge může existovat v konfiguraci s integrovanou grafickou kartou „Radeon RX Vega 11“. Kódové označení GPU „Vega 11“ znamená samostatné GPU s několikanásobně vyšším výkonem a HBM2 řadičem.

https://diit.cz/sites/default/files/amd_vega_10_vega20_vega_11_navi_road...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já nic nemíchám, napsal jsem jasně že kodová jména těch třech samostatnách čipů jsou daná a nic dalšího pokud vím neexistuje.

Vegu11 jako samostatný GPU čip AMD nevydalo a zatím nic nenasvědčuje tomu že takové GPU vůbec existuje.

Co se týká Raven Ridge, tak to je pořád jedno stejné GPU jen má funkčních víc nebo méně jednotek podle konfigurace a samozřejmě nemá s těmi třemi jmenovanými samostatnými čipy nic společného, ale to už jsem taky psal....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som tvoj prvý príspevok pochopil ako:
Vega10 = RX Vega 64/56
Vega20 = 7nm Radeon Instinct
Vega11 = RavenRidge Vega 11/8
Vega12 = Fenghuang Raven

no-X píše:
Vega10 = RX Vega 64/56
Vega20 = 7nm Radeon Instinct
Vega11 = diskrétna RX Vega mobile
Vega12 = ??? (Firepro podľa videocardz)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ne, od začátku jasně píšu TŘI (!) samostatné GPU čipy....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Písal som "Vega11 = RavenRidge Vega 11/8". Nikde nepíšem, že je to samostatný GPU čip. Ale upravím predošlý príspevok takto:

del42sa:
Vega10 = RX Vega 64/56 (samostatný GPU čip)
Vega20 = 7nm Radeon Instinct (samostatný GPU čip)
Vega11 = RavenRidge Vega 11/8 (integrovaná GPU v APU)
Vega12 = Fenghuang Raven (samostatný GPU čip)

no-X:
Vega10 = RX Vega 64/56 (samostatný GPU čip)
Vega20 = 7nm Radeon Instinct (samostatný GPU čip)
Vega11 = diskrétna RX Vega mobile (samostatný GPU čip)
Vega12 = ??? (Firepro podľa videocardz) (samostatný GPU čip)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když už tak :

del42sa:
Vega10 = RX Vega 64/56 (samostatný GPU čip)
Vega20 = 7nm Radeon Instinct (samostatný GPU čip)
Vega12 = Pokud se nejedná o Radeon Vega Mobile (samostatný GPU čip), čistě hypoteticky mohl by to být Fenghuang Raven (?)

odpovím si sám, že FHR APU to určitě nebude ( to bude nějaký semicustom čip) a přikláním se spíše k Radeon Vega Mobile.(vysvětlovalo by to zvýšení počtu úrovní DPM digital power management, stupně řízení spotřeby na 16 z původních 8) Takové GPU může být jak v laptopech nebo NUC a stejně tak může být umístněno na PCIe kartě jako dGPU.

https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=9424269#p9424269 ( "V komitu a dalsim LLVM infu jde najit potvrzeni, ze nejde o APU produkty a zaroven pouze Vega20 ma half-speed FP64" )

Vega11 = RavenRidge Vega 11/8 (integrovaná GPU v APU) které nemají s výše uvedenými čipy nic společného

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta poslední věta je prostě nesmysl. Podpora Vega 11 se v ovladačích objevila dávno poté, co už podporovaly Raven Ridge. Prostě mícháš GPU Vega 11 a integrovaný Radeon RX Vega 11. To je stejné, jako bys tvrdil, že Vega 10 je pouze integrované GPU v Ryzen 7 2700U:
https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-7-2700u

Krom toho je jasně zdokumentováno, že AMD dostala RRA certifikaci na 13 návrhů karet s GPU Vega 11.

Polaris 12 - MSIP-REM-ATI-102-C90603
Vega 10 - MSIP-REM-ATI-102-D04001
Vega 11 - MSIP-REM-ATI-102-D05311

https://fccid.io/MSIP-REM-ATI-102-D05311
„ATI“ je jen u samostatných grafik, ne u procesorů. Certifikace je na „VIDEO CARD“, nikoli CPU/APU. Certifikace je na produkt vyrobený v Číně, Raven Ridge se v Číně nevyrábí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale já netvrdím, že v původních plánech Vega 11 jako samostatné GPU neexistovalo. Jen se ty plány změnily a AMD ten čip prostě vůbec nevydalo, místo něj se naopak objevila Vega 12, která v původních plánech pokud vím vůbec nefigurovala. Osobně jsem toho názoru, že AMD už žádnou VEGA 11 jako dGPU nevydá, ten čip prostě odpískali a tím pádem zbyly pouze 3 GPU samostatné čipy.

Co se týká Raven Ridge, tam je snad evidetní, že nejde o samostatné GPU a tudíž s těmi samostatnými čipy nemá a ani nemůže mít cokoliv společného ( kromě architektury) :-)) Ano, jmenují se Radeon RX VEGA xx podle počtu aktivních CU :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže když ten čip zrušili, proč pro něj nechali koncem roku certifikovat 13 návrhů a proč zahrnuli jeho podporu do ovladačů? Máš něco hmatatelného, co by dokazovalo, že byl zrušený? AMD stavěla Vega 11 na úroveň Polaris 10 a přesně takové je i očekávání od Radeon Vega Mobile - tentýž čip, jen s nižšími takty pro mobilní segment. Do jeho vydání moc času nezbývá :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já si myslím, že Vega Mobile = Vega 12
Hypotetická desktopová Vega 11 by musela mít minimálně 32CU a 2048 SP aby to byla náhrada za Polaris 10 .... ( nehledíce k faktu, že vůbec není jasné s jakým typem pamětí by měli onu desktopovou Vegu 11 vydat , když sama Lisa Su řekla, že cena pamětí HBM + Interposeru + balení neumožňuje z hlediska byznysu nasazení v této třídě grafických karet )

Vega 12 vyvíjená kvůli jednomu jedinému Fire Pro modelu ?? Když pominu fakt, že ten název už AMD nepoužívá, tak vyvíjet další verzi GPU pouze pro takto omezené určení ? dovol abych se zasmál ....

Spíše se kloním k tomu, že Vega 12 nahradila původní Vegu 11.... Kdyby takové dGPU plánovali vydat, už by tady dávno bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vega 11 má HBM2. Z důvodu ceny HBM2 byla nakonec nachystána pouze pro mobilní segment, kde jsou marže vyšší a HBM2 umožní ušetřit i prostor, takže se vyplatí. Byla odložena ze stejného důvodu, jako loni nevyšla Nano. Při těžební mánii, kdy nebyly dostupné ani již vydané modely, zkrátka nebyly paměti, výrobní kapacity ani prostor pro vydání nových modelů. Nyní se situace stabilizuje. Co se týče Vega 12, nikdo myslím netvrdí, že půjde o produkt použitý na jediné profesionální kartě. Ta je pouze prvním produktem, se kterým bylo toto GPU spojováno. Vega 11 / Vega Mobile je cca 240 mm² velké jádro s 1024bit HBM2 sběrnicí a jedním 4GB paměťovým čipem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uvidíme, třeba to tak bude. Nikdy jsem netvrdil, že se nemůžu mýlit .... HBM v mobilním segmentu samozřejmě smysl dávají, byť tam ty vyšší náklady pořád budou. Vydání desktopového čipu coby nástupce Polarisu na bázi Vegy s takovým zpoždením už ale moc smyslu nedává, obzvláště když AMD chystá další rebranding Polaris karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to FirePro karta ze zkriplených zbytků, tzn. Vega 40 (odpad po Veze 56). Ale konečně na ní zprovozní a nechají si zaplatit "profi" funkce, tak to potřebuje jiné ovladače... ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

za rohem je nová generace Nvidia karet, takže vydání nějaké zkriplené Vegy s defakto dvouletým skluzem po Pascalovi nedává žádný smysl.... to je akorát finanční sebevražda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste k diskusi Vega vs Polaris alias Vega M v Kaby Lage-Gm ktera tu probihala....
Podle tothoto clanku, to vypada opravdu na upraveny Polaris s HBM2 pametma. Mozna Polaris rozsireny o HBCC, ktere je ale stejne neaktivni v soucasnosti.
https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&...
Jinak vykon na integrovanou grafiku famozni...rychlejsi nez desktopova 1050Ti. V titulech, ktere Poalrisu sedi, dokonce i vyznamne ;) Jediny problem jsou drivery "Intelu" :)) , protoze na to nejdou pouzivat ofiko drivery AMD.
Pro NUC & Comp. v soucasnosti nejlepsi volba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to že GPU v Kaby Lake není ve skutečnosti Vega se tady probíralo už od začátku díky informacím od Mumaka, který má přístup k hardware a informacím o něm. Jen někteří tomu zarputile odmítali uvěřit :-)

Další testy na Tomshardware to jenom potvrdily...
https://www.tomshardware.com/news/kaby-lake-g-vega-polaris-graphics,3684...
https://www.pcworld.com/article/3267169/computers/intel-kaby-lake-g-with...

Bez pochyby je dokázáno, že v Raven Ridge je skutečně GPU Vega ( včetně 2x16FP ) a stejně tak tomu bude IMHO i u chystané Vegy Mobile s HBM.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Videocardz uvádza Vegu 12 ako čip pre FirePro kartu. Ale to asi už vieš. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jsou ale už staré a neaktuální informace :-)

"Based on the charts we posted it was meant to replace Polaris, however that was a long ago, so the plans could’ve changed"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koľko občanov Českej republiky ako Marek Olšák, (aj Jan Hubička a Martin Jambor) potrebuje AMd aby dalo do kopy funkcie svojich systémov po softvérovej stránke.Vďaka Marekovi a štzrz rokz staré Kaveri yvýši svoj grafický výkon aj o 100% (v Linux based OS). Verejne ďakujem.

Kaveri for high performance devices was launched in January 2014,
https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Accelerated_Processing_Unit

AMD GCN port

From: Andrew Stubbs <ams at codesourcery dot com>
To: <gcc at gcc dot gnu dot org>, Jan Hubicka <hubicka at ucw dot cz>, Martin Jambor <mjambor at suse dot cz>
https://gcc.gnu.org/ml/gcc/2018-05/msg00071.html
AMD Kaveri Gets A Big Performance Boost With Mesa 18.2 & AMDGPU DRM
Written by Michael Larabel in Mesa on 11 May 2018

When using the latest Git/development code of Mesa 18.2 on Kaveri APUs you may find up to a 2x increase in performance if you are using the AMDGPU DRM driver rather than the default Radeon DRM driver.

Marek Olšák of AMD notes in the commit, "This can result in 2x increase in performance on non-harvested Kaveris."
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Kaveri-Mesa-18.2...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

koho dneska zajímá Kaveri ?? dvě generace staré APU.... Navíc se to týká pouze Linuxu..... to je fakt důvod k "oslavě" :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to ten iosty problem ako s VEGA-ou Este dost veci nejde cez ovladac, pokial to manulane nenapise autor napr. hry a pricina je take ista ako pri Kaveri

Klíčovým problémem situace má být určitý rozpor mezi hardwarovou a softwarovou sekcí grafického oddělení. Hardwarová sekce sice vyvine požadovaný hardware, ale už nezohledňuje, jak složité bude v rámci dané architektury pro softwarový tým zprovoznit všechny její prvky. Výsledkem toho má být spor, podle něhož hardwarový tým z výsledného chování produktu viní softwarové oddělení a to zase poukazuje na komplikace ze strany hardwaru.
https://diit.cz/clanek/vega-refresh-prijde-v-roce-2018

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem k max. dvouletému cyklu obměnování HW si troufám tvrdit, že všechno co se nestihne optimalizovat do té doby přestává být relevantní. Třeba za další 4 roky tady budeš postovat další link na to, že Vega konečně porazí GTX1080Ti pod Linuxem :-) Bude to v tu dobu pro uživatele Windows nějak relevatní ? Ne nebude... sorry

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevraveli niektorí "experti", že 14/16nm tu bude ešte v 2020 až 2022?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To klidně může, protože u AMD vydání neznamená jdu to koupit :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nesuhlasim, kto chce, najde a kupi.. kto caka, lebo ma hlbsie do vrecka(a dufa v klesajucu cenu, pise potom maximalne tak radoby vtipne komenty :P)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych s tím optimismem šetřil. Vydání karet pro profi segment, kde jedna klidně může stát 100 tisíc, ještě neznamená dostupnost pro smrtelníky (podobně jako dnes není problém koupit 20TB SSD, jen to jde připojit pouze k SAS a člověk za to zaplatí jako za auto).

S uvedením 7nm někdy koncem roku 2019 i pro běžné koncáky (aspoň ty majetnější) ale taky počítám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nieje dobré prirovnanie. 20TB SSD je z pohľadu bežných smrteľníkov len taká kuriozita a pravdepodobne nikdy nebude mienené do širokého predaja (aspoň nie kým sa drasticky nezmení technológia výroby).

Grafické karty sú ale celkom reálne a keď si už AMD/Nvidia zaplatia tape-outy tak tie vyrobené masky budú chcieť aj čo najskôr využiť a generovať z nich nejaký príjem.

Z toho čo viem ja, tak teraz ide prakticky celá 7nm výroba do Applu na pokrytie počiatočného dopytu po nových Iphonoch. To bude trvať až do konca tretieho alebo začiatku štvrtého štvrťroku kedy sa veľká časť tej ohromnej kapacity uvoľní pre ostatných (hovoríme o státisícoch waferov mesačne). Takže tie grafiky sa teoreticky môžu vyrábať tak že stihnú dostupnosť ešte pred vianocami (pár miliónov kusov), teda ak sa poponáhľajú.

Ak aj nie, tak začiatkom 2019 tu určite niečo bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mňa v tej prezentácii
http://ir.amd.com/static-files/60c2cfe5-0551-4081-87f0-2a349cb2804e

zaujali najviac mobilný Ryzen 7 2700U a mobilný Ryzen Pro 7 2700U

a k tomu nový firmenný odborný poradca (corporate fellow)
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-appoints-graphics-201...

čo sa týka VEGA20. U AMD sa vyrába čip 40 dní, 90 dní sa testove, nejakých pár dní je doprva a balenie do púzdra a 30 dní pred uvedením ho majú partneri (v prípade Vega 20 výrobcovia serverov.

to je nejakých cca 160 dní od začiatku sériovej výroby po uvedenie
"Today is May 11, 2018 so that means that 160 days from today would be October 18, 2018."
https://www.convertunits.com/dates/daysfromnow/160

ak by mali len overovaciu sériu a dnes ju yačali testovať je to 270 dní a to sa už nestíha rok 2018.

Today is May 11, 2018 so that means that 270 days from today would be February 5, 2019.
https://www.convertunits.com/dates/daysfromnow/270

a posledný deňa zahájenia sériovej výrobz, abz sa produkt uviedol tento rok je 24.7.2018

Your starting date is December 31, 2018 so that means that 160 days before would be July 24, 2018.
https://www.convertunits.com/dates/-160/daysfrom/Dec+31,+2018

Tak6e by som skoro dal krk za to, že sériová výroba VEGA20 už beží..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD malo včera svoj deň

Radeon ROCm 1.8 Compute Stack Released
Written by Michael Larabel in Radeon on 10 May 2018 at 08:46 PM EDT
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ROCm-1.8-Released

Radeon Pro Software 18.Q2 Released For Linux
Written by Michael Larabel in Radeon on 10 May 2018 at 05:44
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Radeon-Pro-Software-...

AMDVLK Vulkan Driver Sees A Big Update, Prepping For VK_EXT_descriptor_indexing
Written by Michael Larabel in Radeon on 10 May 2018 at 06:02 AM EDT.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDVLK-9-May-Update

AMD TrueAudio Next 1.2 Released, But Still No Linux Support
Written by Michael Larabel in Radeon on 10 May 2018
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=TrueAudio-Next-1.2

CodeSourcery Has Ported OpenMP / OpenACC To AMD GCN GPUs With GCC
Written by Michael Larabel in GNU on 10 May 2018
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=CodeSourcery-AMD-GCN

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na internetu už je k vidění hotový produkt Vegy 20: https://img28.rajce.idnes.cz/d2802/14/14212/14212997_c619e0521bc076fb687...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to má nějaké slabé napájení ne ? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ahaha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"posledním samostatným grafickým čipem AMD s poměrem 2:1" <= Co je to ten poměr 2:1 ? Fakt nevím co to znamená ...

"Podle našich odhadů by mělo dosahovat vyššího výkonu než GPU použité na Kaby Lake-G, ale rozdíl asi nebude nijak - plocha jádra se liší přibližně o 10 %." <= Co to je sakra za větu? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.