Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Společná 14nm strategie Samsungu a GlobalFoundries vyšla, Apple už objednává

Strategické spojení sil v přípravách na 14nm výrobu, na kterém se firmy Samsung s GlobalFoundries dohodly počátkem roku, se vyplatilo. Apple již oběma zadal objednávky na výrobu příští generace SoC.

V polovině dubna jsme přinesli zprávu, podle které dala GlobalFoundries vývoj vlastní verze 14nm procesu (14nm XM) k ledu a dohodla se se Samsungem na využití jeho varianty procesu. Licenční smlouva byla výhodná pro obě společnosti v tom, že vzájemnou kompatibilitou mohou oslovit více zákazníků a pro GlobalFoundries znamenala i zkrácení času vývoje, protože Samsung byl s přípravami mírně napřed. Vraťme se k ústřední informaci původní dubnové zprávy:

„GlobalFoundries a Samsung, které doposud pracovaly na 14nm odděleně, se dohodly své úsilí sjednotit a nabídnout ve svých továrnách jeden proces, aby zákazník, jehož požadavky přesahují kapacity jednoho z výrobců, mohl expandovat i k druhému a nepřecházel ke konkurenci (tou je především TSMC, případně Intel). Není třeba žádných složitých úvah, aby vyšlo najevo, že tím obě firmy míří především na Apple, který může po dlouhá léta fungovat jako stabilní zdroj příjmů.“

Uteklo pouze šest týdnů a strategie obou firem podle informací od zdrojů DigiTimes přináší ovoce. Apple si již objednal kapacity pro 14nm proces u obou firem. Protože potřebuje rok od roku vyšší objemy procesorů (SoC) pro smartphony a tablety, přestávala pro ně nabídka Samsungu a GlobalFoundries být zajímavá - jejich samostatné výrobní kapacity nestačily na pokrytí poptávky. Stále častěji se proto Apple obracel na TSMC a teprve pokud tchajwanský gigant nestíhal, došlo i na Samsung či GlobalFoundries. Takové paběrkování nebylo pro tyto výrobce nejvýhodnější, ale s ohledem na omezené kapacity výroby a rostoucí objemy objednávek nedokázaly Apple zaujmout ani nižšími cenami za wafer, než si účtuje TSMC.

GlobalFoundries, Drážďany, se připravuje na spuštění 14nm FinFET výroby pro Apple na rok 2015

Sjednocení výrobního procesu znamená, že Apple nepotřebuje návrh čipu přizpůsobovat dvěma různým výrobcům dvakrát, takže lze výrobní kapacity Samsungu a GlobalFoundries nahlížet jako na jediného dodavatele. Krom Applu uvítala toho rozhodnutí i AMD, která ke GlobalFoundries postupně přesunula výrobu APU a totéž by ráda učinila i s GPU (prvním z větších grafických čipů vyráběných u GlobalFoundries má být podle oficiálně nepotvrzených informací GPU Tonga, výkonnostní nástupce Radeonů R9 280/280X).

14nm proces Samsungu (podobně jako 14nm XM GlobalFoundries a 16nm proces TSMC) jsou v podstatě obdobou toho, co dříve TSMC nabízela pravidelně a co označovala jako half-node. Nejde o nový proces v pravém slova smyslu, výroba bude probíhat na upravených 20nm linkách a v mnoha ohledech fakticky jde o výrazně vylepšený (ale stále 20nm) proces. Oproti stávajícímu 20nm procesu přinese 15% snížení plochy jádra a k tomu buďto 35% snížení spotřeby (při stejných taktech), nebo 20% zvýšení taktů/výkonu (při stejné spotřebě). Výroba 14nm SoC pro Apple bude zahájena v roce 2015.

Diskuse ke článku Společná 14nm strategie Samsungu a GlobalFoundries vyšla, Apple už objednává

Sobota, 5 Červenec 2014 - 23:13 | trodas | Je blbé, že rozměr je stále 20nm a vydává se to...
Pátek, 4 Červenec 2014 - 01:43 | BTJ | []

Zobrazit diskusi