Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple A8 z iPhone 6 vypadá na 2GHz dvoujádro

Apple nejde cestou mnoha jader jako ostatní výrobci, ale snaží se držet jejich počet na nutném minimu a zvyšovat efektivitu i takty. Nejinak tomu bude s nadcházející generací…

S iPhony šesté generace bývá spojován procesor A8, ale jistou dobu se v neoficiálních specifikacích objevovalo prosté konstatování „rychlejší procesor“, což mohlo budit dojem, že A8 nebude hotový včas a minimálně menší z modelů šesté generace ponese vylepšený A7.

A7-Chip

Nakonec jde ale s A8 vše podle plánu a podle čínských zdrojů jím iPhone 6 skutečně bude vybavený. 20nm 64bit SoC je vybaven dvěma procesorovými jádry, která běží zhruba na 2 GHz, což je 50% zrychlení oproti současnému 1,3-1,4GHz A7 (28nm).

mikrosnímek čipu Apple A7 od chipworks, A8 se v procesorové konfiguraci nebude výrazně lišit

Očekává se, že ~2 GHz nebudou stropem, verze chystaná pro iPad by měla běžet ještě o třetinu rychleji. iPhone 6 ve 4,7” provedení, přinese krom nového procesoru tenčí provedení, oblejší hrany displeje i lepší integrovaný fotoaparát. K vydání dojde prvděpodobně na samém konci léta, ve druhé třetině měsíce září.

Jen o pár měsíců později bude následovat větší 5,5” model, jehož bonusem má být (krom větší úhlopříčky) nabídka 128GB úložiště a fotografického modulu s podporou optické stabilizace.

Připomeňme, že 20nm procesor A8 vyrábí pro Apple především TSMC, přičemž pokud nebudou její kapacity stačit poptávce, vypomůže Samsung. Primárním dodavatelem další generace, 14nm A9, se pak stanou GlobalFoundries se Samsungem, kteří pro ulovení tohoto „kšeftu“ spojili síly i výrobní kapacity formou sjednocení 14nm výroby. Situace se ale ještě může zamotat, do hry tentokrát vstoupil i Intel s vlastním 14nm procesem - jen těžko říct, zda dokáže Applu udělat zajímavou nabídku i po finanční stránce.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple A8 z iPhone 6 vypadá na 2GHz dvoujádro

Žádné komentáře.