Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple má trojsnímačový RGB fotomodul pro telefony

Apple Rgb Fotomodul Patent 03
Apple pracuje na fotomodulu pro smartphony, který by měl mít lepší barvy a nižší šum. Patentované řešení připomíná původní Foveon, dichroická zrcadla Nikonu i koncept 3CCD.

Pojďme se nejdřív trochu zorientovat v základním schématu (níže). Na nákresu vlevo je mobil s naznačenou orientací fotomodulu. Samotný modul (vpravo) je v telefonu umístěný naležato (tzv. periskopové řešení), aby zbytečně nezvyšovalo tloušťku. Pokud mě paměť neklame, jako první tento koncept začal v konzumní sféře používat Panasonic na ultrazoomu TZ1. Princip je jednoduchý: část objektivu (zde jen první čočka) je umístěna standardně, pak následuje zrcadlo nastavené pod úhlem 45° a teprve pak následuje zbytek optiky, který se v tomto případě stará i o zoomování.

Apple Rgb Fotomodul Patent 01

To zajímavější teprve přijde: Za posledním členem optiky není snímač, ale speciální box, který rozděluje světlo na R/G/B složky a každou z nich zachycuje samostatným snímačem. Oproti Bayerově konceptu, který ~2/3 světla zahodí (odfiltruje) je zachyceno ~3× více fotonů.

Apple Rgb Fotomodul Patent 04

Systém využívá hranoly, které část spektra propustí, část odrazí. Hranoly mají specifickou povrchovou úpravu, takže fungují jako dichroická zrcadla. Jeden typ povrchu rozděluje spektrum v jedné vlnové délce, druhý v druhé. Tím je kompletní spektrum rozděleno na tři části, z nichž každou zachycuje jiný snímač. Krom separace na RGB složky zmiňuje patent i možnosti dalších konfigurací - CYGM, RGBE aj.

Apple Rgb Fotomodul Patent 05

Toto řešení částečně připomíná kamerové 3CCD využívající optického hranolu, částečně patent Nikonu na dichroická zrcadla (která jsou ale na rozdíl od tohoto integrována na úrovni snímače pro každý pixel) a částečně úplně první generaci plnobarevného foťáku společnosti Foveon, který rovněž využíval tří samostatných snímačů (tento koncept ale v roce 1999 Foveon nahradil plnobarevným křemíkovým snímačem tak, jak jej známe nyní).

S jistotou můžeme říct pouze to, že Apple vyvinul technologii pro plnobarevné snímání a má ji patentovanou. Zda či kdy se odhodlá ke komerčnímu nasazení, záleží už jen na jeho rozhodnutí. Pokud se tak stane, pravděpodobně to nedokáže utajit - analytické firmy, které činnost Applu bedlivě sledují, jistě zaregistrují, pokud by se začal shánět po specifických komponentech v množství odpovídajícím sériové výrobě.

Diskuse ke článku Apple má trojsnímačový RGB fotomodul pro telefony

Středa, 25 Březen 2015 - 18:45 | Laco Nagy | sony DSC-T5 tiez mal L-kovu kontrukciu,...
Středa, 25 Březen 2015 - 16:47 | Magy357 | Ja by som to komentoval ze: Konecne! Kombinacia...
Středa, 25 Březen 2015 - 13:04 | no-X | Díky! :-)
Středa, 25 Březen 2015 - 13:00 | jm1 | Minolta DiMAGE X: http://www.dpreview.com/...
Středa, 25 Březen 2015 - 10:07 | De | Dobře okopírováno :D

Zobrazit diskusi