Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fotí váš iPhone 5 růžové fleky? Držíte ho špatně, tvrdí Apple.

apple iphone 5 flare
Po kauze zvané „antennagate“ přichází „purplegate“. Fotografie z nového iPhone 5 totiž kazí výrazné fialové fleky, flares. Apple opět vzkazuje uživatelům, aby se iPhone naučili držet pořádně…

Co jsou flares (odlesky) asi není třeba sáhodlouze vysvětlovat, předpokládáme, že většina našich čtenářů někdy něčím fotografovala. Objektivy jsou tvořené soustavou čoček, které mají lesklé povrchy a vzájemným odrazem světla mezi nimi (případně mezi čočkami a digitálním snímačem) dochází ke vzniku známých obrazových artefaktů.

Ty se samozřejmě u jednotlivých zařízení liší - především v závislosti na konstrukci a antireflexní úpravě objektivu. Uživatelé mobilního telefonu Apple iPhone 5 je však pozorují „ve vyšším než malém množství“. Ve většině snímků, kde je alespoň náznak protisvětla nebo světelného zdroje, se fialové odlesky vyšší či menší měrou projevují.

apple iphone 5 flare sample
Apple iPhone 5 - ukázka extrémního fialového flare v protisvětle

V případě iPhone 5 se tento artefakt objevuje poněkud více, než by bylo zdrávo, a tak četné diskuse tlak ze strany uživatelů i novinářů přiměly výrobce k oficiálnímu vyjádření:

„Většina malých fotoaparátů (včetně těch integrovaných v každé generaci iPhone) může vykazovat určitou formu flare (odlesků) u krajů záběru, pokud jsou mimo záběr nějaké zdroje světla. To se může stát, když je zdroj světla lokalizován pod určitým úhlem (obvykle mimo záběr), a pak způsobuje odlesky od povrchů uvnitř fotomodulu na digitální snímač. Pokud aparát natočíte tak, abyste změnili úhel, pod kterým světlo dopadá, nebo zastíníte objektiv rukou, mělo by dojít ke snížení nebo eliminaci tohoto efektu.“ - Apple

Dozvídáme se v podstatě, že iPhone 5 nevykazuje nic, čím by netrpěly předešlé generace nebo ostatní mobilní telefony. Uuživatelům je doporučeno držet smartphone pod jiným úhlem, případně druhou rukou imitovat sluneční clonu.

iphone 4 flare vs iphone 5 flare

Co k tomu říct. Jak je patrné ze srovnávací ukázky výše, je zřejmé, že flares se skutečně nevyhnuly ani předchozí generaci iPhonů. Přesto musí být každému (a to hlavně Applu) jasné, že stížnosti uživatelů se netýkaly obecné existence flares, ale jejich konkrétní extrémní fialové podoby, kterou vykazuje iPhone 5.

Mnozí majitelé nového telefonu čekali, že Apple ohlásí nějakou výměnu, případně softwarové řešení (pokud by situace bya řešitelná touto cestou), nebo alespoň vysvětlí, proč k tomuto problému došlo. Nestalo se tak, alespoň prozatím. Právě teorií, které řeší, jak tyto enormní fialové skvrny vznikají, je celá řada. Nejčastěji se objevují tyto čtyři:

  • safírové sklo
  • chybějící antireflexní vrstva na některém povrchu
  • blooming snímače
  • chybějící UV filtr

Podle našeho názoru jsou tři první teorie mimo mísu, stručně vysvětlíme proč: Safírové sklo - byť má mírně odlišné optické vlastnosti - by samo o sobě nemělo vytvářet (d)efekt, který je patrný ze snímků. Ten musí vznikat na optické soustavě jako takové. Chybějící antireflexní vrstvy by se jistě projevovaly výraznými flares, ale ty by nebyly zabarvené - stejně jako odraz od běžné skleněné tabule není zabarvený. Barevné nádechy dal klasickým odleskům (historicky) až právě nástup antireflexních vrstvev, které potlačují odraz světla pouze v určitém rozmezí vlnových délek.

Blooming snímače jako zdroj konkrétně fialových skvrn lze vyloučit rovněž a to hned ze dvou důvodů. Blooming je jev, který nastává, pokud dojde k lokální přeexpozici. Fotodiody snímače jsou přeplněné a „přetékají“ do sousedních. Tento jev tedy vzniká na úrovni snímače (tedy až pod bayerovou maskou, která z barvoslepého snímače dělá barevně vidící) a tudíž se blooming u klasických snímačů nikdy nemůže projevovat barevně, vždy jen jasově. Druhým důvodem pak je, že se tyto flares projevují i v případech, kdy ve snímku nejsou přepaly (a naopak se neprojevují kolem některých přepalů).

Jako nejpravděpodobnější se jeví teorie kolem UV spektra. Pokud se totiž před objektiv iPhone 5 umístí fotografický UV filtr, jsou rázem projevy flares podobné jako u starších modelů, tedy bez výrazné fialové části. To znamená, že buďto ve fotomodulu UV filtr chybí, nebo je použit nevhodný (buďto slabý, nebo s příliš úzkým spektrálním rozsahem).

apple iphone 5 flare samples
Ukázky odlesků s Apple iPhone 5

Dokážeme si dobře představit například situaci, že některý z povrchů (ať již čočky nebo snímače) nese antireflexní vrstvu, která je navržená pro viditelné spektrum a nepotlačuje odraz UV paprsků. To je u aparátu, který má pracovat ve viditelném spektru, v pořádku. V soustavě by ale neměl chybět prvek, který by příslušnou část UV záření odfiltroval, zkrátka odříznul. Možná tam nějaký je, ale není sladěný s použitým antireflexem - každopádně se na snímač dostává část spektra, která by na něj dopadat neměla. Konkrétní bayerův filtr ji navíc propouští, a tak ji fotodiody „vidí“.

Jsme upřímně zvědaví, jak tohle Apple bude řešit. Nemyslíme, že by skončil u výše uvedeného tvrzení a dál se tvářil, jako když problém neexistuje. Dokážeme si představit, že přijde s podobnými produkty jako v kauze antennagate - například nalepovacím UV filtrem či sluneční clonou. Vytvořit by mohl i aplikaci (či algoritmus), který adaptivně fialové fleky najde a desaturuje (kvalita ale nemůže být příliš uspokojivá - co bylo ve snímku flekem překryto, už žádný algoritmus nedomaluje).

Po hardwarové stránce by samozřejmě nejlépe pomohl integrovaný UV filtr - zda a kdy se tak stane, případně jestli Apple bude měnit doposud prodané kusy, však zatím není jasné.

Diskuse ke článku Fotí váš iPhone 5 růžové fleky? Držíte ho špatně, tvrdí Apple.

Pátek, 12 Říjen 2012 - 14:19 | Richmond | A kolik tam toho hliníku je? Úplně stejně jako na...
Pátek, 12 Říjen 2012 - 00:51 | DRK | Možná, ale problém je že asi rok jsem rozhodně...
Pátek, 12 Říjen 2012 - 00:49 | DRK | Hliník je o dost těžší nežli plast, pokud budu...
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 18:50 | Richmond | Jasně, hliník a sklo je rozhodně hnusnější a méně...
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 18:22 | Richmond | drk22 | 09.10.2012 - 09:25 V čem je iphone 5...
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 18:14 | Richmond | Reakce byla na pana Ježka. Každopádně se nám tu...
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 18:01 | Richmond | Prakticky jste provedli to samé, ne sice v jednom...
Středa, 10 Říjen 2012 - 12:42 | Apache Sixtyfour | Mám doma MacBook Air za 1300.- € a kľudne ti ho...
Středa, 10 Říjen 2012 - 01:52 | Solitary | Lzes, predchudce a ani jine (konkurencni) mobily...
Úterý, 9 Říjen 2012 - 23:27 | DRK | Design je o vkusu tam se o něčem jako "...

Zobrazit diskusi