Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple zastavil prodeje 5K LCD, kterému vadí Wi-Fi

Panuji nazory, casto od respektovanych odborniku (ale prevazuji ruzni tree-huggers, to je fakt), ze dlouhodobe vystavovani EMG zareni ve frekvencich typickych pro WiFi provoz je rizikove. Bral jsem to vice mene s rezervou - zavisi v jake intenzite, jaky panuje provoz na dane frekvenci, ale - neco na tom bude.

Kazdopadne - intenzita klesa s druhou mocninou vzdalenosti. Ale podle toho co jsem ziskal z ruznych zdroju chci mit jak mobil, tak router dlouhodobe minimalne 2-3 metry od tela..

A tesi mne, ze si silu signalu muzu regulovat - at uz automaticky skriptem (jestli je nekdo vubec pripojeny) nebo jan tak ruco. Rozdil 20dB plny vykon-minimum to je ~100x rozdil v intenzite EMP jestli to spravne pocitam - alespon ze strany routeru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak telefonujete s mobilem 2-3 m od těla? Promlouváte k němu na dlouhé selfie tyčce? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bt?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bt beha na 2.4 ghz stejne jako wifi, tim by si moc nepomohl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

rozdíl je akorát v tom, že typický bt headset class 2 má vysílací výkon 2,5 mW, o 2 řády méně než Wifi (200mW)a o 3 řády méně než GSM (2000 mW). Taky volám pouze z BT headsetem, už třeba jenom proto, abych tu obrovskou placku furt držet u ucha :-)

K rušení wifi a bt by nemělo docházet, BT si adaptivně zvolí vysílací kanál/vysílací frekvenci, která je v blízkém okolí několika metrů volná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konečně racionální přemýšlení :)

Asi před deseti lety jsem se o tom snažil něco přečíst, ale ve světě mobilů je jakákoli kniha zastaralá. Popisovali tam v tabulce telefony, které už nebyly aktuální, ale zřejmé z toho bylo, že vysílací výkony se snižují. Na druhou stranu asi byly všechny nad ty 2W, to už si nepamatuji.

Dneska je v mobilu vysílačů daleko víc, a s tím kromě výkonu přichází velké spektrum frekvencí. Ale stejně si myslím, že vadit může hlavně to zahřívání pohlcováním, a pokud vám na mozek krátkodobě působí relativně rozprostřeně 1W (méně než polovina celé vlnoplochy), nemůže to kdovíjak vadit.

Ten trik s BT handsfree je pěkný nápad. Pak i volací deska místo telefonu dává smysl. Asi si ho zase pořídím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to slozitejsi. 2W je maximum a to jeste jen pro GSM 900. Napr. GSM 1800 uz ma maximum jen 1W a UMTS a LTE jede, obvykly terminal, na 23dBm tedy 200 mW. Navic to jsou max. hodnoty. Jen puvodni GSM pred rokem 2000 nemelo power control. Dnes uz je vsude power control a to i behem pagingu.
Pocti si v 3GPP TS 05.05 (GSM), 3GPP TS 25.101 (UMTS) a 3GPP TS 36.101 (LTE). Z praxe, realne zarizeni visilaji spis min vyuzivajici maximum mozne tolerance...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existují prodlužovací audio kabely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to jako problém neviděl. Každé zařízení je limitováno maximálním vyzářeným výkonem, který musí splňovat hygienické normy, takže ani router ani mobil nevyzařuje takový výkon, aby člověku jakkoli ublížil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna u wifi umí většina routerů vysílat na vyšším výkonu, než česká legislativa dovoluje. Proto si v administraci volíte zemi.

Pokud zvolíte jinou zemi, může jít najednou vybrat vyšší vysílací výkon. Bohužel těhle návodů je plný internet, takže takové routery jsou běžně k potkání (a jeden seznam SSID najdete třeba na stránce metereologických radarů). ISP to moc nedělají, jde tam o pokutu (konkurence vás práskne ráda, protože jí zasíráte pásmo). Aby to fungovalo dobře, musíte adekvátně zvednout výkon na obou stranách - to frikulíni neumí/nevědí, takže zasírají pásmo ještě zbytečně.

A to nemluvím o tom, co se stane, když použijete směrovou anténu a na regulaci výkonu se vykašlete. To můžete jít taky do stonásobků. V domácnostech běžná věc (ale ne tak brutální, tam jde o jednotky dbm).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím uživatelky nastavitelným country code pro WiFi je to hodně složité. Zjednodušeně takové zařízení porušuje starou R&TTE (1999/5/EC) směrnici a též i novou RED (2014/53/EU) směrnici. Takové zařízení nesmí být uváděno a prodáváno v EU státech. Prodejce/distributor takového zařízení může teoreticky dostat pokutu až do výše 20M CZK. Ale jak víme realita je trochu jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to já vím, já mluvím o normálním použití dle specifikací. Je jasné, že když si to někdo vytuní anténou s vysokým ziskem a ještě vysílačem z číny, co má výkon brutálně nad limity normy, tak je to něco jiného, ale i tak nevěřím, že by to mělo nějaký zdravotní efekt.

Pokud je mobil a wifi v normě, tak prakticky nehrozí žádné riziko.

V případě mobilu je sice anténa hned u hlavy, ale výkon je tak malý a přerušovaný, že nemá žádný efekt. Jen fénování si hlavy 5 sekund ji ohřeje x řádově víc, než by kdy mobil dokázal.

Co se týče wifi, tak ta hlavně vyzařuje do prostoru dle své vyzařovací charakteristiky, která je u běžných routerů všesměrová nebo mírně směrová, ale výkon se s rostoucí vzdáleností rozptyluje do větší plochy a tím klesá exponenciálně. Takže výkon, který dopadne na člověka na jednotku plochy je naprosto minimální.

Docela dobře je to rozebrané v tomto článku:

http://www.szu.cz/tema/pracovni-prostredi/zdravi-a-mobilni-telefony

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

teda ale srovnavat ohrev pomoci mikrovln wifi/gsm a fenem je fakt hodne pritazeny za vlasy.
ale udelejte si sam vlastni pokus dejte do mikrovlnky ohrat talir polevky a druhej talir fenujte fenem, schvalne co ohreje polevku driv a s jakou ucinnosti. nehlede na to ze fen zere vetsinou 2x tolik

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:) k tomu jen doplnit jeste rozdilny princip ohrevu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to přitažené za vlasy. Tím jsem chtěl říct, že mobil neohřeje hlavu vůbec (bez ohledu na princip ohřevu), pokud se bavíme o jediném možném efektu mikrovln na lidskou tkáň, což je právě ohřev. Proto ve srovnání třeba s fénem, který samozřejmě ohřívá od povrchu a ne objemově, jako mikrovlny (nejsem hlupák, který neví o čem mluví), je výsledný efekt i v případě fénu, či jiného zdroje tepla mnohem výraznější v lokálním ohřevu tkáně, než by kdy došlo v případě mobilu...takže tak...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rizika el.mag vlnění jsou velmi dobře zmapována a jsou exaktně změřena. Limity jsou nastaveny hluboce hluboce pod možností nějakého ovlivnění. Za posledních 50let byl objeven pouze jeden nový druh ovlivnění člověka el.mag zářením.. a to nepřímým: psychosomatickým vlivem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím o odkaz na studii, zajímá mě to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusim to najít, byla to velmi zajímavá přednáška nějakého cz vědce.
mezitím zkus: http://elektro.tzb-info.cz/13319-ucinky-elektromagnetickeho-pole-na-lids...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předem říkám, že s jistotou nevím, ale četl jsem studii, kde autoři popisovali vliv GSM a WiFi vysílání na poruchy pozornosti. Neřešili dlouhodobé působení (po 10 letech telefonování rakovina, bu bu bu...), ale pouze to, že el. mag. rušení od blízkých vysílačů může ovlivnit schopnost soustředění, zapamatovávání, u některých citlivějších jedinců může způsobovat různé bolesti hlavy, migrény atd...

To, co mi z toho vyplývá je především závěr, že to není jednoznačné.

Ano, po desítkách let telefonování milionů lidí se asi dá říct, že riziko je vzhledem k užitku malé. Ale to by se dalo říct o kdečem (olovo v pájce, hliník v kosmetice, rtuťové páry v zářivkách...)

(sorry jako - ale odkaz bohužel nemám, je to už nějaký čas, co jsem to četl)

> Tomáš Kocourek: ...Každé zařízení je limitováno maximálním vyzářeným výkonem, který musí splňovat hygienické normy...

Jenomže hygienické normy předpokládají určitý způsob používání. Pokud si například někdo umístí router v ložnici a na nočním stolku u hlavy bude mít odložený telefon, nebo bude telefonovat několik hodin v kuse, ne jen desítky minut, tak už bych si dovolil hodně pochybovat o tom, že je to pořád ok.

> Tomáš Kocourek: Pokud je mobil a wifi v normě, tak prakticky nehrozí žádné riziko....

Přesně, _skoro žádné_ riziko.

> PV: ...Jak telefonujete s mobilem 2-3 m od těla?...

Já osobně používám drátová sluchátka, ale převážně proto, že
a/ chci mít při telefonování volné ruce, často sedím u stolu a pracuji během hovoru na PC
b/ mi drát nevadí
c/ je to spolehlivější než další vysílačka, bez latencí, bez příp. vlivu rušením okolních vysílaček ve stejném pásmu
d/ fakt nerad řeším baterie v dalším elektronickém krámu, podobný přístup mám i k bezdrátovým myším a klávesnicím
e/ jednou za rok ukroucený drát nemám problém nahradit novým, půl hoďky s páječkou a jede se dál (plus pár sluchátek v zásobě)
f/ je to levnější než BT sluchátka (dokud nějaký kretén neodstraní z telefonu 3.5mm jack, že?)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.