Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU Richland je v distribuci, Kaveri bude následovat ještě letos

AMD Fusion APU 2
Pro chaos kolem OEM Radeonů HD 8000 unikla pozornosti jedna zajímavá a hlavně oficiální informace. S nabídkou APU to pro letošní rok vypadá velmi dobře, AMD vydá dokonce dvě generace výkonných modelů.

Jiste si vzpomenete na apokalyptické scénáře, které se začaly šířit internetem poté, co z roadmapy pro rok 2013 zmizelo APU Kaveri a procesor Steamroller. Ve skutečnosti AMD s vývojem desktopových procesorů neskončila, jen mezi Kaveri a Trinity umístila ještě jednu generaci: Richland.

Richland

Co je Richland, se stále úplně neví, parametry chybějí. Víme jen, že procesorová část staví na Piledriveru. Grafická může vycházet z architektury GCN (Radeony HD 7000 / HD 8000). Vzhledem k nedostatku informací asi nikdo neočekával, že by Richland mohl být dávno hotový, čipy vyrobené a odeslané partnerským výrobcům, jak nyní AMD potvrzuje.

AMD roadmap 2013 Richland Radeon HD 8000

Nečekáme sice, že by se mohly v nejbližší době objevit na retail trzích, ale OEM výrobci by je v rámci mobilní sféry mohli zaintegrovat do modelů, které půjdou na trh ještě v tomto kvartálu. Podle AMD nabídne grafický výkon o 20 - 40 % nad Trinity. Taková konstatování (byť podložená nějakým měřením) je obvykle třeba přeložit do běžného jazyka odečtením ~10 %. Oproti Trinity přinese Richland i vyšší energetickou efektivitu, což v mobilním segmentu znamená vyšší výdrž baterie.

Kaveri

APU Kaveri, jakožto 28nm kříženec procesoru Steamroller a grafických jader GCN, by se měl do distribuce dostat v druhé polovině letošního roku. To může znamenat uvedení v rámci podzimní „back to school period“, případně předvánoční prodeje, ale i zahájení distribuce před svátky s uvedením v lednu 2014. Ať tak či tak, o Kaveri (a tedy i Steamrolleru) do konce roku uslyšíme. 

Kabini

I když je Kabini nástupce platformy Brazos 2.0, kterážto cílila hlavně na netbooky, budou primárním určením Kabini spíše ultrathin notebooky. Původně měla tento segment obsadit hlavně 18-25W Trinity, ale nízký zájem o celý segment Ultrabooků a ultrathinů ukázal, že stávající cenová relace není pro uživatele lákavá. AMD zřejmě doufá, že použití levnějšího procesoru umožní oslovit zákazníky, kteří by odlehčenou konstrukci notebooku uvítali, ale odmítají za ni dávat prémiové příplatky.

AMD Kabini ilustrace

Podle interních testů AMD dosahuje Kabini o více než 50 % vyššího výkonu v aplikaci PC Mark Vantage, což odráží především potenciál čtyř procesorových jader Jaguar. Čistě grafický výkon zatím zveřejněn nebyl.

Temash

Jako určitý derivát Kabini optimalizovaný pro nižší spotřebu můžeme vnímat Temash, APU pro tablety a podobná ultramobilní řešení. AMD je na Temash značně pyšná, prezentuje ho jako nejvýkonnější tabletový procesor (SoC) na trhu, který nabízí dvojnásobek grafického výkonu oproti čipu Hondo.

Zdroje: 

AMD (oficiální tiskové zprávy)

Diskuse ke článku APU Richland je v distribuci, Kaveri bude následovat ještě letos

Žádné komentáře.