Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ARM Mali-Cestus je nový čipset pro 4k / VR éru

02 Mpg Display Arch Ozkurt 03 B
Nové jádro řadiče displejů míří do sféry 4k videa, resp. VR. Samo o sobě obslouží displeje až po UltraHD rozlišení.

Mali-Cestus, nejnovější počin ARMu, má stavět na zbrusu nové architektuře. Hlavní devizou je, že odebere výpočetní úkony související se zobrazením z hlavního CPU a GPU. Tisková zpráva se ohání pojmy jako UltraHD obsah, HDR, 4k zobrazení či VR. Můžeme se ale na něj dívat i prozaicky, a sice jako na řešení, které evolucí dostalo vyšší výkon a flexibilitu.

Zajímavostí pro výrobce, kteří naskočí do programu možností upravovat si vlastní ARM jádra, je skutečnost, že Mali-Cestus obsahuje i rozhraní pro koprocesor, aby tak bylo výrazně snadnější případné modifikace připojit k existující funkcionalitě.

Z hlediska sestavení obrazu na výstupní displej podporuje Mali-Cestus až 8 kompozitních vrstev, přičemž je možné je rozdělit mezi dva displeje. Programování osy Z (tedy hloubky ve scéně) je plně flexibilní. Video vrstvy mohou být až čtyři.

Nechme se překvapit, jaké nové smartphony využijí možnosti 4k displeje o až 120Hz refreshi s až 90 snímky obrazu. Měli jsme tu v minulosti počiny od Sony, ale třeba právě první Xperia Z sice měla UltraHD displej, nicméně v UltraHD fungovala jen pro video / fotky, vše ostatní jelo ve FullHD. Mali-Cestus toto principielně řeší.

Tagy: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ARM Mali-Cestus je nový čipset pro 4k / VR éru

Žádné komentáře.