Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASRock má čelní panel ze SATA Express na USB 3.1

Ze SATA Express se možná jednoho dne vyklube zbytečné rozhraní, které jen zabírá spoustu místa na základních deskách. M.2 z toho vzejde vítězně a díky ASRocku si skrze SATA Express budete moci vytáhnout alespoň USB 3.1 na čelo své PC skříně.

Když se o tom, co se nakonec jmenuje SATA Express, objevily první náznaky, vypadalo to slibně. Jenže to byla doba kdy jsme měli buď 6,0Gbit/s SATA, nebo 6,0Gbit/s mSATA a nic jiného (megadrahá PCI Express SSD nepočítám). Ale než se rozhraní překlopilo do finální podoby, zrodilo se jak PCI Express 3.0, tak M.2 slotík a do něj vyvedené čtyři tyto linky. Efektivnějším řešením pro připojení SSD se tak rozhodně stává M.2, které nevyžaduje žádné kabely (ani datové, ani napájecí) a žádné šasi pro SSD. Navíc v současné podobě PCI Express / NVM Express nenabízí SATA Express nic, co by stálo pořádně za řeč. Pro mě osobně se labutí písní pro tohle rozhraní stala na jedné výstavě někdejší prezentace tohoto tehdy finalizovaného rozhraní, kdy SATA Express předváděl Western Digital za pomoci klasického pevného disku.

Kdysi jsem fandil Thunderboltu, ale postupem času bylo stále jasnější, že masové rozšíření jej nečeká, protože je tu dostatečně dobré a v mnoha ohledech lepší rozhraní. Kdysi jsem fandil DisplayPortu (a i dnes jej považuji za vůbec nejlepší běžně používané rozhraní), ale od začítku bylo jasné, že proti HDMI ve spotřební elektronice neprorazí. Stejně tak jsem doufal v inovaci SATA, ale ta přišla příliš pozdě, navíc není elegantní (velké konektory, příliš mnoho kabelů) a tak pokud se rozšíří, budu velmi překvapen.

Přesto však současné desky SATA Express nabízející mohou být dobře využity. Nový panel od ASRocku totiž používá SATA Express jako zdroj datových linek pro svůj člení panel, který nabízí USB 3.1 řadič s vyvedenými dvěma konektory: jeden typu A a jeden typu C. Tento panel plánuje ASRock dodávat s vybranými deskami platformy Intel Skylake.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASRock má čelní panel ze SATA Express na USB 3.1

Pondělí, 8 Červen 2015 - 15:53 | ANDREW | nevim jak u ostanich desek ale u Z97-C je volba...
Pondělí, 8 Červen 2015 - 11:30 | Sherrak | Možná to konečně trochu k něčemu bude, ale...
Pondělí, 8 Červen 2015 - 10:15 | Max Devaine | Je to tak, sám jsem to i uvedl v komentáři, ale...
Pondělí, 8 Červen 2015 - 09:43 | Pety | Článek mluví o HDMI ve spotřební elektronice....
Pondělí, 8 Červen 2015 - 07:44 | Max Devaine | Mně přijde, že máme v práci více DisplayPort...

Zobrazit diskusi