Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vesuv pod vodou, aneb Asus chystá duální Ares III

Radeon Vesuvius, který má být postavený na dvojici čipů Hawaii, je podle původních zpráv chystaný na letošní léto. Na vlastní verzi pracuje i společnost Asus, jejíž extrémní Ares III má již hotové PCB…

Informace o duální grafické kartě Vesuvius se dvěma GPU Hawaii se objevují útržkovitě od loňského listopadu. AMD se prozatím k tomuto tématu nevyjadřuje, od Asusu ale pár informací uniklo, tak se na něm v krátkosti pojďme podívat.

I přesto, že řešení ponese dvě 512bit GPU, by mělo být postavené na jednom PCB. Budeme-li informacím z Číny věřit, půjde o jedno z mála 2× 512bit nesendvičových řešení. Asus kartu plánuje uvést jako limitovanou edici, což naznačuje použití plně aktivních GPU (2× 2816 stream-procesorů a 2× 64 ROP), která pravděpodobně budou přetaktovaná již v základu. Karta ponese 4 GB GDDR5 na čip, tzn. 8 GB celkem.

PCB Asus Ares II s dvojicí 384bit GPU Tahiti - PCB Ares III s 512bit čipy bude patrně ještě komplexnější

Stejně jako u předchozí generace (na snímku v úvodu), Asus Ares III, se předpokládá použití vodního (resp. kapalinového) chlazení. Vzduchové by s ohledem na TDP karty ~500 wattů neponechávalo rezervy pro přetaktování. Lze předpokládat, že se s novinkou Asus oficiálně pochlubí na Computexu začátkem června. Pokud se tak stane, může se karta dostat do prodeje zhruba 4-8 týdnů poté.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Vesuv pod vodou, aneb Asus chystá duální Ares III

Žádné komentáře.