Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Novinky u AU Optronics: zakřivené 4k TV i dosud největší AMOLED pro phablety

Na výstavě v Číně představuje AUO celou řadu nových produktů od 5,7palcového AMOLED s WQHD rozlišením až po 65palcový zakřivený UltraHD LCD displej.

Novinky samozřejmě zamíří v dohledné době do produktů mnoha výrobců. Vystavovány byly na China Information Technology Expo & China Optoelectronics Display Expo 2014 (CITE & CODE 2014) v Shenzhenu koncem minulého týdne.

Výrobce u 4k, tedy přesněji UltraHD LCD panelů hovoří o širokém gamutu, který přesahuje 100% pokrytí barevného prostoru NTSC. Úhlopříčky sahají od 42 po 65 palců, do větších se zatím AU Optronics nepouští. Vedle nich ale představila i zakřivené displeje pro profesionální monitory, postavené na AMWA technologii. Ty mají úhlopříčky 27 a 32 palců plus pokrytí 100 % barevného prostoru sRGB. Určeny jsou mimo jiné také pro medicínské využití, herní monitory či průmyslové použití. Rozlišení neuvedeno, lze předpokládat, že jeden (ten menší) z monitorů bude mít 2560 body na šířku (o LCD panelech s nějakým nadstandardním dpi by se jistě výrobce rozepsal konkrétněji)

Kromě křivosti ale nelze říci, že by nové panely vybočovaly z obvyklé nabídky, zato nový 5,7palcový displej pro smartphony či phablety (kam lze tuto úhlopříčku jistě též zařadit) vyniká. Při rozlišení 2560×1440 bodů jde totiž o nejjemnější AMOLED, a to konkrétně s hustotou 513 ppi.

Pro mobilní a ultramobilní přístroje tu pak máme supertenký 5palcový HD720 multitouch AMOLED s tloušťkou pouze 0,57 mm. Dotyková vrstva zvládne současně 10 prstů. Dalším produktem je pak 1,6palcový AMOLED pro wearables (jak se tohle vlastně překládá? „Nositelnost(i)“?), nějž se AUO pochopitelně zaměřila na co nejnižší spotřebu.

Displejem do opravdu drsných podmínek je 12,3palcový AHVA LCD určený primárně pro použití jako informační panel. Disponuje rozlišením 1920×720, vysokým jasem (bez bližšího upřesnění) a co je důležité: rychlou odezvou i při nízkých teplotách. Jak známo, displeje typu LCD, tedy z tekutých krystalů, mají být tendenci velmi líné až nefungující při nízkých teplotách, tento nový panel od AUO se tomuto pravidlu vymyká, pracuje nejen za vysokých teplot (klidně někde na poušti, jak AUO konstatuje), ale i za teplot až -30 °C. Displej je navíc vybaven speciální laminační vrstvou, která výrazně snižuje odlesky na povrchu, to kvůli použití například v dopravních prostředcích, kde do displejů často „pere slunce“ a řidič/pasažér moc nevidí.

A na závěr tu máme displeje pro mobilní použití postavené na klasické LCD AHVA technologii a výrobě využívající LTPS (Low Temperature Poly-silicon). Úhlopříčky 5,2 až 6,5 palce je pasují pro nasazení ve velkých smartphonech či menších tabletech. Na výstavě pak byly k vidění vedle 6palcového displeje s rozlišením 2560×1440 také 7, 8 a 10,1palcové s 1920×1200. A nakonec zmiňme 5, 8 a 15,6palcové displeje s oTP, integrovaným dotykovým řešením, které v AUO vyvinuli na bázi dřívějšího typu eTP.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Novinky u AU Optronics: zakřivené 4k TV i dosud největší AMOLED pro phablety

Úterý, 15 Duben 2014 - 01:30 | Jirka1 | Standardně se porovnává s NTSC 1953. U UHD...
Pondělí, 14 Duben 2014 - 18:47 | kurtd | Výrobce u 4k, tedy přesněji UltraHD LCD panelů...

Zobrazit diskusi