Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pereme se s YouTube o autorská práva, 1. část

Zablokované video na YouTube
Občas se někomu neoprávněně stane, že video, které nahrál na YouTube, je celosvětově zablokováno z údajného důvodu porušování autorských práv. Jojo, už došlo i na nás. Takže se jdeme bránit…

Včera ráno přistál v redakční e-mailové schránce poměrně nepříjemný e-mail tohoto znění:

YouTube - oznámení o porušení autorských práv

Jde o video použité na druhé straně druhé části článku o grabovací kartě AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II, o které jsme psali zhruba před rokem. Pro připomenutí:

Takové nařčení je samozřejmě nepříjemné z mnoha důvodů. Jednak zde platí zásada „třikrát a dost“, to znamená, že při třetím celosvětovém zablokování videa můžeme o účet přijít. Ovšem už při prvním nařčení jsou na účet uplatňovány sankce, které činí náš účet skoro nepoužitelným. Především nemůžeme nahrávat neveřejná videa a nemůžeme nahrávat videa delší než 15 minut. Potřebujeme přitom dělat obojí.

Co vlastně video obsahuje závadného, že se to jakési zřejmě albánské televizní stanici nelíbí? Video si naštěstí můžeme po přihlášení prohlédnout a YouTube nám dokonce oznámí, ve které části videa se problematická pasáž nachází.

YouTube - Copyright Notice (DigitAlb)
YouTube - Copyright Notice (DigitAlb)

A protože si můžeme video přehrát (a tedy vlastně i stáhnout), jali jsme se zjišťovat, co že jsme to tam tenkrát nahráli. Podle všeho nic závadného: práce s plochou a nějakými aplikacemi a přehrávání dvou 64KiB dem od maďarské skupiny Conspiracy. Právě s jedním z nich, Chaos Theory, má DigitAlb problém.

První, co nás napadlo, je, že Conspiracy komusi postoupili svá práva a celé to vykrystalizovalo v tuto blokádu. Protože DigitAlb je albánská televizní stanice, záhy nás napadlo, že někdo použil zmíněné demo ve vlastním projektu (např. videoklipu) a na výsledek uplatňuje DigitAlb autorská práva (ve skutečnosti neuplatňuje práva autorská, ale kopírovací, neboť slovo copyright se nesprávně překládá jako autorské právo, zatímco při doslovném překladu skutečně nelze dojít k ničemu jinému než na právo kopírovat – Piráti to trefně nazývají kopírovací monopol). V obou případech by mohly být nároky DigitAlb z jejich pohledu oprávněné, avšak z našeho pohledu by druhý případ znamenal, že nároky DigitAlb rozhodně oprávněné nejsou.

Ať tak či onak, dobrým začátkem bylo kontaktování maďarské skupiny Conspiracy a zjištění, jak to s těmi právy vlastně je. Dostali jsme zajímavou odpověď, která by přeložena do češtiny zněla asi takto:

Požadavek DigitAlb je neoprávněný, my si stále držíme všechna práva na naše intra a nikdy jsme s nikým podobnou smlouvu (o zastupování apod., pozn. red.) neuzavírali.

Momentálně jste třetí, kdo se nám s touto stížností ozývá, a máme dojem, že přibudou další. Našim přátelům z PlayPsyCo byla také z jejich kanálu zablokována jejich vlastní dema poté, co si DigitAlb (zřejmě nějaká albánská televizní stanice) nárokovala autorská práva.

Je upřímně dosti znepokojující, že někdo něco takového dělá s naší tvorbou, ale dosud jsme si mysleli, že nemá cenu se tím zabývat. Možná až nyní.

Můžete být klidný, to tvrzení prostě rozporujte – máte naše explicitní písemné svolení k šíření našich dem ve formě videí.

A tak jsme tedy učinili. Tvrzení jsme skrze standardní formulář YouTube rozporovali s tím, že máme od autorů písemné svolení k užití daným způsobem. Bohužel zde platí presumpce viny, takže dokud nebude rozhodnuto v náš prospěch, je náš YouTube účet nadále penalizován a tedy v podstatě nepoužitelný. Může to klidně trvat měsíc. Že lze dané video přehrávat, je v tuto chvíli velmi chabou náplastí.

Rozpor nároku autorských práv DigitAlb u videa na YouTube

Již nyní si z toho bereme ponaučení: u Google si nemůžete být nikdy ničím jisti. A nejen u Google, podobné excesy se dějí i u dalších větších firem poskytujících internetové služby (zářným příkladem je Facebook). Tato situace nás utvrdila v názoru, že přechod na cloudové služby jakéhokoli typu nemusí být až tak dobrý nápad, jak to na první pohled může vypadat. Speciálně v případě YouTube platí, že „co je doma, to se počítá“, pročež žehnáme všemožným YouTube downloaderům a podobným nástrojům. „Zálohovat si internet“ rozhodně má svůj smysl, protože u tak velkých hráčů, jakým Google rozhodně je, stabilita právě VÁM poskytovaných služeb může záviset nejen na tom, jak stabilní je vaše připojení k internetu, ale i na tom, jak se někteří vlivní vyspí. V takovém případě bohužel platí dvě již vousatá pravidla:

  1. Pravdu má ten, kdo má moc.
  2. Pokud ten, kdo má moc, pravdu nemá, pak platí pravidlo č. 1.

Slovy klasika: „Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat.“ Tedy něco by se proti tomu dělat dalo: změnit poskytovatele služby nebo si udělat vlastní takovou službu a mít nad ní vlastní kontrolu (do té doby, než vám tu kontrolu mocnější seberou, což je jen otázkou času), ale s ohledem na popularitu YouTube je to asi tak efektivní krok jako propagovat své zboží pískáním na píšťalku nasměrovanou do krtince v dobré víře, že vaše informace doputuje k dostatečnému množství potenciálních zákazníků.

Pokračování:

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pereme se s YouTube o autorská práva, 1. část

Neděle, 10 Listopad 2013 - 18:21 | peliculiar | Tak se podívejte jak to "dopadlo": http...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 12:48 | peliculiar | Ahoj, dík za pohled. Ani nevím že je nějaký...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 10:39 | WIFT | Myslím, že i zamítnutí lze rozporovat, ale už to...
Středa, 15 Květen 2013 - 23:45 | peliculiar | Jsem rád že alespoň někdo reagoval, kor nyní kdy...
Středa, 15 Květen 2013 - 23:05 | WIFT | A který svaz to prosím pěkně je? Že bychom jim...
Středa, 15 Květen 2013 - 22:59 | WIFT | Hmm, asi máte pravdu. Nezávidím vám váš svět, kde...
Středa, 15 Květen 2013 - 22:57 | JirkaH76 | propagovat své zboží pískáním na píšťalku...
Středa, 15 Květen 2013 - 20:46 | nedelak | Mimochodem díky za připomenutí, tuhle kapelu jsem...
Středa, 15 Květen 2013 - 20:40 | nedelak | Cože, co to je za čuračinu? Proč nemůže být fotka...
Středa, 15 Květen 2013 - 20:04 | ptipi | Bod 1 je možný pokud by to volně šířili pod...

Zobrazit diskusi