Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Beta/Jitter testy

Plextor logo
Plextor Premium vám ušetří 100 000,- Kč! Nevěříte? Tak počítejte se mnou. Analyzátor médií, který změří jitter, beta, C1/C2/CU nebo FE/TE stojí stovky tisíc. Plextor Premium necelých 5 000,- Kč a PlexTools Professional jsou zdarma. Rozdíl je tedy oněch 100 000,- Kč. A že se s tímto "meřícím zařízením" dají zjistit zajímavé věci pro vás i tentokrát zjišťoval WIFT.

Kapitoly článků

2.  FE/TE testy
4.  Q-Check
5.  Beta/Jitter testy

Tento test nebude obsahovat tolik ukázek, jako předchozí test, protože rychlost Beta/Jitter testu je omezena na nejnižší rychlost - tedy 4× speed, takže měřit tolik médií, jako v případě C1/C2/CU testu by bylo časově dost neúnosné (odhadem 6 hodin čistého času na měření všech CD - no nevíte, kde to mám brát?). :-)

A která z těch čar je Beta a která Jitter snad nemusím vysvětlovat ;-).

Originální lisované médium

Q -Check Beta/Jitter Originální lisované médium

Na začátek si dámě ukázku, jak vypadá originální lisované médium - konkrétně toto jsou k mechanice dodávané Plextools Professional. Rovnováha pitů a landů je zde zcela jasná, víceméně jeden jako druhý. Na začátku a na konci velmi nepatrné odchylky, jitter je velmi nízký.

Yamaha F1 - CD-R 90-min. Platinum - páleno AAMQR 8× 74 minut

Q -Check Beta/Jitter Yamaha F1 - CD-R 90-min. Platinum - páleno

Takto vypálila Yamaha CRW-F1 74 minut na 90-min. médium v režimu AAMQR. Trochu se to lisovanému médiu podobá, nicméně rovnoměrnost pitů a landů není po celé ploše úplně stejná, jsou tam viditelné odchylky. Jitter je stále na relativně nízké úrovni, což je v podstatě cíl vypalovacího režimu AAMQR u Yamahy - natahováním pitů a landů se snaží jitter zmenšit.

Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 16×

Q -Check Beta/Jitter Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 1

Yamaha F1 - CD-R Verbatim SuperAZO 40× - páleno 44×

Q -Check Beta/Jitter Yamaha F1 - CD-R Verbatim SuperAZO 40× - pá

Zde je ukázka dvou různých médií pálených různou (nicméně v rámci možností média vhodnou) rychlostí Yamahou F1. V prvním případě je to Taiyo Yuden určený pro rychlost zápisu max. 16× a také 16× CLV pálený. V druhém případě je to Verbatim SuperAZO určený pro rychlost pálení 40× a pálený 44× CAV (s tím, že na rychlost 44× v tomto případě nedošlo, neboť je záznam příliš krátký). Je zde zejména vidět, že rychlejší pálení produkuje větší jitter, nicméně ke konci se to u toho SuperAZO zdá být zase relativně v pořádku.

Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 44×

Q -Check Beta/Jitter Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 4

Tady je jasně vidět, jak dopadne pálení vysokou rychlostí na médium, které na to není stavěné (u Yamahy šlo o vypnutí technologie SafeBurn). Zřetelně je vidět, jak má zvyšující se rychlost neblahý vliv na kvalitu pitů a jejich rovnoměrnost vzhledem k landům. Jitter je také čím dál tím větší.

Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 8× AAMQR

Q -Check Beta/Jitter Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 8

V testu C1/C2/CU moc změn k lepšímu při použití režimu AAMQR vidět nebylo, u tohoto testu je zlepšení výraznější, alespoň co se týče jitteru. Rovnoměrnost pitů a landů se přeci jen viditelně vlní :-).

Plextor Premium - 100-minutové CD (na 80-min. médium)

Q -Check Beta/Jitter Plextor Premium - 100-minutové médium (na 8

Toto médium už znáte. Zapsáno Plextorem Premium s GigaRecem 1.2× na 80-min. médium. Až na ten konec, kde je trochu přetažený overburning, má CD velmi rovnoměrné vypálení pitů. Taky aby ne, když je to konstantní rychlostí 4×. Jitter se zde zdá být vysoký, nicméně dokud nedošlo k tomu propadu na konci, tvářil se poněkud nízký - ten graf se po tom propadu překreslil do této podoby - předtím byl jitter někde na úrovní druhé až třetí silnější čáry zespodu. Takže ten modrý graf bych bral trochu s rezervou.

Plextor Premium - 136-minutové CD (na 99-min. médium)

Q -Check Beta/Jitter Plextor Premium - 136-minutové CD (na 99-mi

Toto médium bylo zapsáno Plextorem Premium s pomocí GigaRec 1.4× na 99-min. médium. I přes silnou nečitelnost tohoto média (viz testy C1/C2/CU) je rovnováha pitů a landů docela v pořádku, i když je ta křivka jakoby tlustší, takže je zde v té rovnováze poněkud rozptyl. Jitter se zde (i přes konstantní rychlost pálení) lehce zvyšuje. Konec je špatně čitelný, takže test nedoběhl do konce (kousl se), takže proto ty grafy nevedou až úplně do konce.

Plextor Premium - CD-R Verbatim DataLife (Taiyo Yuden) 48× - páleno 22× - 48× CAV + 40× CLV (by PoweRec)

Q -Check Beta/Jitter Plextor Premium - CD-R Verbatim DataLife (T

Na toto médium Plextor Premium nasadil rychlost 22× - 52× a v momentě, kdy se dostal na rychlost 48× srazil PoweRec rychlost pálení na 40× CLV a dopálil CD až do konce. Je to i krásně vidět na obou grafech na tom schodu ke konci média. Ten schůdek uprostřed je mi však záhadou. Stále probíhá plynulé zrychlování pálení, takže co se přihodilo skutečně netuším. Možná nějaké větší vyladění zápisu při přechodu nad rychlost 32×.

Jinak je vidět, že Plextor Premium sám o sobě pálí poměrně kvalitně, zejména jitter je na celkem slušné úrovni. Ovšem s jitterem lisovaného média to skutečně moc společného nemá :-).

Poznámka: Toto je jiné médium, než to "lepší, než lisované" v testech testu C1/C2/CU.

NEC NR-9100A - CD-R Verbatim SuperAZO 40× - páleno 40×

Q -Check Beta/Jitter NEC NR-9100A - CD-R Verbatim SuperAZO 40× -

NEC NR-9100A na tom není se zápisem maximální rychlostí vůbec špatně (na vhodné médium samozřejmě). Jitter se sice se zvyšující rychlostí zápisu viditelně zvětšuje, ale nejedná se rozhodně o nic hrozného. Řekl bych, že jde o poměrně slušný způsob pálení.

LiteOn LTR-24103S upgradnutý na LTR-32123S - CD-R Taiyo Yuden 16× páleno 32× Z-CLV

Q -Check Beta/Jitter LiteOn LTR-24103S upgradnutý na LTR-32123S

A je tu opět výsledek vypalování přeflashnutého LiteOna LTR-24103S na LTR-32123S, čímž se k Zone-CLV zápisu 16× - 20× - 24× přidalo ještě zvýšení rychlosti na 32×. Rozdíl mezi 16× a 20× prakticky nepostřehnete, ovšem mezi 20× a 24× už to vidět je (to je ten jasný schod za 15. minutou). No, a to, co by původní mechanika neměla umět, je za 40. minutou - to je ten zápis rychlostí 32×. Nelze samozřejmě přisuzovat vše LiteOnu a jeho "přetaktování", jistě na to má vliv i použité médium, jenž je určeno pro rychlost zápisu jen 16×, takže na vhodnějším médiu mohl být výsledek podstatně lepší, nicméně to už nevyzkouším, testovaného LiteOna již nemám k dispozici.

Jinak ty svislé čáry - to vypadá (podle obsahu toho CD) na mezery mezi stopami :-).

Závěr k Beta/Jitter testu

Vypozoroval jsem, že Beta test kromě jiného ukazuje, zda byla zvolená rychlost pálení na dané médium vhodná či nevhodná (nevhodná jest zpravidla přehnaná, ale může se výjimečně stát, že třeba i příliš nízká). Jitter test pak spíše ukazuje na kvalitu vypalovačky (tedy za předpokladu, že rychlost pálení na dané médium je vyhovující) a konečně i na to, jak kvalitně je médium vypálené. Kvalita vypálení média závisí na několika faktorech - obecně říkám, že to závisí na správné volbě kombinace 1. médium, 2. vypalovačka, 3. zvolená rychlost (případně i využitá vylepšující technologie).

Q-Check - shrnutí

Q-check je rozhodně velmi zajímavá sada vlastností nového Plextora Premium. Pokud vám nejde jen o to něco na nějaké CD vypálit, ale také zkoumat, jak která mechanika pálí a jak je které médium na jakou rychlost citlivé, pak rozhodně s pořízením Plextora Premium neváhejte. Prozradí vám toho o médiích a vypalovačkách, jenž je vypálily, skutečně hodně. Informace a zkušenosti takto získané můžete použít k rozvinutí vašich znalostí, které by měly vést ke zvýšení kvality vámi vypalovaných CD - budete vědět, co je dobré a na co si dát pozor.

Pozn. Martin: Myslím, že Plextor Premium je zcela výjimečná mechanika. Nebudu omílat věci zmíněné v minulé recenzi, ani to, o čem bude řeč příští týden (ano, Premium ještě ze spárů nepoučtíme, naše rencenze bude pokračovat třetím dílem o dalších v něm použitých technologiích) ale zdůrazním to, co WIFT píše o něco výše. S Premiem si totiž za necelých 5 000,- Kč koupíte i celkem dokonylý analyzátor médií, který opravdu jinak stojí řádově až stovky tisíc! Doufáme, že nám Servodata alespoň jeden kousek v redakci nechají, abychom mohli leště lépe testovat média, která nám naši prodejci a dovozci posílají.

Testovací konfigurace: MB: A7N8X (BIOS 1004), CPU: AMD Athlon XP 2000+, MEM: 512 MB DDR266 DualMode, HDD: Maxtor 4W060H4 (60GB) - PS / Maxtor 6Y060L0 (60GB) - PM, Plextor Premium fw. 1.02 - SM, SCSI Adaptec AHA-2940UW PCI, Plextor PX-40TSi (ID2), Yamaha CRW-F1S (ID3), OS: WinXP Prof. CZ SP1a, IDE drivers: Microsoft Default.

Použité programy: Adaptec ASPI 4.60 (1021), Plextools Professional 2.04

Mechaniku k testům dodalyServodata

Cena: 4.990,- Kč (včetně DPH)

Záruka: 2 roky


Mechanika byla testována na počítačové sestavě, zapůjčené firmou K&K computers - velkoobchod a maloobchod výpočetní technikou.
Vyzkoušejte jejich nový elektronický obchod

Kapitoly článků
2.  FE/TE testy
4.  Q-Check
5.  Beta/Jitter testy

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Q-Check

Úterý, 17 Únor 2004 - 19:55 | Anonym | Tak zatim jedine mediu co me proslo testem FE/TE...
Pátek, 6 Únor 2004 - 08:36 | Anonym | Perfektný článok!!! Díky.

Zobrazit diskusi