Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FE/TE testy

Plextor logo
Plextor Premium vám ušetří 100 000,- Kč! Nevěříte? Tak počítejte se mnou. Analyzátor médií, který změří jitter, beta, C1/C2/CU nebo FE/TE stojí stovky tisíc. Plextor Premium necelých 5 000,- Kč a PlexTools Professional jsou zdarma. Rozdíl je tedy oněch 100 000,- Kč. A že se s tímto "meřícím zařízením" dají zjistit zajímavé věci pro vás i tentokrát zjišťoval WIFT.

Kapitoly článků

Drobné vysvětlení ke grafům: Červená křivka vyjadřuje zaostřovací chybovost, modrá křivka vyjadřuje chybovost udržení se v drážce. U obou hodnot platí: čím je křivka více nahoru, tím je vyšší chybovost (a tedy horší výsledek).

Verbatim SuperAZO 48×

Q -Check FE/TE Verbatim SuperAZO 48× 80min

Test ukazuje kvalitu prázdného 80-minutového média Verbatim DataLife Plus se záznamovou vrstvou SuperAZO, určeného pro rychlost zápisu až 48×. Hláška, kterou vám takto Plextools na konci testu oznámí, vám říká, zda je možné toto médium použít na maximální rychlost zápisu (tedy 52×) či nikoli. V tomto případě Plextools maximální rychlost zápisu nedoporučuje. Co jsem se však setkal s médii, které u sebe používám, nevyhovuje podle tohoto testu maximální rychlosti zápisu médium skoro žádné. Na druhou stranu nutno říci, že se u mě právě moc druhů médií nevyskytuje :-).

Hranice mezi povolením a nedoporučením na médium zapisovat max. rychlostí je podle mého názoru odhadem právě v polovině grafu (na hodnotě 50). Ne, že bych to měl nějak podložené, ale prostě jsem to jen tak vysledoval (takže to nemusí být správně).

Asi se ptáte, co se stane s médiem, které budete pálit maximální rychlostí. Inu, pokud budete mít zapnutý PoweRec, pak nic strašného - v momentě, kdy Plextor Premium behem pálení zjistí, že médium překračuje určité meze, pak jednoduše srazí rychlost pálení na bezpečnou CLV rychlost. Zjistí-li další problémy, srazí opět rychlost na nižší CLV - a tak dále. Toto médium by tedy pravděpodobně prošlo na Plextoru Premium rychlostí zápisu 40× P-CAV (Plextor Premium rychlost zápisu 48× nemá - buď 40× nebo až 52×).

Pokud by PoweRec zapnutý nebyl, pak by se médium nejspíš vypálilo celé rychlostí 52×, ale ke konci by mohlo být hůře čitelné (pravděpodobně by jen vykazovalo více C1 chyb, v horším případě by se objevila C2 chyba - neopravitelnou chybu bych v tomto případě rozhodně netipoval).

Traxdata 74-min. 12× (zespodu červený)

Q -Check FE/TE Traxdata 12× 74-min. (červené)

Podařilo se mi sehnat jedno médium Traxdata 74-minutové určené pro max. rychlost zápisu 12× (přitom prvotní rychlost, kterou by Plextor zkusil nastavit při zápisu na toto médium, by byla 24×). Jeho vlastnosti jsou o poznání horší, zejména pokud jde o schopnost zaostřovat. Nejsem si jist, zda je to červeným zbarvením polykarbonátu, ale osobně bych na to nevsázel.

Traxdata 74-min. 12× - s otiskem prstu

Q -Check FE/TE Traxdata 12× 74-min. s otiskem prstu

Toto je stejné médium jako v předchozím případě, ale na začátku je navíc otisk prstu zespodu na médiu. Nejsem si zcela jist, kde se promítl, ale tipuji to na tu špičku v zaostřování v 5. minutě (otisk je asi půl centimetru od počátku zápiu). Jak se zdá, jeden otisk prstu asi moc paseky ve schopnosti zaostřit či udržet drážku moc nenadělá (daleko horší by to asi bylo pak s čitelností dat vypálených právě přes ten otisk). Po zdařilém pokusu otisk odstranit byl graf testu opět bez té špičky na 5. minutě.

Bell CD-R XTY-Q 32×

Q -Check FE/TE Bell CD-R XTY-Q 32× (Taiyo Yuden)

U tohoto média jsem použil skutečnou rychlost, na kterou je médium garantované výrobcem - tedy firmou Taiyo Yuden (Bell médiu přisuzuje garantovanou rychlost 52×). Na tomto médiu je vidět, že pokud se bude pálit rychlostí 32×, bude to bez problémů (zápis rychlostí 32× začíná zhruba ve 24. minutě). Zápis nad 32× (tedy 40× a výš) už by nebyl to pravé ořechové. Výsledky má viditelně horší, než Verbatim SuperAZO 48×. PoweRec na něj však automaticky nasadí právě zmíněnou rychlost 32× P-CAV, takže je toto médium vzhledem ke své deklarované rychlosti v pohodě.

Verbatim DataLife 48× (Taiyo Yuden)

Q -Check FE/TE Verbatim DataLife Plus 48×

Taiyo Yuden, který by měl zvládnout rychlost 52× (podle prvotní informace z PoweRecu), by se touto rychlostí až do konce asi nezapsal. Ke konci by byl jistě zpomalen na 40×. Bohužel se to nepozná při simulaci, ale až při ostrém pálení (v simulaci se ukáže pouze předurčení média pro danou rychlost). Nicméně rychlost 40× by zjevně problémy nedělala a asi ani rychlost 48× (kterou však Plextor Premium přeskakuje až na 52×). Rychlosti 40× se dosahuje někde ve 36. minutě, rychlosti 48× kousek za 60. minutou.

Na toto médium jsem schválně zkusil zápis provést, a to pokud možno až do konce (bez overburningu). Dopadlo to podle očekávání: Plextor nasadil 22× - 52× s tím, že v momentě, kdy dosáhl rychlosti 48× snížil rychlost pálení na 40× CLV a dojel to takto až do konce.

MultiDisc CD-R 99 Supergreen

Q -Check FE/TE MultiDisc CD-R 99 Supergreen

Tato média se Plextoru Premium nelíbí už velmi brzy, neboť test ani nedojede do poloviny a Plextools už hlásí, že médium překračuje limity a pro zápis maximální rychlostí se nehodí. PoweRec by tomuto médiu hned zpočátku povolil zápis jen rychlostí 24× P-CAV, nicméně zápis by stejně zhavaroval. Zjistil jsem, že na 99-min. média (tedy u nás přichází v úvahu jen MultiDisc) se musí v Plextoru Premium velmi opatrně. K úspěšnému dokončení zápisu je nezbytná rychlost tuším maximálně 8× speed.

Závěr k FE/TE testu

Ač se žádnému médiu nepodařilo projít testem, nejlépe dopadlo Verbatim SuperAZO 48×. CD-RW médium mechanika, ač by to měla umět, testovat neumí, po chvilce bez jakéhokoli pokusu kreslit graf oznámí, že médium nevyhovuje. Možná je to tím, že zatím žádné CD-RW médium nevyhovuje rychlosti 52× :-), a možná je to jen tím, že nemám k dispozici médium pro rychlost 32×. Těžko říci. Každopádně můžete touto funkcí letmo skouknout kvalitu média (to platí především pro ta média, která PoweRec bezprostředně po vložení ocejchuje na rychlost 52× - u "pomalejších" médií se zřídkakdy stane, že by médium neprošlo alespoň vlastní rychlostí).

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Q-Check

Úterý, 17 Únor 2004 - 19:55 | Anonym | Tak zatim jedine mediu co me proslo testem FE/TE...
Pátek, 6 Únor 2004 - 08:36 | Anonym | Perfektný článok!!! Díky.

Zobrazit diskusi