Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia GPU nyní umí C++ aplikace, díky práci jednoho nadšence

LLVM logo
O projektu C++ AMP společnosti Microsoft jsme již v minulosti psali. Také jsme psali o snahách Nvidie a jejích partnerů umožnit spouštět na GPU běžný C++ kód. Své ruce do toho vložil jeden nezávislý vývojář Dave McFarland...

Zapracoval přitom na podpoře v LLVM inftrastruktuře a Clang kompilátoru. Připomeňme, že LLVM (Low Level Virtual Machine) je jakési univerzální podhoubí pro překladače jednotlivých programovacích jazyků a Clang je právě takovým překladačem, pro C/C++. Námi zmíněný vývojář vytvořil v LLV/Clang podporu pro překlad C++ AMP kódu do OpenCL s podporou NVPTX backendu (NV Parallel Thread eXecution), takže s jeho prací nyní lze na Nvidia GPU vykonávat C++ kód.

C++ AMP alias C++ Accelerated Massive Parallelism je Microsoftem vyvinutá knihovna pod DirectX 11, která má otevřenou specifikaci a slouží k programování masivně-paralelních aplikací pro GPU. V něm vyvinutá aplikace přitom, pokud nenalezne v systému podporu pro běh na GPU, tak standardně „fallbackuje“ do běhu na CPU, celý systém je tedy univerzální.

Nový kód pro LLVM/clang je zatím v raném stádiu, ale umí rozběhat ukázková dema od Microsoftu. Kód také zatím pracuje pouze na GPU od Nvidie, sám Dave jej testoval pouze na fosilní GeForce 9600 GT pod Linuxem s Nvidia ovladači. Bude zajímavé sledovat, kam se toto vyvine.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia GPU nyní umí C++ aplikace, díky práci jednoho nadšence

Pondělí, 15 Duben 2013 - 15:26 | TyNyT | řekl bych, že kvůli tomu NVPTX. viz http://www....
Pondělí, 15 Duben 2013 - 10:42 | Mumak | Ak to ide pod OpenCL, tak preco by to malo...

Zobrazit diskusi