Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Boston Dynamics vyrukoval s pěkně divokou robokočkou a humanoidním robovojákem pro testovací účely

perexrobot
Společnost Boston Dynamics participuje se společností DARPA na programu M3, který je zaměřen na maximální mobilitu a manipulaci. Cílem tohoto ambiciózního programu je vytvořit velmi pokročilé robotické systémy nové generace, které by se efektivně adaptovaly na okolní prostředí a environmentální pozemské podmínky. Program už přináší ovoce a vznikla tak kupříkladu divoká robokočka a humanoidní robovoják.

Nový robot společnosti Boston Dynamics se jmenuje WildCat a dosahuje rychlosti při sprintu kolem 25,7 km/h. První prototyp byl robot Gepard, který minulý rok předvedl rychlostní rekord a porazil tak ve sprintu všechny současné čtyřnohé roboty. Tento gepardí robot dosáhl rychlosti 45 km/h, ale byl omezen tím, že byl neustále připojen k externímu zdroji energie a zvýhodněn sprintem po rovném povrchu, zatímco byl zčásti vyvažován ramenem jeřábu. Doba ale zase o kousek pokročila a tak Boston Dynamics mohl představit divokou robokočku aklimatizovanou i pro vnější podmínky s vlastním zdrojem energie (motor z motokáry), s kterým je schopna fungovat zhruba po dobu 5 minut.

Dalším ambiciózním projektem společnosti Boston Dynamics je robot PETMAN. Humanoidní robovoják sloužící zatím jako testovací prototyp ochranných oděvů pro armádu. Charakteristickými znaky tohoto robota jsou až děsivě realistické pohyby těla, výsledný dojem je o to více umocněn tím, že mechanická povaha stroje je skryta uvnitř protichemického obleku. Tento robovoják umí běžet, skákat, skrčit se a plazit se.

robot

Mohlo by vás zajímat:

Protože využití tohoto humanoidního robota nyní převážně tkví v testování protichemických obleků, tak do jeho těla byly vloženy senzory, které zjistí netěsnosti v obleku. Taktéž slouží tyto senzory i k regulaci umělého potu, který tak vytváří mikroklima uvnitř oděvu. Robot je tak schopen replikovat skutečné podmínky uvnitř protichemického obleku, které tak mohou ovlivnit eventuálního nositele.

Tagy: 
Zdroje: 

1

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Boston Dynamics vyrukoval s pěkně divokou robokočkou a humanoidním robovojákem pro testovací účely

Středa, 9 Říjen 2013 - 12:12 | Los Kytkos | https://www.youtube.com/watch?v=8HgejSCHRi8
Středa, 9 Říjen 2013 - 12:12 | johnthelittle | no tak to maj..., ale trochu jinak..., nedelame...
Středa, 9 Říjen 2013 - 12:03 | BTJ | To steampunkove nedorozumeni uz jsem dnes videl...

Zobrazit diskusi